Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » «Міський центр допомоги»: підтримка вимушених переселенців, військових та лікарень у Запоріжжі

«Міський центр допомоги»: підтримка вимушених переселенців, військових та лікарень у Запоріжжі

«Міський центр допомоги»: підтримка вимушених переселенців, військових та лікарень у Запоріжжі

Дмитро Матюхін, керівник «Міського центру допомоги»

Уже майже 10 років у Запоріжжі працює громадська організація «Міський центр допомоги». Волонтери об’єдналися після початку війни на сході країни, коли багато людей вимушено залишили свої домівки та шукали нове місце для життя. Тоді тисячі переселенців приїхали до Запоріжжя за прихистком і допомогою.

«Оскільки ми – християнська організація, першу допомогу отримували завдяки церквам, прихожанами яких ми є. Потім нам  безкоштовно виділили невелике приміщення, де ми обладнали склад, пакували продуктові набори та роздавали їх людям, – розповідає директор «Міського центру допомоги» Дмитро Матюхін. – Тепер маємо ось це приміщення, яке раніше  займало управління культури міськради».

Види допомоги

Гуманітарна допомога
Гуманітарна допомога

Міський центр насамперед допомагає у кризових ситуаціях. Один із його пріоритетів – підтримка переселенців. Волонтери оцінюють потреби підопічних та допомагають покращити умови життя, забезпечують одягом та взуттям, продуктами харчування, за потреби надають різні консультації – юридичні, психологічні, із працевлаштування та духовної підтримки.

Також центр опікується людьми похилого віку. «Вони можуть отримати у нас продукти харчування, одяг, гігієнічні набори, – каже Дмитро Матюхін. Багато проектів команда волонтерів центру проводили із міжнародними місіями та організаціями. Наразі в базі центру зареєстровано близько 100 тисяч людей, які отримали допомогу.

Допомога дітям

Щоб захистити та підтримати дітей у такій непростій ситуації, центр надає допомогу дітям у вигляді продуктових наборів, подарунків, теплого одягу, дитячої літератури, а також відвідує дитячі лікарні, надаючи усіляку допомогу хворим дітям. До нового навчального року діти отримають від організації шкільні рюкзаки з канцелярією від благодійників зі Швейцарії. «Міський центр допомоги є частиною нашої великої запорізької ініціативи – міського фестивалю сім’ї, – розповідає Дмитро Матюхін. – Ми проводимо його вже 11 років, зокрема організовуємо дитячі табори». На період війни фестиваль скасували.

Допомога дітям
Допомога дітям
Допомога дітям
Допомога дітям

Надзвичайникам, військовим та лікарням

Поміж іншого, центр співпрацює з обласними рятувальниками. Завдяки допомозі волонтерів надзвичайними отримали кілька пожежних автівок та спорядження. Також благодійники постачають обладнання у лікарні Запоріжжя. Один із останніх проектів – облаштування трьох сучасних палат для лікування поранених бійців у 9-й лікарні.

Допомога лікарням
Допомога лікарням
Допомога поліції
Допомога поліції

«Звичайно, останні 2 роки – це підтримка ЗСУ,  гуманітарна допомога, автівки і “швидкі”, – згадує керівник центру. – Я вдячний Богу, що наші працівники – це люди з християнськими цінностями. Наша мета – не лише, щоб людина прийшла до нас голодною, а пішла ситою. Звичайно, матеріально допомога – одяг або продукти харчування. Ми витрачаємо 10-15 хвилин на спілкування з людиною, дізнаємося, що вона переживає, чого потребує, говоримо про біблійну надію, про те, що маємо молитися за рідне Запоріжжя, за наших воїнів. Оце і є наші цінності».

Допомога військовим
Допомога військовим
Допомога військовим
Допомога військовим

Гранти у вигляді грошової допомоги

Зараз у міському центрі діє грошова програма допомоги для мешканців Запорізької та Донецької областей. Відповідно до неї, люди можуть отримати грошову компенсацію за опалення, або комунальні послуги. Цю програму центр реалізовує спільно з міжнародною організацією «Dorcas».

Як працює центр

Міський центр допомоги на вулиці Незалежної України, 51 працює з понеділка по четвер з 9:00 до 13:00 у порядку живої черги. При собі потрібно мати довідку переселенця, паспорт та ідентифікаційний код.

Сторінки ГО «Міський центр допомоги»


Читайте також інші статті в рамках проекту «Сила волонтерства» про волонетріські ініціативи, які формують громадську єдність в Запоріжжі:


Ця публікація здійснена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”, який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю редакції Inform.zp.ua і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.