Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » ДніпроГЕС у Запоріжжі: як постраждала найбільша гідроелектростанція в Європі та коли її відновлять

ДніпроГЕС у Запоріжжі: як постраждала найбільша гідроелектростанція в Європі та коли її відновлять

ДніпроГЕС у Запоріжжі: як постраждала найбільша гідроелектростанція в Європі та коли її відновлять

З початку 2024 року найбільша гідроелектростанція на Дніпрі у Запоріжжі потрапляла під російський обстріл двічі. Обидва рази руйнування виявилися значними. Востаннє по ній били вночі 1 червня, рух по греблі призупинили й досі не відновили.

Inform.zp.ua дізнавався, в якому стані опинилася Дніпровська ГЕС, та коли її відновлять.

Дніпровська ГЕС – це перша ГЕС, яка збудована на річці Дніпро. Вона є найбільшою та найпотужнішою в Україні. Станція знаходиться у Дніпровському районі Запоріжжя. До початку повномасштабної війни її потужність складала 1578,6 МВт.

Жителі Запоріжжя помітили стрімке скидання води через Дніпровську ГЕС. 
ДніпроГЕС у Запоріжжі. Фото: Олег Власов

Нині ж ДніпроГЕС знаходиться “у критичному стані”, за словами очільника Запорізької ОВА Івана Федорова.

“Не йдеться навіть про виробництво електроенергії”, – заявив він в ефірі телемарафону 1 червня, коли ГЕС обстріляли росіяни.

Рух не відкрили

Російські окупаційні війська нанесли ракетний удар по Запоріжжю 1 червня. Тоді повідомлялося, що вони поцілили по одному із об’єктів енергетичної інфраструктури. Люди не постраждали. Також пошкоджені житлові будинки та закладів соціальної сфери.

Міністр енергетики України Герман Галущенко також заявив, що постраждали енергооб’єкти в п’яти областях України, зокрема в Запорізькій. 

Зранку у Запоріжжі перекрили рух через Дніпровську ГЕС. Транспорт пускають в обʼїзд через Арковий міст та Нові мости. За декілька годин його хотіли відновити для легкового транспорту. Проте пізніше голова ЗОВА Іван Федоров виступив із заявою, що рух греблею не відкриють на вихідних. Через це вже в будні дні у місті утворилися кілометрові затори.

В Запоріжжі затори через перекриття ДніпроГЕС
Фото: Inform.zp.ua

В понеділок, 3 червня, Федоров сказав, що рух ДніпроГЕС поки неможливо відновити, бо тривають ремонтні роботи. З моменту влучання провели детальні обстеження греблі, сформували план відновлення руху,залучили всі профільні служби і спеціалістів та розпочали невідкладні роботи.

“Відкриємо греблю для автівок як тільки будемо переконані в максимальній безпеці дорожнього руху”, – зазначив Федоров 3 червня.

Журналісти Inform.zp.ua звернулися за коментарем щодо прогнозів відкриття руху транспорту по греблі. На момент написання матеріалу відповідь не надійшла. Ми опублікуємо її окремо, як тільки отримаємо.

Стан ДніпроГЕС

Наразі фахівці оцінюють ситуацію на станції як складну, розповів очільник “Укренерго” Володимир Кудрицький в ефірі телемарафону.

“Є серйозні перешкоди для її нормальної роботи”, – стверджував він.

Та атака на станцію 1 червня цього року стала далеко не єдиною.

На початку повномасштабного вторгнення рух греблею тимчасово обмежували, остерігаючись прориву ДРГ у місто. Тоді через ГЕС не пускати муніципальний транспорт, а запоріжців закликали залишатися вдома. Та завдяки Силам оборони України росіянам не вдалося прорватися до Запоріжжя. Тому окупанти почали тероризувати місто та мирних мешканців ракетними обстрілами.

Дніпровська ГЕС потрапляла під російські атаки декілька разів. Вперше – 31 жовтня 2022 року. 

Наступний раз ракети влучили по станції наприкінці грудня 2022 року. Енергосистема міста тоді витримала удар, але потребувала відновлення.

Після того на ДніпроГЕС приїхав президент Володимир Зеленський разом з головою МАГАТЕ Рафаелем Гросі. Вони оглянули наслідки влучань по греблі.

Фото: Рафаель Гросі/Х

Про пошкодження станції ні чиновники, ні спеціалісти відкрито не заявляли. Проте пізніше, у травні 2023 року, начальник транспортної ділянки Дніпрогес Юрій Слободяник повідомив, що у Запоріжжі на Дніпровській ГЕС є значні руйнування. Фото та відео пошкоджень в результаті російських ударів співробітники станції опублікують тільки після війни.

Та наймасованіша атака по Дніпровській ГЕС від початку повномасштабного вторгнення сталася 22 березня 2024 року. Тоді росіяни випустили по Запоріжжю 20 ракет, з яких 12 влучили по гідроелектростанції.

Удар по ДніпроГЕС в Запоріжжі 22 березня 2024 року
Фото: Офіс Генерального прокурора

В той час греблю перетинав тролейбус, водій загинув на місці. Тимчасово рух транспорту був перекритий.

Ракетний удар по Дніпровській ГЕС, 22.03.2024
Ракетний удар по Дніпровській ГЕС, 22.03.2024

Внаслідок влучання зруйнований машинний зал, що свідчить про те, що росіяни порушили виробничі потужності ДніпроГЕС, заявляв очільник Запорізької ОВА Іван Федоров. Також були порушені підкранові балки, які знаходяться на греблі, і мостовий перехід.

Станом на кінець травня збитки від руйнувань станції не були підраховані, адже фахівці продовжували розбирати завали. 

“Машинну залу потрібно будувати нову, ми вже бачимо. Вона на 80% зруйнована, є повністю зруйнована частина, є деформовані балки та стіни. Це все потрібно демонтувати і по новому будувати, нову машинну залу”, – казав генеральний директор “Укргідроенерго”Ігор Сирота.

За його словами, на греблі ДніпоГЕС треба також замінити дорожнє покриття.

Обстріл ГЕС у Запоріжжі 22 березня
Обстріл ГЕС у Запоріжжі 22 березня

Також Ігор Сирота розповів, що на відновлення ДніпроГЕС кошти будуть залучати з бюджету, займу або шляхом підвищення тарифів. Скільки буде коштувати ремонт станції наразі невідомо.

“Укренерго” почало укладати угоди з підрядниками, які будуть реконструювати станцію.

Екологи зробили приблизний розрахунок збитків навколишньому середовищу після російського обстрілу Дніпровської ГЕС. Шкода за засмічення землі та ґрунтів складала майже 168 млн.

Тоді очільник ЗОВА зазначив, що ДніпроГЕС залишається ціллю окупантів, тому будуть прийняті рішення щодо захисту станції.

"ДніпроГЕС можна захистити лише системами ППО Patriot", - Федоров

Нагадаємо, що Дніпровську ГЕС від російських обстрілів здатні захистити лише американські системи протиповітряної оборони Patriot.

“Єдиний спосіб зберегти об’єкт – системи Patriot. ГЕС не сховати, бо вона “трохи завелика”, і не перемістити – “трохи не мобільна”, – сказав очільник ЗОВА Іван Федоров.

Прогнози відновлення Дніпровської ГЕС

Гендиректор “Укргідроенерго” Ігор Сирота розповів після масованого обстрілу ГЕС у березні, що для відновлення станції знадобляться роки.

“Ми вже розуміємо, що ДніпроГЕС виведена з ладу на довгий час. Щоб станцію відтворити до стану, який був до ракетного удару, це будуть потрібні роки – це не дні і не місяці. Тому що більше ніж шість ракет тільки прилетіло саме в ГЕС-2, був пошкоджений мостовий перехід, підкранові балки. Тому шкоди завдано великої”, – відзначив Сирота.

Після атаки в березні станція припинила працювати, і Україна втратила приблизно 1000 МВт генерації.

Дніпровська гідроелектростанція потрібна була не стільки для генерації електроенергії, скільки для балансування енергосистеми України, і ризику руйнування гідроспоруд немає, заявляв директор спеціальних проєктів у Науково-технічному центрі “Псіхея” Геннадій Рябцев.

За його словами, що під час будівництва цих споруд враховували ймовірність воєнних дій або бомбардування, тому знищити греблю дуже складно, за умови належного технічного її обслуговування.