Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Благодійність у дії: як Dorcas підтримує найвразливіші групи в Україні 

Благодійність у дії: як Dorcas підтримує найвразливіші групи в Україні 

Благодійність у дії: як Dorcas підтримує найвразливіші групи в Україні 

Менеджер з комунікацій Dorcas – Ukraine, Ірина Волкова

Міжнародний благодійний фонд Dorcas базується у Нідерландах іактивно працює у Східній Європі, Східній Африці та на Близькому Сході. Організація має представництва у 14 країнах по всьому світу і за рік у той чи інший спосіб допомогає близько мільйону людей. Із 2008 року Dorcas працює і в Україні – із переселенцями, літніми людьми та постраждалими від війни. 

Допомога у різних напрямках та регіонах

Dorcas в Україні працює у Закарпатській та Запорізькій областях, де має два основних проєкти. Перший – мережа центрів соціальної підтримки для людей похилого віку. Усього в Україні їх 29. 

Центри соціальної підтримки для людей похилого віку
Центри соціальної підтримки для людей похилого віку

Другий – допомога вразливим категоріям мешканцівЗапорізької області, до яких належать переселенці, багатодітні сім’ї та люди з інвалідністю. По цій програмі за останні пів року фонд зумів підтримати майже п’ять із половиною тисяч людей. Проєкт передбачає  різні види допомогти: гроші, непродовольчі набори (матраци, постільна білизна), психосоціальну підтримку (персональні консультації, групові заняття з психологом), дрібні ремонти домівок постраждалих від російських атак і набори першої необхідності для укриттів.

Мережа соціальної підтримки

Консультація в офісі Dorcas - Ukraine
Консультація в офісі Dorcas – Ukraine

Мережа соціальної підтримки Dorcas пріоритезує допомогу людям похилого віку. У Запорізькій області вона діє у 23 громадах для мешканців від 55 років. Волонтери фонду звертають увагу на випадки, коли літні люди залишаються без підтримки своїх родин, дітей, онуків, які виїхали за кордон після початку повномасштабного вторгнення. Саме для них Dorcas організовує денні табори, майстер-класи з рукоділля, заняття зі скандинавської ходьби, контультації  з психологом, та групи підтримки. Мережа створена задля того, щоб люди похилого віку мали повноцінне й насичене життя навіть в умовах війни. 

В деяких проектах Dorcas співпрацює із різними громадськими організаціями, бізнесами, релігійнимиі обʼєднаннями. Вони організовують майстер-класи з кулінарії, рукоділля та фізичної активності. Проєкти допомоги реалізують за фінансової підтримки Гуманітарного фонду для України, а впроваджувати їх допомагає благодійна організація Nevo, яка має команду психологів і соціальних працівників. У громадах фонд організовує групи підтримки з програмою “Connect” для різних вікових категорій, де навчають місцевих волонтерів, які потім можуть самостійно надавати допомогу.

Група підтримки для дітей
Група підтримки для дітей

Ремонти після обстрілів

Dorcas допомагає людям ремонтувати будинки після ворожих обстрілів. Громади, які потерпіли від атак, надають перелік домівок, які потребують відновлення. Здебільшого, це заміна вікон та ремонт даху. Спеціалісти Dorcas роблять необхідні заміри та ремонтують будинки. Поки що найбільше таких виїздів по області  було у Малокатеринівці, Кушугумській громаді і Новогупалівці Вільнянської громади. У планах роботи на 2024 рік Павлівська, Кушугумська, Вільнянська та Матвіївська громади.

Приватний будинок у селищі Малокатеринівка, Запорізької області після російського обстрілу
Приватний будинок у селищі Малокатеринівка, Запорізької області після російського обстрілу
Приватний будинок у селищі Малокатеринівка, Запорізької області  після відновлення командою Dorcas
Приватний будинок у селищі Малокатеринівка, Запорізької області після відновлення командою Dorcas

Додаткові напрямки

Окрім іншого  Dorcas також встановлює альтернативні системи опалення у будинках своїх підопічних. Фонд дає гроші та закуповує котли, “буржуйки” та тверде паливо. Цей проєкт особливо актуальний для мешканців віддалених районах, де немає газопостачання. 

Минулого сезону у такий спосіб організація допомогла близько двом тисячам людей. Проєкт продовжать і цього року, щоб люди були готові до зими.  Партнером Dorcas у програмі зимового опалення є Міський центром допомоги у Запоріжжі, який працює на небезпечних територіях –  в Оріхівському районі, Запорізькій і Донецькій областях.

Видача ковдр, подушок та постільної білизни в селищі Комишуваха, Запорізької області
Видача ковдр, подушок та постільної білизни в селищі Комишуваха, Запорізької області

Як отримати допомогу

Dorcas отримує офіційні запити від очільників громад із переліком мешканців, які потребують допомоги. Для цього люди мають зареєструватися у своїх ОТГ. Після цього представники фонду приїжджають на місця, перевіряють документи та  розподіляють допомогу відповідно до різних програм усім, хто попередньо зареєструвався. 

У Запоріжжі місцеві та переселенці можуть дізнатися детальнішу інформацію , зателефонувавши на «гарячу лінію» або написавши у соціальні мережі. Також Dorcas відкритий до партнерства з бізнесом та громадськими організаціями. 

​​Сторінки в соцмережах

Відео інтерв’ю із менеджером з комунікацій Dorcas – Ukraine, Іриною Волковою


Читайте також інші статті в рамках проекту «Сила волонтерства» про волонетріські ініціативи, які формують громадську єдність в Запоріжжі:


Ця публікація здійснена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”, який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю редакції Inform.zp.ua і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.