Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Сімейне волонтерство родини Довгаль

Сімейне волонтерство родини Довгаль

Сімейне волонтерство родини Довгаль

Волонтер Денис Довгаль

Волонтери Денис та Марина Довгалі допомагають закривати різноманітні потреби військових, а також опікуються дітьми та вимушеними переселенцями.

«Коли почалося повномасштабне вторгнення, ми не знали, що робити, – згадує Денис. – Коли 24 лютого побачили перші блокпости, то після роботи ми купили печиво і повезли туди. Потім військовий з Оріхова попросив купити ліків та продукти – і це була наша перша поїздка, з якої все почалося». Далі подружжя зібрало гроші на авто і придбало бус «Форд» для Збройних сил. Денис разом із Мариною відремонтували його, перефарбували і відразу ж передали військовим.

За перші три місяця до волонтерів звернулися солдати із п’яти різних бригад, тож аби не погрузнути у юридичних деталях Довгалі вирішили відкрити благодійний фонд. «Так ми змогли допомагати більше, все більше і більше бригад надсилали запити, – розповідає Денис. – І зараз вже їх у нас понад 20, і ще додаються».

или, що ставляться блокпости. Після роботи ми купили печиво і повезли на блокпост. Потім військовий з Оріхова звернувся до нас з проханням підтримати ліками та продуктами. Це була наша перша поїздка. З цього все почалось». Далі вже був збір коштів на автівку, вдалося придбати бус «Форд». Денис разом з Мариною відремонтували автівку, покрасили і зразу ж передали військовим. Таким був початок.

За перші три місяця до волонтерів звернулися близько п’яти бригад. Тому для вирішення юридичних питань вирішили відкрити благодійний фонд. «Ми змогли допомагати більше, до нас з кожним днем все більше і більше долучилося бригад, – розповідає Денис. – І зараз вже у нас їх більше 20, і кожен день добавляються бригади».

Допомога військовим

«Ми опікуємося військовими на різних напрямках. Я стараюся допомогти усім, хто звертається. Якщо хлопці дзвонять і запитують, чи є у нас продукти, – ми їм веземо. Якщо потрібен старлінк або якісь інші прилади для зв’язку чи живлення, чи авто, ми стараємося знайти усе:  прилади, мавіки, машини і турнікети. Учора ми передали нашим захисникам на харківському напрямку шосте авто, зараз зібрали гроші на сьоме. Моя дружина поїде  до Литви її купувати – цього разу для наших морпіхів». Кожна така машина коштує приблизно 220 тисяч гривень. Також Довгалі збирали гроші на мавіки та інші дрони і тепловізори. Багато що їм безкоштовно прислали друзі з Америки, Німеччини, Польщі та Литви. 

Допомога військовим від БФ "Довгаль"
Допомога військовим від БФ “Довгаль”
Допомога військовим від БФ "Довгаль"
Допомога військовим від БФ “Довгаль”

«Зараз до нас, до нашої великої сім’ї долучається велика кількість різних людей і кожен хоче чимось допомогти. – розповідає Денис. – Ось до прикладу, голова нашої Кушугумської громади Володимир Сосуновський був у відрядженні в Німеччині. Там діти зібрали й передали через нього близько 500 євро на потреби військових. Він мені зателефонував, ми зустрілися і на всі ці гроші купили турнікети. Ми завжди купуємо якісні, бо це життя наших військових. Також зі Швеції нам багато допомагають, там живе мій друг, який  із 2022 року теж створив фонд і надсилає в Україну гуманітарну допомогу, зокрема, якісні перевірені турнікети». 

Психологічна підтримка

Багато жінок – дружини та вдови військових – зверталися до родини Довгалів із питаннями, як допомогти своїм близьким на передовій, знайти з ними спільну мову та допомогти. Таких запитів було чимало, тож Марина Довгаль вирішила отримати психологічну освіту, щоб фахово допомагати у таких ситуаціях. Вона закінчила профільний курс Червоного Хреста, отримала відповідний сертифікат і почала консультувати жінок. « Десь за півроку ми  почали опікуватися також дітьми, – розповідає Денис. – Організовували свята разом з ними, випікали пряникидля військових, які я возив хлопцям “на нуль”.. Такі дарунки від дітей  для них велика підтримка , вони завжди чекають на неї, бо це від душі».

Паски, малюнки та листи від дітей для захисників України
Паски, малюнки та листи від дітей для захисників України
Паски, малюнки та листи від дітей для захисників України
Паски, малюнки та листи від дітей для захисників України

Підтримка ВПО

Благодійний фонд «Довгаль» також допомагає вимушеним переселенцям. Зокрема, опікується містом Павлоград, яке приймає людей з Луганської і Донецької областей ще з 2014 року.Наразі тут проживає близько 5 000 ВПО. Їм часто не вистачає посуду, памперсів та одягу. «Ми вирішили їм допомогти.  У соцмережах я закликав людей долучитися до нас, хто чим може:  у когось були дитячі іграшки, інші принесли одяг у гарному стані. І ми повезли усе це туди». Відтоді Денис та Марина щотижня їздять у селище  із повним бусом іграшок, посуду продуктів. Везуть велосипеди та самокати – усе, що дають люди, в тому числі благодійники з-за кордону. 

Свято для дітей від БФ "Довгаль"
Свято для дітей від БФ “Довгаль”

Турбота про тварин

Родина Довгалів допомагає не лише людям. Коли люди тікали з Оріхова, багато хто залишив удома тварин. Вони прибилися до військових і волонтери почали їх підгодовувати. « Возили корм, який спочатку купували за свої гроші, а згодом   збирали з небайдужих людей, – розповідає Денис. – Люди почали надсилати корм із Німеччини, Польщі, та Литви. Зрештою  ми почали вивозили тварин із міста. Бувало всяке. Якось довелося під обстрілом вивозити кішку з трьома кошенятами, а потім ще вісім кішок, – усім ми знайшли притулок у Запоріжжі».

Нагальні потреби

«Зараз ми збирали на стерлінг, подарували, а ще назбирали на РЕБ, зараз «Останнє, на що ми зібрали гроші, – це старлінк, який уже передали військовим, а також РЕБ, який зараз будемо купувати», – розповідає Денис. За останні два місяці подружжя Довгалів також зібрали  гроші на два авто. Буває, що допомога надходить в останню мить. «Не вистачало.  25  тисяч гривень, щоб закрити збір на машину, про що я написав у соцмережах і відразу ж,  секунд за 40, мені на рахунок прийшли ці гроші. Для нашого фонду це була рекордна сума, – додає волонтер. Один із поточних ще не закритих  зборів –  на турнікети, – «Ми плануємо зробити запас на випадок, якщо якась бригада звертається, ми завжди можемо передати їх хлопцям». Також Довгалі збирають на екофлоу – зарядну станцію з багатьма роз’ємами, – що виручає бійців, коли немає електрики, а треба підзарядити пристрої. Його вартість – 35 тисяч гривень.

Актуальні посилання на збір коштів БФ «Довгаль» можна знайти на їх сторінках у соцмережах.


Читайте також інші статті в рамках проекту «Сила волонтерства» про волонетріські ініціативи, які формують громадську єдність в Запоріжжі:


Ця публікація здійснена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”, який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю редакції Inform.zp.ua і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.