Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » «Шо ти дядя»: волонтерська допомога військовим та переселенцям

«Шо ти дядя»: волонтерська допомога військовим та переселенцям

«Шо ти дядя»: волонтерська допомога військовим та переселенцям

Директор фонду “UA FREE”, Пилип Ваганов. Фото: Inform.zp.ua

Із початком повномасштабного вторгнення кілька запорожців об’єдналися у «Волонтерську банду “Шо ти дядя”». Сьогодні вона стала одним із найпотужніших волонтерських формувань у місті, яке  допомагає Збройним силам України та переселенцям. За два з лишком роки «Шо ти дядя» підтримала більше 50 підрозділів. У липні 2022-го банда об’єдналася з іншими волонтерами у фонд «UA FREE».

«Ми вирішили, що разом нам буде простіше функціонувати й швидше зможемо закривати потреби військових та переселенців, – розповідає директор “UA FREE” Пилип Ваганов. – Коли ми зрозуміли, що треба співпрацювати з іншими фондами, створили свою громадську організацію і потім, щоб прозоро працювати з донатами та грошима, заснували фонд “UA FREE”».

Із початку повномасштабного вторгнення фонд активно підтримує військових. На цей час на потреби ЗСУ та переселенців  волонтери залучили близько 15 мільйонів гривень. Основний напрямок роботи фонду – Запорізька область, а також підрозділи на сході України.

Волонтерська банда “Шо ти дядя”
Волонтерська банда “Шо ти дядя”

Головні напрямки

Наразі у волонтерського об’єднання кілька ключових напрямків: закупівля автівок для військових, куди йде найбільше грошей, та їхній ремонт, а також постачання ліків. Допомога переселенцям залишається, але наразі це не тільки продукти, а й інші запити, наприклад, шкільні набори для дітей. Волонтери збирають донати на запити військових та переселенців, а потім закуповують все необхідне. «Зараз маємо запити на 5 мільйонів гривень, гроші ще збираємо, – розповідає Пилип Ваганов. – Проте потреб завжди більше, ніж донатів». Наразі завдяки «Шо ти дядя» в підрозділи ЗСУ вже поїхали 58 автівок та більше 5 тисяч аптечок. Скільки грошей зібрали волонтери і на що їх витратили, можна дізнатися на сайті.

Автомобілі для ЗСУ
Автомобілі для ЗСУ

Як це працює

«Сьогодні мені дзвонила жінка, у неї син з інвалідністю, потребує деяких речей, – розповідає Пилип Ваганов. – Добре, кажу, ви пишете запит у фонд офіційно і ми його ставимо в чергу на розгляд. Буває люди бачать конкретний запит і хочуть саме його закрити. Наприклад, конкретно цим бійцям купити два FPV-дрони. Або у період блекаутів був донатор, який  захотів передати військовим зарядну станцію 2 кВт. Він написав: “Я бачу, що визвітуєте, знаю, що точног піде ЗСУ”.

Волонтерська банда “Шо ти дядя”
Волонтерська банда “Шо ти дядя”

Війна дронів

Наразі до запитів віськових додалися FPV-дрони та засоби РЕБ. За словами бійців, на передовій стало менше великої військової техніки, бо нею не хоче ризикувати жодна зі сторін. «Військові потребують FPV-дрони, бо вони дешевші, ніж артилерія, і доступніші для купівлі, – каже Пилип Ваганов. – В Україні є виробники засобів РЕБ і ми з ними працюємо. РЕБ яка подавляє одразу 3 частоти, на яких працюють дрони коштує 120 тисяч гривень. Пристрій, що подавляє тільки одну частоту купувати вже немає сенсу. Російська армія постійно змінює частоти, і якщо взяти пристрій, що працює по одній частоті, то він завтра буде не потрібен. Є підрозділи ЗСУ, які самі збирають готовий пристрій, тоді вони оплачують тільки деталі. Зараз ціна на них становить 70 тисяч гривень, за один пристрій. Так, він буде більший за розміром, без гарного кейсу, але працюватиме».

Дрон DJI Mavic 3 Pro
Дрон DJI Mavic 3 Pro

Приблизно така ж ситуація з батареями. Зарядна станція коштує 40-50 тисяч гривень, але її можна зібрати самотужки набагато дешевше. Тому волонтери при виконанні замовлень намагаються балансувати між якістю і ціною.

Сучасна медицина

Аптечки для ЗСУ
Аптечки для ЗСУ

Окрім аптечок, волонтери закуповують військовим специфічні медзасоби. Наприклад, набір для внутрішньокісткового доступу, який дозволяє за лічені секунди дістатися великогомілкової або плечової кістки. «Це річ, яка рятує життя, коли кровотечу вже не зупиниш турнікетом, – розповідає Пилип Ваганов. – Нею може користуватися лише спеціально навчена людина, але вона потрібна.Буває, військовий втратив чи використав аптечку, або потребує більш якісний турнікет – такі речі ми теж передаємо. Ще один напрям – медичні стенти для військового госпіталю. Хірурги користуються ними в окремих ситуаціях, постачальник дає їх наперед, а ми потім оплачуємо».

Допомога лікарням у Запоріжжі, де оперують поранених солдат
Допомога лікарням у Запоріжжі, де оперують поранених солдат

Нагальні запити

Наразі в запитах – 150 FPV-дронів та 8 автівок для військових. Від початку війни ціна на вживані машини в Європі зросла майже вдвічі через попит. Відповідно грошей на купівлю і ремонт треба більше, каже директор фонду. Долучитися до збору можна на сторінках «Волонтерської банди “Шо ти дядя”» і фонду «UA FREE».

Команду фонду “UA FREE”
Команду фонду “UA FREE”

Сторінки «волонтерська банда “Шо ти дядя”» і фонду «UA Free»


Читайте також інші статті в рамках проекту «Сила волонтерства» про волонетріські ініціативи, які формують громадську єдність в Запоріжжі:


Ця публікація здійснена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”, який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю редакції Inform.zp.ua і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.