Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Кримінал » Резонанс » В Роботиному ЗСУ можуть бути атаковані з трьох сторін: чи відступлять військові

В Роботиному ЗСУ можуть бути атаковані з трьох сторін: чи відступлять військові

В Роботиному ЗСУ можуть бути атаковані з трьох сторін: чи відступлять військові

Фото: Генштаб ЗСУ

Спочатку запорізькі військові наступали, а зараз – обороняються. Бої тривають біля Роботиного у Запорізькій області. Чи можуть військові там відступити через атаки?

Про це пише The New York Times.

Незважаючи на сумніви американців, українці кажуть, що оборона місць, які мають невелике стратегічне значення, варта вартості втрат і зброї, тому що атакуючі росіяни платять ще вищу ціну.

Українські солдати годинами ховалися в окопах, коли навколо них вибухала артилерія, а потім кинулися до безпеки бронетранспортера — лише для того, щоб їх переслідував крізь відкриту задню рампу автомобіля безпілотник, що вибухнув.

«Все, що я бачив, це іскри в моїх очах», — сказав один із солдатів, сержант, розповідаючи, як переслідуючий дрон вибухнув, залишивши його та його команду пораненими, але якимось чином все ще живими. Він просив, щоб його назвали лише ім’ям – Олександр, згідно з військовим протоколом.

Бої на рівнині в Запорізькій області на півдні України, де на початку цього року було підбито автомобіль Олександра, точаться вже 10 місяців у дві фази: спочатку українські сили наступають, а тепер обороняються, оскільки Росія посилює атаки на район, де Україна здобула позиції в контрнаступі минулого літа.

Військові аналітики описали стратегію України як «тримати, будувати і бити» — утримувати лінію на південному сході країни, поповнювати свої підрозділи військами та наносити удари безпілотниками великої дальності по нафтопереробним заводам і військовим матеріально-технічним об’єктам у Росії.

У Запоріжжі це означало оборону району, створеного контрнаступом минулого літа, півкільце завглибшки 10 миль, яке впирається в контрольовану Росією територію, утворюючи виступ. Солдати описують зруйновані села, окопи та поля, які є місячним кратером від снарядів.

На південному краю півкола розташоване село Роботине. Україна відбила його минулого літа, на піку контрнаступу, який не тільки не зміг досягти прориву, але й залишив росіян достатньо сильні позиції, щоб почати відступати через південний фронт.

Українські війська, які займають цей виступ на лінії фронту, можуть бути атаковані з трьох боків, створюючи дилему: відмова від цієї території зменшить тиск на них, але це також означатиме символічну невдачу у війні, втрату території, яку вони здобули минулого року.

Американське озброєння, яке було надано для контрнаступу минулого року, включно з броньованими машинами Stryker, виявилося корисним для захисту солдатів від цих обстрілів, коли вони борються в обороні.

Але зараз політика США загрожує постачанню зброї. Пакет військової та фінансової допомоги вартістю приблизно 60 мільярдів доларів був зупинений у Конгресі на місяці через заперечення деяких республіканців. Минулого тижня адміністрація Байдена оголосила, що надішле тимчасову військову допомогу в розмірі 300 мільйонів доларів, використовуючи кошти, що залишилися від раніше затвердженої допомоги.

За минулу добу російські війська дев’ять разів атакували осередок навколо Роботиного та прилеглі райони, повідомив у вівторок штаб Генштабу. Коли минулого року українці захопили село, вони пробили головний рубіж російської протитанкової оборони; тепер росіяни намагаються відтіснити їх і заповнити цю прогалину.

Як і Бахмут та Авдіївка, Роботине, де довоєнне населення становило близько 500 осіб, нині просто руїни. Протягом війни американські офіційні особи неодноразово висловлювали занепокоєння тим, що Україна надто довго трималася в обороні таких місць, направляючи солдатів і боєприпаси до зруйнованих міст, які не мали стратегічної цінності.

Але для України територія навколо Роботиного залишається вартою боротьби, принаймні поки що.

Нагадаємо, у селищі Кушугум відбулась церемонія прощання із захисником України старшим солдатом Костянтином Мяновським.