Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Масниця 2024: коли відзначається свято та які традиції існують

Масниця 2024: коли відзначається свято та які традиції існують

Масниця 2024: коли відзначається свято та які традиції існують

Масляна

Свято Масниця або Масляна зазвичай припадає на кінець зими або початок весни. Цьогоріч в Україні святкування тривають з 11 по 17 березня.

Українці це свято називають по-різному. Найчастіше — Масляна, Масниця, Колодій та Сирний тиждень. Це свято має язичницькі коріння, під час якого водять хороводи, проводять ігри та готують вареники та млинці.

Коли святкують Масницю

Зазвичай Масниця починається за 56 днів до Великодня і відзначається тиждень напередодні Великого посту. Масниця у 2024 році розпочинається 11 березня і триватиме до 17 березня.

Що готують на свято

В Україні готують насамперед не млинці, а вареники з сиром, политі сметаною – це головна страва свята. Млинці, які з’являються в цей час на столі – це здебільшого налисники.

Більшість дослідників української календарної обрядовості погоджуються з тим, що основною стравою на Масляну (Масницю) були вареники з сиром. Андрій Зюбровський, к.і.н., старший науковий співробітник відділу історичної етнології Інституту народознавства НАН зазначив, що це підтверджують свідчення старожилів, зафіксовані сучасниками та даними етнографів кінця ХІХ — початку ХХ століття.

Які обряди проводять на Масницю

Також один з традиційних обрядів Масляної – це поховання Колодія, воно відоме в кількох локальних варіантах. Спочатку розігрували народження, а потім і поховання дерев’яної ляльки – колодки, це уособлювало прощання з образом зими.

Масленица в Запорожье
Масленица на Хортице

Загалом українська Масниця – це не лише проводи зими та зустріч сонця, а й заклик до загального примирення, злагоди та всепрощення. Тому останній день тижня Масниці називається Прощеною неділею, коли потрібно забувати всі образи і самому просити вибачення.