Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » HAPPY KIDS: Від допомоги переселенцям до підтримки військових

HAPPY KIDS: Від допомоги переселенцям до підтримки військових

HAPPY KIDS: Від допомоги переселенцям до підтримки військових

Вікторія Онопрієнко, керівник благодійного фонду «HAPPY KIDS»

Коли почалася повномасштабна війна, Вікторія Онопрієнко зі своїм чоловіком не залишилися осторонь. Навесні 2022 року вони почали збирати продуктові набори, домовлялися з кафе та готували їжу захисникам на власній кухні. У той час у Запоріжжя з області почали їхати переселенці у великій кількості. Люди тікали від окупантів з однією сумкою і потребували базового набору речей. Вікторія та її друзі бачили, що новоприбулим потрібна допомога, тому створили благодійний фонд «HAPPY KIDS», який почала допомагати і переселенцям, і дітям, і військовим.

Свято для дітей від фонду «HAPPY KIDS»
Свято для дітей та подарунки від фонду «HAPPY KIDS»

Освітній центр для дітей

Одним із напрямків діяльності HAPPY KIDS є дитяча освіта. Завдяки підтримці міжнародних організацій, як от фонд Nova Ukraine і фундація Говарда Баффета, команда відкрила у Запоріжжі освітній центр «Змістовно». Тут проводять безкоштовні заняття для переселенців та місцевих дітей з англійської мови, спортивного розвитку (ритміки, гімнастики, черлідінгу), інформатики, програмування, а також є психологічні групи, творча майстерня (майстер-класи, арт-терапія, малювання) та заняття із логопедом.  

Для дітей загиблих героїв та переселенців, а також дітей з інвалідністю фонд організовує свята і розваги на відкритому повітрі та у захищених приміщеннях. Волонтери склали анімаційну програму, запрошують акторів ростових ляльок, та готують подарунки.

Освітній центр «Змістовно» в Запоріжжі
Освітній центр «Змістовно» в Запоріжжі

Гуманітарна допомога

«HAPPY KIDS» також допомагає матеріально переселенцям та вразливим категоріям населення, зокрема самотнім матерям, багатодітним родинам та дітям загиблих і безвісти зниклих воїнів. У співпраці з міжнародним фондом «Енеїда» команда щомісяця готує  300 продуктових наборів для переселенців. Також фонд має спільний проєкт із Nova Ukraine, у межах якого роздає подушки, ковдри, постільну білизну та матраци. Сім’ям із дітьми HAPPY KIDS допомагає дитячими підгузниками та харчуванням, а також столовими приборами. 

В екстрених випадках фонд проводить цільові збори на лікування дітей, закупку медикаментів, меблів, дитячих візочків для переселенців та мешканців Запоріжжя.

Видача гуманітарної допомоги
Видача гуманітарної допомоги

На місцях «прильотів»

Із травня 2023 року HAPPY KIDS працює на місцях «прильотів» у Запоріжжі, допомогаючи постраждалим. Працівники фонду разом із поліцією та ДСНС виїжджають на місця ракетних атак, беруть із собою аптечки, ковдри, ліхтарики, павербанки, а також харчування і підгузки для дітей. Біля цих обʼєктів фонд розбиває свій намет і команда працює, допоки тривають рятувальні роботи та розбір завалів.

У парку поблизу одного з таких місць благодійники висадили алею та клумбу. Волонтери закупили дерева, кущі та квіти, запросили дітей з інвалідністю і разом з ними створили зелену зону на околиці міста.

Допомога ЗСУ

Від початку повномасштабної війни Вікторія Онопрієнко та її колеги допомагають трьом військовим бригадам. Усі вони воюють на донецькому напрямку. Фонд не закуповує зброю та амуніцію, а займається продуктовими наборами, обігрівачами, бойлерам та іншими необхідними у побуті речами. Спільно з Nova Ukraine HAPPY KIDS закуповує контейнери, які військові закопують у землю, обшивають фанерою і роблять стабілізаційний пункт на лінії фронту.

У фонді працює власна команда автомеханіків, які ремонтують військові авто. Оскільки здебільшого це звичайні цивільні машини, вони не витримують навантаження на фронті і часто ламаються. Саме для оперативного ремонту і створили відділ механіків. 

Команда благодійників

Волонтери фонду та діти в "Незламному хабі" в Запоріжжі
Волонтери фонду та діти в “Незламному хабі” в Запоріжжі

 

Команда БФ «HAPPY KIDS» від початку складається із членів родини Вікторії, її друзів і сусідів. Потім до них приєдналися переселенці, які приїхали до Запоріжжя. 

“Люди казали: Вікторія, що треба? Прийти і допомогти розвантажити фуру або зв’язати шкарпетки? Ми прийдемо і допоможемо”, – засновниця згадує, як HAPPY KIDS починав роботу.  

У фонді є люди різного віку – від підлітків до пенсіонерів. За два роки сформувалася стала команда. Зараз 80% волонтерів – це переселенці, які приїхали у місто з області. Офіційно у фонді працює більше 50 волонтерів. Це, насамперед, викладачі освітнього центру, чоловіки, які ремонтують машини для Збройних сил, група людей старшого віку, яка в’яже шкарпетки для захисників, та волонтери, які фасують продуктові набори і видають допомогу. 

Наразі Вікторія та HAPPY KIDS шукають кошти на мобільний генератор, із яким команда працювала би на місцях «прильотів». Також у фонді відкриті вакансії викладачів у освітньому дитячому центрі «Змістовно».

Відео інтерв’ю із Вікторією Онопрієнко, керівником благодійного фонду «HAPPY KIDS»

Сторінка фонду у Telegram

https://t.me/BFHappyKids


Читайте також інші статті в рамках проекту «Сила волонтерства» про волонетріські ініціативи, які формують громадську єдність в Запоріжжі:


Ця публікація здійснена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”, який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю редакції Inform.zp.ua і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.