Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Криминал » Резонанс » Обстріли АЕС, міжнародні заяви та “евакуаційне питання”: що відбувається навколо Запорізької АЕС

Обстріли АЕС, міжнародні заяви та “евакуаційне питання”: що відбувається навколо Запорізької АЕС

Обстріли АЕС, міжнародні заяви та “евакуаційне питання”: що відбувається навколо Запорізької АЕС

Авторка: художниця Марія Шарлай

Запорізька АЕС, одна з найпотужніших в Європі, знаходиться в оточенні російських військових. Вони контролюють роботу українського персоналу станції і влаштовують террор співробітникам та їх родинам. Ситуація на ЗАЕС наразі залишається напруженою. 

Тим часом, українська влада намагається донести міжнародній спільноті про небезпеку російського “ядерного шантажу”, змусити країну-агресора вивести війська з Енергодару та України. 

Кожен тиждень ми будемо збирати найповнішу інформацію про ситуацію на Запорізькій АЕС в окупованому Енергодарі та прогнози експертів щодо можливої аварії на атомній станції. 

В цьому матеріалі висвітлюємо провокації росіян, заяви міжнародної спільноти про “занепокоєність ситуацією на Запорізькій АЕС”, ворожі обстріли мирного населення та підготовку українською владою плану дій на випадок евакуації населення.

Обстріли окупованого Енергодару та ЗАЕС не вщухають: росіяни вдаються до провокацій

Протягом останнього тижня російські загарбники регулярно вдавались до обстрілів території атомной станції та мирного населення. В Головному управлінні української розвідки стверджують, що окупанти можуть атакувати Енергодар під українським прапором з метою провокації та звинувачення ЗСУ.

Відомо, що до стели “Енергодар” окупанти підігнали самохідну артилерійську установку “Півонія” з нанесеною на ній білою фарбою буквою “Z”. Над технікою підняли синьо-жовтий український прапор.

Очевидно, що його використовуватимуть для чергових провокацій з метою звинувачення ЗСУ, — зазначають в українській розвідці.

Також російські загарбники супроводжували на станцію два автобуси “масовки”, які мають відігравати роль “місцевих мешканців та персоналу”. У такий спосіб створять “картинку” для пропагандистських ЗМІ. Справжні місцеві жителі та співробітники відмовляються брати участь у аналогічних постановках.

Також, українській розвідці стало відомо, що ЗАЕС окупанти обстрілюють із території села Водяне.

Оккупанты в Мелитополе заставляют получать российские паспорта пенсионеров и предпринимателей
Оккупанты

11 серпня окупаційні війська відкрили вогонь по ЗАЕС та території поблизу атомного об’єкту.

Зафіксовано п’ять «прильотів» у районі комендатури станції – безпосередньо поряд із ділянкою зварювання та сховищем джерел випромінювання. На невеликій ділянці спалахнула трава, але, на щастя, ніхто не постраждав, — коментують “Енергоатомі”.

Також окупанти обстріляли район пожежної частини, розташованої неподалік ЗАЕС. Внаслідок обстрілу на станції не вдалося вчасно провести «перезмінку». 

Автобуси з українським персоналом станції розвернули назад до Енергодару, співробітники продовжують свою роботу, поки ситуація на об’єкті не стабілізується.

Оккупантам в Запорожской области приказывают убивать местных
Оккупанты

Після ворожих обстрілів АЕС було пошкоджено електромережі, які виводять енергію з самої станції. Операторам ЗАЕС довелося зменшити потужності до 1000 МВт. Нещодавно станція працювала за 2800 МВт.

Потім росіяни вдались до дезінформації та звинуватили Україну та Збройні сили України в обстрілах атомної станції. 

Керівництво України та країн НАТО організували провокацію у Бучі з метою легалізувати постачання важкого озброєння, те саме зараз відбувається з обстрілами ЗСУ територій Запорізької АЕС, – сказав перший заступник глави адміністрації президента росії с.кирієнко. 

Що відомо про небезпеку навколо Запорізької АЕС

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що загроза ядерної безпеки на Запорізькій АЕС наразі відсутня. Проте, ситуація може змінитися будь-якої миті. Він також озвучив готовність очолити місію на ЗАЕС для посилення її безпеки.

В свою чергу, міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський повідомив, що контроль за ЗАЕС відсутній. 

Після останніх обстрілів станції ми переконалися, що для них немає жодних стримувальних факторів. Вони готові до будь-яких дій, незважаючи на наслідки. Це говорить про те, що вже сьогодні ми маємо готуватися до будь-яких сценаріїв, – сказав глава МВС України.

Міністр підтвердив, що МВС разом із ДСНС та Мінрегіоном обговорюють різні сценарії, у тому числі й евакуацію населення навколишніх населених пунктів. Кожен ядерний об’єкт має чіткий план дій у разі надзвичайної ситуації.

Оккупанты обстреливают Запорожскую АЭС ради уничтожения
Запорожская АЭС

Катастрофа на Запорізькій атомній станції може забруднити радіацією 2 млн. км2, а радіаційну поразку отримає 1 млн. чоловік і не тільки в Україні. Із Запорізької області рекомендують вивезти вагітних та дітей, адже вони найбільше можуть постраждати.

Голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко каже, що зона відчуження у разі аварії на АЕС в Енергодарі може бути майже в 10 разів більшою, ніж у Чорнобилі. Тому вся територія Запорізької області може бути непридатною для життя десятками років.

Тисячі людей зараз перебувають під прямою загрозою ураження радіоактивними елементами. Те, що зараз відбувається на станції, є актом безпрецедентного ядерного тероризму, — підкреслила Тимочко.

Мер Мелітополя Іван Федоров вже відреагував на можливі загрози для життя мирних мешканців в окупації. Він сказав, що Мелітопольська міська влада повідомляє про готовність купити для мелітопольців препарат йодид калію, який захищає від накопичення радіації у щитовидній залозі.

Проте, єдиною умовою є відкриття гуманітарного коридору в окупований Мелітополь для організації постачання йодиду калію.

На Запорожской АЭС остается около 500 оккупантов
Запорожская АЭС. Энергодар

Демілітаризована зона навколо ЗАЕС: росія виступила проти виведення військ 

11 серпня відбулось засідання Ради Безпеки ООН, яке скликали через загрозливу ситуацію на Запорізькій атомній електростанції. Ініціатором засідання стала росія, яка звинувачує Україну в обстрілах території ЗАЕС.

У Державному департаменті США заявили, що росія несе повну відповідальність за всі можливі ризики на ЗАЕС. США підтримали заклики до створення демілітаризованої зони навколо ЗАЕС.

Битви біля атомної станції небезпечні та безвідповідальні, і ми продовжуємо закликати росію припинити всі військові операції на українських ядерних об’єктах або поблизу них і повернути Україні повний контроль. Також підтримуємо заклики України до створення демілітаризованої зони навколо атомної електростанції – заявив 11 серпня Держдеп США, підтримавши відповідну ініціативу генсека ООН Гуттеріша.

Постпред КНР при ООН Чжан Цзюнь закликав росію та Україну сісти за стіл переговорів через ситуацію навколо ЗАЕС.

росія має дозволити МАГАТЕ забезпечити місію негайно і без будь-яких умов. Розмінуйте об‘єкти ЗАЕС. Приберіть своїх військових, а також відведіть свою зброю. Досить вже ігор, – сказав постпред України при ООН Сергій Кислиця у зверненні до постпреда рф небензі.

При цьому, “ООН не розглядає варіант розміщення миротворчого контингенту організації на території ЗАЕС, оскільки вважає, що Україна і росія самостійно здатні створити периметр безпеки навколо станції”, уточнив речник генсека Стефан Дюжаррик.

В свою чергу, Євросоюз та 42 країни світу вимагають від росії вивести війська з території Запорізької АЕС. Це вони вказали в своїй колективний заяві. 

Тим часом, українські вчені закликають міжнародне співтовариство зупинити тероризм російських військових на Запорізькій АЕС. У Національній академії наук України зазначають, що це може призвести до «найбільшої ядерної катастрофи».

Також вчені вимагають обмежити доступ росії до нових ядерних технологій та запровадити санкції проти російської атомної галузі.

Нещодавно Верховна Рада України виступила із заявою до ООН, країн Євросоюзу, Європейської Ради, ОБСЄ, парламентів та урядів держав-членів МАГАТЕ засудити ядерний тероризм РФ на ЗАЕС.

До цих організацій ВР ухвалила Постанову №7667 про звернення. Його підтримав 301 народний депутат.

Парламентарі закликали застосувати санкції проти всієї російської атомної галузі, зокрема щодо державної корпорації «Росатом» їхніх деяких співробітників.

Також вам буде цікаво почитати: “Про можливі сценарії розвитку подій при вивільненні радіоактивних відходів, “ядерний шантаж” та вплив радіації на екологію і здоров’я жителів України та сусідніх країн”.