Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Простір відновлення “Rozkvitaj.ua”: інтеграція в нормальне життя

Простір відновлення “Rozkvitaj.ua”: інтеграція в нормальне життя

Простір відновлення “Rozkvitaj.ua”: інтеграція в нормальне життя

Євгенія Вертепна, заступниця керівника простору відновлення “Rozkvitaj.ua”

Громадська організація «Простір відновлення «Rozkvitaj.ua» працює у Запоріжжі півтора роки. Це частина великої мережі “Центрів турботи “We care centers”, які мають  свої представництва у 17 містах України, переважно на заході країні. Центр у Запоріжжі – це відкритий простір для зустрічей, освітніх проєктів, проведення святкових подій та допомоги жителям міста.

Команда волонтерів простору відновлення "Rozkvitaj.ua"
Команда волонтерів простору відновлення “Rozkvitaj.ua”

«Ми з чоловіком Миколою декілька років навчалися в Інституті лідерства, управління та коучингу у Львові. Керівництво інституту знало, що ми – із Запоріжжя, прифронтового міста. Тому запропонували відкрити центр мережі “We care centers” у нашому місті, – розповідає Євгенія Вертепна, заступниця керівника простору. – Зрештою,  ми вирішили, що це добра справа і треба погоджуватися». 

Основні напрямки роботи

Простір відновлення працює за чотирма основними напрямками. 

  • Перший – гуманітарна допомога. Багатодітні родини отримують тут памперси, засоби гігієни та продукти, а також дитяче харчування, якщо у сім’ї є малюк віком до одного року. 

«Що маємо, те і віддаємо, – говорить Євгенія. – Це залежить від того, що самі отримали і що є на складі сьогодні. Оцінюємо і приймаємо рішення, як це розподілити серед мешканців міста». Волонтери центру постійно шукають нових спонсорів та партнерів, пишуть грантові заявки та працюють із різними донорами.  

Гуманітарна допомога для родин
Гуманітарна допомога для родин
  • Другий напрямок – освітній. У дитячому просторі проводять заняття офлайн, де викладають англійську мову. Також тут є вокальна студія та група дитячого розвитку. Всі заняття безкоштовні, але за умови попередньої реєстрації.
Освітні програми для дітей
Освітні програми для дітей
  • Третій напрямок – «сімейний» простір, одна із найважливіших функцій центру.  

Сім’я в Україні зараз в складному стані. Війна роз’єднує людей. Багато сімей не мають змогу побачитися і виникає багато труднощів у стосунках. В зв’язку з цим волонтери центру проводять сімейні зустрічі, свята, відкрили курс “Школа подружнього життя”. Також через декілька місяців буде проведений літній табір – все для того, щоб сім’я мала змогу відпочити та якісно провести час разом.  

  • Четвертий напрямок роботи простору – індивідуальне консультування. В центрі є кризовий відділ «Відкрите серце». Тут люди, які мають складнощі у відносинах, душевні травми та болі – можуть отримати допомогу від психолога та волонтерів із відповідною освітою.

Help Car для інвалідів

Простір «Rozkvitaj.ua» безкоштовно возить  по Запоріжжю людей з інвалідністю на спеціальній машині – “HELP Car”. Авто облаштоване висувним пандусом, що полегшує пересування людей на інвалідних візках , а також людей з інвалідністю по зору 1 групи. Кожен такий клієнт “HELP Car” щомісяця має право на  дві безкоштовні поїздки містом в обидва кінці.

HELP Car
HELP Car
HELP Car
HELP Car

Допомога переселенцям

Від початку повномасштабного вторгнення Запоріжжя стало прихистком для понад 200 тисяч переселенців. Простір відновлення «Rozkvitaj.ua» допомогає їм інтегруватися у життя міста. 

«Ми би дуже хотіли, щоб люди не почувалися ніби в гостях, – каже пані Євгенія. – А щоб місто прийняло нових мешканців і вони відчули себе у безпеці. Для цього ми організовуємо спільні  заходи для переселенців та місцевих, щоб вони заводили нових друзів, і відчували турботу. Намагаємося створити умови, у яких новоприбулим буде комфортно у нашому місті».   

Школа подружнього життя 

Влітку центр планує проведення сімейного табору. Це частина напрямку роботи “Школи подружнього життя”. В таборі родини матимуть час для релаксу, відпочинку та спілкування. Відпочинок у таборі стане продовженням сімейних зустріей в Запоріжж, та винагородою за автивну участь у них. 

Щомісяці Rozkvitaj.ua проводиь сімейні вечори. Їх відвідує близько 30-40 родин, де люди спілкуються між собою, п’ють чай зі смаколиками, мають змогу відволіктися від буденності і почути щось корисне для себе».

Школа подружнього життя
Школа подружнього життя

Команда відновлення  

У запорізькій команді «Rozkvitaj.ua» працює 15 волонтерів. П’ятеро з них – вимушені переселенці. Уся інформація про допомогу та розклад занять центру є на сторінках простору відновлення у соцмережах. Сконтактувати із командою можна за телефоном або у соцмережах. Також співробітники центру публікують там реєстраційні Google-форми на спеціальні події. Зараз «Rozkvitaj.ua» шукає спонсорів, зацікавлених у підтримці дитячих ініціатив та заходів.

Сотрінки простору в Telegram та Instagram:


Читайте також інші статті в рамках проекту «Сила волонтерства» про волонетріські ініціативи, які формують громадську єдність в Запоріжжі:


Ця публікація здійснена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”, який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю редакції Inform.zp.ua і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.