Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Благодійний фонд «Посмішка ЮА»: допомога людям у біді

Благодійний фонд «Посмішка ЮА»: допомога людям у біді

Благодійний фонд «Посмішка ЮА»: допомога людям у біді

Юрій Дерновий, психолог фонду «Посмішка ЮА»

Благодійний фонд «Посмішка ЮА» працює для людей, які опинилися у складних життєвих обставинах, та об’єднує тих, хто хоче їм допомогти. Фонд заснований у 2013 році в Запоріжжі, а зараз він має проєкти у 19 областях України, співпрацює з міжнародними гуманітарними і громадськими організаціями. Тільки за перший рік широкомасштабного вторгнення фонд допоміг людям в Україні на суму понад 118 мільйонів гривень. А загалом за одинадцять років існування від нього отримали допомогу більше 920 тисяч людей.

Простір турботи фонду розгорнутий після ракетного обстрілу біля будинку по вул. Запорізька 2-А у Запоріжжі
Простір турботи фонду розгорнутий після ракетного обстрілу біля будинку по вул. Запорізька 2-А у Запоріжжі

Практичний досвід

Фонд почав працювати як ініціатива декількох волонтерів. У 2013 році у них не було ні офісу, ні грошей на зарплату. Люди просто хотіли допомагати іншим і для цього об’єдналися. Перші проєкти були для дітей в інтернатах Запорізької області. За  роки багато чого змінилося. Зараз у фонді працює понад вісімсот людей. Його місія звучить так: «Ми допомагаємо та підтримуємо людей у складних життєвих обставинах та укріплюємо їхню життєстійкість, розвиваємо системи надання соціальних послуг». 

Журналісти Inform.zp.ua поспілкувалися з Юрієм Дерновим.  2016 року він прийшов у фонд  на посаду психолога і з того часу, вже вісім років, працює у команді. 

«Перші роки ми працювали тільки у Запорізькій, Донецькій та Луганській областях. У Запоріжжі відкрили центр соціальної допомоги для переміщених осіб та людей, які через війну опинились у важких життєвих ситуаціях. А також їздили звідси на машинах у Донецьку та Луганську області», – згадує Юрій. 

Згодом головним пріоритетом фонду стали віддалені села та громади, де людям важко отримати психологічну та соціальну допомогу. На місцях  команда співпрацює з місцевою владою – старостами сіл, райрадами та головами громад. Співробітники фонду їздять туди, куди інші організації відмовляються. Бо такі селища знаходяться далеко від великих міст, там погані дороги, небагато населенняі буває небезпечно. До 2022 року фонд активно працював у Донецькій області в зоні проведення операції Об’єднаних сил (ООС). Села та містечка, куди їздила команда знаходилися за п’ять кілометрів від лінії фронту. «Посмішка ЮА» часто була єдиною організацією, яка погоджувалася там працювати.

За увесь час існування фонд реалізував понад 120 проектів за підтримки міжнародних організацій. Серед його спонсорів та партнерів – як уряди європейських країн, США, так і українські держоргани. 

Видача гуманітарної допомоги в Запорізькому районі
Видача гуманітарної допомоги в Запорізькому районі

Психологічна підтримка

Юрій працює у команді психологів фонду. Розповідає, що до 2022 року його колеги мали справу здебільшого з внутрішніми переселенцями. Але від початку повномасштабного вторгнення вони в основному допомагають людям, які постраждали від ворожих обстрілів. Психологи проводять у громадах тренінги, лекції та групи підтримки. Людям важливо навчитися долати страх, розпач і депресію. У цьому їм допомагають колеги Юрія. 

Також у фонді є мобільні групи психологів. Вони їздять на місця «прильотів» ворожих ракет і дронів разом із поліцією та пожежниками. Там вони спілкуються із потерпілими, допомагають їм впоратися зі стресовим досвідом. Це називається перша психологічна допомога. 

Робота мобільної групи психологів фонду
Робота мобільної групи психологів фонду

Відгуки людей мотивують команду продовжувати роботу. Один із найчастіших коментарів після таких сеансів із психологами: 

«Ми вперше за два роки відчули щось позитивне, змогли розвантажитися і не думати про проблеми та війну». Саме для цього і працює відділ психологічної підтримки і допомоги.

Юрій розповідає, що у перші місяці після повномасштабного вторгнення було вкрай складно. Тоді до фонду зверталося багато людей, які тікали з окупованих територій. Вони пережили бомбардування та обстріли у своїх селищах і містах. Водночас самі психологи і волонтери фонду також жили у стресі. Доводилося допомагати і собі, і людям, які зверталися за допомогою.

Продукти, одяг та предмети гігієни

Війна спонукала фонд до втілення нових комплексних програм допомоги людям. Одна з них працює для мешканців Запорізького району. Незважаючи на те, що лінія фронту всього за 5-10 кілометрів, в окремих селах і містах досі залишаються люди. 

Фонд має перелік усіх населених пунктів району і щомісяця складає графік поїздок туди. Програма розрахована так, щоб кожна людина могла раз на місяць отримати продукти і теплі речі. Продуктові набори, які команда роздає на місцях, складені фахівцями Всесвітньої продовольчої програми. Вони на 60% забезпечують місячну потребу людини у їжі. 

Інформацію про час і місце роздачі гуманітарної допомоги та список документів, які треба мати при собі, волонтери постять у соцмережах на сторінках громад Запорізького району. Щотижневий графік поїздок також є на сайті фонду в розділі «Новини».

Освітні ініціативи

Ще один напрям роботи «Посмішка ЮА» – освітні проєкти для дітей. Зокрема, у Запоріжжі фонд відкрив три безкоштовні цифрові освітні центри для дітей 1-4 класів. Гроші та ресурси на їхню підтримку дали Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) та уряд Японії.

Освітній центр для дітей у Запоріжжі
Освітній центр для дітей у Запоріжжі

У цих навчальних просторах кожна дитина отримує ноутбук, навушники та доступ до інтернету. Школярі приходять сюди на онлайн-уроки та виконувати домашні завдання. У центрах також є вчителі, тож батьки можуть попросити  у них допомогти дитині індивідуально. Ці уроки безкоштовні й допомагають дітям надолужити шкільну програму, покращити оцінки та розкрити творчий потенціал.

Центр розрахований на двадцять дітей, які займатимуться одночасно. Вони працюють з 9:00 до 17:00 із понеділка по пʼятницю. А щоб потрапити до центру, треба пройти попередню реєстрацію.

Простір дружній до дитини
Простір дружній до дитини

Фінансова підтримка сімей переселенців із дітьми

Зараз фонд «Посмішка ЮА» за підтримки міжнародної гуманітарної організації Save the Children in Ukraine запустив у Запоріжжі проєкт фінансової підтримки сімей переселенців, у яких є діти. Головною умовою для отримання такої допомоги є те, що родині не виділяли гроші інші неурядові благодійні організації упродовж останніх чотирьох місяців. Під час реєстрації чоловік або дружина заповнює анкету про стан сім’ї та потреби родини. Команда фонду її опрацьовує і виплачує гроші. 

Про всі поточні програми допомоги фонду можна дізнатися на сторінках у соцмережах або за телефоном гарячої лінії:

  • https://www.instagram.com/posmishka.ua
  • https://www.facebook.com/posmishka.org.ua
  • https://www.posmishka.org.ua
  • Гаряча лінія БФ «Посмішка ЮА»: +380504602240 
  • Електронна пошта: [email protected]

Читайте також інші статті в рамках проекту «Сила волонтерства» про волонетріські ініціативи, які формують громадську єдність в Запоріжжі:


Ця публікація здійснена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”, який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю редакції Inform.zp.ua і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.