Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Вадим Мітков: мистецтво допомагає військовим

Вадим Мітков: мистецтво допомагає військовим

Вадим Мітков: мистецтво допомагає військовим

Війна змінила життя запорізького художника Вадима Міткова, як і багатьох інших. Замість холстів він тепер розмальовує уламки російських ракет та іншу зброю, а кошти, виручені за роботи, передає на допомогу військовим.

У межах проекту «Сила волонтерства» ми продовжуємо розповідати про волонтерські ініціативи, що формують громадську єдність у Запоріжжі.

Контрасти життя на уламках

Вадим розповідає, що ідею малювати на уламках йому подав брат-ювелір, до якого зверталися військові з пропозиціями зробити з “убивчого” матеріалу ювелірні вироби. Проте через специфіку сплавів реалізувати задум неможливо. Тоді художник вирішив малювати на уламках картини. Спершу сюжетами були батальні сцени та жахи війни: обгоріла військова техніка, бої, вибухи. Потім автор змінив напрям – на більш ліричний.

«Були випадки, коли уламок можна було розмалювати з кількох сторін. На одному боці я малював щось воєнне , а на іншій тягнуло на щось світле – українську природу, мирне життя. І це наштовхнуло  на думку про стан сучасного світу, у якому частина страждає через війну, а інша  живе у мирі  й не відчуває  жаху і  болю. Це поєднання контрастів стало частіше з’являтися у моєму живопис».

Сюжети картин

“Спочатку сюжети картин на уламках диктувала сама форма розірванних частей боєприпасів, адже кожен із них – унікальний. Іноді достатньо лише трохи додати фарби”, розповідає Вадим. Проте сюжет може скластися з фронтових новинабо настрою художника: коли Збройні сили звільнили Херсон, у роботах Міткова з’явилися кавуни. В іншому випадку на уламкові ракети з одного боку автор зобразив хижу акулу, а з іншого – тендітну дівчину.

«Таке поєднання кровожерності ракети та ніжності, на яку вона спрямована, – не випадкове, – каже автор. – Можливо, хтось побачить, у кого ціляться ці ракети. Російські військові, мабуть, усвідомлюють, що вони творять, але мистецтво покликане  привертати увагу до проблеми. Якби люди розуміли наслідки, то, можливо, утриматися би від багатьох вчинків».

Нова технологія мистецтва

Вадим Мітков розмальовує уламки акриловими фарбами та будівельними пігментами. Для гарної адгезії уламки треба попередньо знежирити (адгезія – це процес склеювання двох поверхонь або двох матеріалів. І чим вищим буде показник адгезії, тим краще будуть склеєні ці поверхні, які за щільністю можуть бути як однакові – однорідні, так і абсолютно різні. – прим. ред.). Як грунтовку митець використовує батарейну фарбу, а готовий малюнок покриває лаком. Нещодавно один із виробників подарував художнику ящик акрилової емалі.

Автор уже набрався досвіду роботи  з будівельними фарбами. Іноді Вадим працює вночі, щоб встигнути розмалювати гільзи, які потрібно швидко передати волонтерам вже на ранок. Наразі з відстріляними тубусами від ракет Вадим працює найчастіше. Усе це постачають митцю волонтери або військові.

Допомога військовим

В січні 2023 року в Запорізькому обласному художньому музеї відкрили виставку «Уламки життя», де були показані понад сотні робіт Вадима Міткова на уламках зброї й відстріляних гільзах . Натоді  частину творів уже продали і зібрали приблизно 30 тисяч гривень. Зараз  цифра зросла  у кілька разів.

Сам митець не рахує скільки вже розмалював уламків ракет та зброї, каже, намалював – віддав. “Кошти не мають значення, коли бачиш це відчуття єдності між військовими та цивільними , – каже художник. – “Це мистецтво впливає на суспільну думку не лише в Україні, а й за кордоном. Його не можливо перебити жодною пропагандою. Якщо людина побачила ці роботи, вона їх не забуде”. Наразі роботи Вадима Міткова є  у приватних та музейних колекціях у різних країнах світу. Також волонтери надрукували календар із фото окремих найбільш вдалими роботами Вадима. Кошти від продажу календаря також пішли на допомогу військовим.

Посилання на сторінку Вадима Міткова у Facebook:


Читайте також інші статті в рамках проекту «Сила волонтерства» про волонетріські ініціативи, які формують громадську єдність в Запоріжжі:


Ця публікація здійснена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”, який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю редакції Inform.zp.ua і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.