Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Кримінал » Резонанс » Експерт розповів, чи є ризик руйнування Дніпровської ГЕС

Експерт розповів, чи є ризик руйнування Дніпровської ГЕС

Експерт розповів, чи є ризик руйнування Дніпровської ГЕС

Дніпровська ГЕС. Фото: Inform.zp.ua

Дніпровська гідроелектростанція наразі потрібна не стільки для генерації електроенергії, скільки для балансування енергосистеми України, і ризику руйнування гідроспоруд немає.

Про це заявив у ефірі Українського радіо директор спеціальних проєктів у Науково-технічному центрі “Псіхея” Геннадій Рябцев.

“Гідроелектростанції, особливо Дніпровського і Дністровського каскадів, є дуже потрібними не стільки з точки зору генерації, скільки з точки зору балансування”, – сказав він.

За його словами, що під час будівництва цих споруд враховували ймовірність воєнних дій або бомбардування, тому знищити греблю дуже складно, за умови належного технічного її обслуговування.

У разі пошкодження обладнання Дніпровського каскаду внаслідок ударів РФ виникне потреба в додатковому залученні енергоблоків теплових електростанцій для того, щоб полегшити балансування. І якщо цього не вдасться зробити, то можливі обмеження споживачів, особливо тих, які розташовані поблизу цих об’єктів, в пікові години. Тобто ввечері можливі або аварійні вимкнення, або запроваджені графіки стабілізаційних вимкнень, як це було після ударів по ДніпроГЕСу у Запорізькій і Дніпропетровській областях.

Нагадаємо, наймасованіша атака по Дніпровській ГЕС від початку повномасштабного вторгнення сталася 22 березня 2024 року. Тоді росіяни випустили по Запоріжжю 20 ракет, з яких 12 влучили по гідроелектростанції. В той час греблю перетинав тролейбус, водій загинув на місці. Тимчасово рух транспорту був перекритий.

Внаслідок влучання зруйнований машинний зал, що свідчить про те, що росіяни порушили виробничі потужності ДніпроГЕС, заявляв очільник Запорізької ОВА Іван Федоров.