Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Як святкували Великдень у Запоріжжі в минулі роки

Як святкували Великдень у Запоріжжі в минулі роки

Як святкували Великдень у Запоріжжі в минулі роки

Ілюстративне фото

Останні два роки святкування великого релігійного свята Воскресіння Христа, або, як його ще називають, Великдень, припадають на час повномасштабного вторгнення. Тому саме на це свято в Запоріжжі та Запорізькій області вводять посилені заходи безпеки, аби вберегти населення від російських провокацій у цей день.

Перший Великдень під час великої війни

На першому році вторгнення Великдень припадав на 24 квітня. Це були перші місяці великої війни. На Запоріжжі тривали активні бойові дії. Росіяни обстрілювали артилерією дороги на півдні області та намагалися штурмувати позиції української армії в районі Гуляйполя.

Проведення нічних богослужінь у Запорізькій області скасували. Рада Церков разом з обласною владою вирішили не наражати людей на небезпеку. Міністерство культури та інформаційної політики запрошувало віруючих долучитися з молитвою до Великодніх служб дистанційно через трансляцій на телебаченні та онлайн.

На Пасху запорожцев просят оставаться дома и не посещать церквиА комендантську годину на Великодні свята й взагалі збільшили. Вона тривала з 19.00 до 05.00.

На великодніх вихідних росіяни обстріляли село Кам’янське Василівського району. Були загиблі, серед них-16-річний хлопець.

“Ми думали, що на честь Великодня зупиниться перестрілка, хоч в цей святий день. Що вони прийдуть до Бога, щоб подумати над своїми вчинками. Але цього не вийшло. Як завжди були обстріли. Впало близько 5 снарядів, горіли будинки. Полум’я було настільки велике, що було видно у мене вдома. Крім того, снарядом потрапило в загін, де була корова, вона мало не загинула”, – розповідав тоді житель Кам’янського.

Атаки на Великдень

На Великдень у 2023 році жителів Запоріжжя та області попередили про можливість ворожих атак. Місцевих жителів закликали відзначити свято без масових скупчень.

У Запорізькій обласній військовій адміністрації з представниками духовенства закликали не нехтувати сигналами повітряної тривоги, перебувайте в укриттях, та провести великодні свята в безпеці.

І ці застереження виявилися не марними.

У ніч на 16 квітня російська армія завдала ракетного удару по Запорізькому району. В результаті якого постраждала церква.

Також російські військові потрапили в зелену зону двома ракетами. В одному з районів Запоріжжя пошкоджено припарковані автомобілі, комунікації та споруди.

Увечері 16 квітня, на Великдень, російські війська знову вдарили по Запоріжжю. Обійшлося без постраждалих.

Внаслідок обстрілу пошкоджено будинки садового кооперативу-вилетіло скло, пошкоджено фасади, дахи, паркани.

В цілому Великдень 2023 у Запоріжжі минув без додаткових обмежень. На підконтрольній території Запорізької області діяла комендантська година з 00:00 до 05:00. Також по місті організували додаткові патрулі поліції для забезпечення правопорядку.

За даними пресслужби поліції в Запорізькій області, до патрулювання в цей день залучили понад 400 правоохоронців.

Почалися богослужіння після закінчення комендантської години. Орієнтовна кількість віруючих, які відвідали храми-понад 25200 осіб.

У зв’язку з ракетним ударом по території Запорізького району в храмі смт Комишуваха богослужіння не проводилися.

Великдень-2024: що відомо про святкування

Заходи безпеки будуть посилені у Запорізькій області на великодні свята, зокрема правоохоронці вийдуть на посилене чергування.

Очільник ОВА Іван Федоров додав, що жителям регіону необхідно із собою мати документи, що засвідчують особу та виконувати законні вимоги правоохоронців.

Цього року православні відзначатимуть Великдень 5 травня. Зазвичай на честь свята українцям влаштовували додаткові вихідні, але під час війни ситуація змінилася.

Запоріжців закликають цього року на Великдень не йти до храмів, через небезпеку російської агресії. У Запоріжжі служіння будуть проводитися онлайн.

На Великодні свята у Запоріжжі правоохоронці посилять контроль за безпекою, аби запобігти провокаціям. В місцях скупчень людей збільшать наряди поліції.

Напередодні Великодня, яке відзначатиметься 5 травня, запорізькі рятувальники спільно з представниками добровільної пожежної охорони та місцевої пожежної команди проводять перевірки протипожежного стану церкв культових споруд.

З весняним святом Великодня наближається час збирання традиційних святкових кошиків. Розповідаємо, як скласти набір на свято, та скільки це коштуватиме в Запоріжжі.