Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Рудольф Акопян: Розширюємо виробництво дронів у Запоріжжі

Рудольф Акопян: Розширюємо виробництво дронів у Запоріжжі

Рудольф Акопян: Розширюємо виробництво дронів у Запоріжжі

Рудольф Акопян, голова ГО «Лабораторія досліджень у сфері оборони»

Рудольф Акопян почав займатися волонтерством ще у 2013 році, одразу після Майдану. Однак із повномасштабним вторгненням допомога військовим перетворилося на потужний рух. В лютому 2022 року Рудольф одразу пішов до військкомату, але його не взяли до війська за станом здоровʼя. Тоді вирішив працювати в тилу та допомагати фронту. 

«Об’єднали навколо себе багатьох небайдужих людей, які займалися обороною міста, – згадує пан Рудольф. – Разом із моїми друзями ми почали робити протитанкові «їжаки», сподіваючись, що ворогу не вдасться захопити Запоріжжя. За півтора місяці ми зварили  близько півтори тисячі протитанкових «їжаків» і близько  двох тисяч маленьких, які розставили по периметру міста». Також волонтери заливали форми та робили бетонні плити, які потім використовували військові, коли будували опорні пункти та блок-пости. Коли Збройні сили зупинили наступ ворога на Запоріжжя, волонтери переключилися на інші напрямки.

Протитанкові "їжаки" встановлені волонетрами біля Головного управління Національної поліції в Запорізькій області, березень 2022
Протитанкові “їжаки” встановлені волонетрами біля Головного управління Національної поліції в Запорізькій області, березень 2022

Авто та спорядження для військових

Рудольф Акопян разом із колегами з волонтерського об’єднання ГО «Лабораторія дослідження у сфері оборони» намагалися закрити різні потреби фронту. Найбільше запитів було на автівки, різноманітне захисне спорядження для воїнів та дрони. Спочатку купували за власний кошт, та, коли зрозуміли що самим не впоратися, почали відкривати збори. За спільні гроші придбали та відправили на фронт 100 позашляховиків, більше 200 розвідувальних дронів, велику кількість тепловізорів та різного військового спорядження. 

Допомога військовим від волонтерів
Допомога військовим від волонтерів
Передача авто для потреб армії
Передача авто для потреб армії

Delta

13 квітня 2022 Військово-морські сили України  ракетним комплексом «Нептун» вразили флагман Чорноморського флоту ВМФ Росії ракетний крейсер «Москва». Вже наступного дня корабель затонув. Для розвідки та його знищення була задіяна українська система ситуаційної обізнаності «Delta». 

Історія «Delta», як і багатьох інших військових софтів, починалася з волонтерів. Ситуативні центри розвідки створювались у різних регіонах України і потім було об’єднані в єдину мережу. У відбудові Запорізького центру брав участь Рудольф Акопян. В офісі волонтерського центру для цього виділили кімнату. В ній створили відділ розвідки та аналізу інформації із відкритих джерел. Волонтери сиділи та збирали інформацію із публікацій у соцмережах, на сторінках окупантів та колаборантів, а потім  передавали координати місцезнаходження ворога.

Зараз система «Delta» – це онлайн-карта, в якій заносяться різні позначки про противника з супутників, дронів, від інформаторів, радіолокаційної розвідки. Але сама система не може існувати без людей, які таку інформацію збирають, оброблюють і заносять в систему. Саме завдяки роботі таких центрів і стали можливі успішні операції по звільненню Київщини, Харківщини , Херсонщини.

Офіс громадської організації «Лабораторія досліджень у сфері оборони»
Офіс громадської організації «Лабораторія досліджень у сфері оборони»

«Коли ми допомагали у розвідці, ми познайомилися з багатьма військовими пілотами розвідувальних безпілотників, які тоді працювали на запорізькому напрямку, – розповідає Рудольф Акопян. – Вони говорили, що треба розвивати не тільки розвідку, але й підрозділи ударних дронів, які могли би нищити ворога не гірше, ніж артилерія. На той час таких підрозділів було мало, вони тільки почали розвиватися. Це стало для нас початком нового проєкту».

Від дронів на кухні – до армії безпілотників

Перші дрони збирали в прямому значенні на кухні, згадує Рудольф Акопян. За місяць зібрали три безпілотники. “Побачили, що у нас є потенціал, почали шукати фінансування, щоб купувати комплектуючі, та виробляти дрони в більшій кількості. Нам тоді допомогла потужна запорізька соціально відповідальна компанія. І вже за місяць вийшли на виробництво 50-100 дронів”, – згадує Рудольф. 

Дрони-камікадзе запорізького виробництва
Дрони-камікадзе запорізького виробництва
Дрони-камікадзе запорізького виробництва
Дрони-камікадзе запорізького виробництва

Дрони почали безкоштовно розподіляли по запорізькому фронту в підрозділи ударних БПЛА. Але 100 дронів на місяць – це дуже мало. Бо таку кількість дронів випускає за місяць тільки один підрозділ ударних дронів, а зараз подібних підрозділів вже сотні. І кожному потрібні FPV-дрони: камікадзе і бомбери. Запитів надходить дуже багато, тому що запорізький дрон “Генерал черешня” – якісний і влучно б’є у ціль.

Ударний квадрокоптер запорізького виробництва може літати на відстань понад 10 кілометрів та нести боєприпас вагою півтора кілограми. Максимальна швидкість дрону “Генерал Черешня” 120 кілометрів на годину. Коштує такий БПЛА 14 тисяч гривень. Свою назву, “Генерал Черешня”, отримав на честь однойменного військового підрозділу. Наразі “Генерал Черешня” випускають у двох модифікаціях: ударний – дрон-камікадзе, та багатоцільовий БПЛА.

На цьому відео FPV-дронами “Генерал Черешня-7” уражено:
бліндажі, у яких розміщувався особовий склад; 2 ПТРК 9П149 “Штурм-С”; а/м УАЗ (без особового складу рОВ). На Запорізькому напрямку працюють воїни зі 128-ої ОГШБр.

Волонтерська діяльність Рудольфа Акопяна перетворилася на потужний miltech-проєкт –  громадську організацію «Лабораторія досліджень у сфері оборони», яка співпрацює з Міноборони. В квітні 2024 року вони зібирали майже дві тисячі дронів.  І це не межа, каже Рудольф, відкривають нові виробництва, наразі їх уже три. «Досвідченим інженерам готові запропонувати гарну зарплату і сучасне обладнання, – додає він. – Зараз є потреба у таких людях, адже ми розширюємо виробництво дронів. Наша мета – зробити достатню кількість безпілотників, щоб забезпечити хоча б половину тих потреб, що є на запорізькому фронті».

Сторінка Рудольфа Акопяна

https://www.facebook.com/akopyan.rudolf


Читайте також інші статті в рамках проекту «Сила волонтерства» про волонетріські ініціативи, які формують громадську єдність в Запоріжжі:


Ця публікація здійснена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”, який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю редакції Inform.zp.ua і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.