Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Общество » “Ядерний шантаж”: що кажуть експерти про можливість аварії на ЗАЕС та радіаційні наслідки для людей

“Ядерний шантаж”: що кажуть експерти про можливість аварії на ЗАЕС та радіаційні наслідки для людей

“Ядерний шантаж”: що кажуть експерти про можливість аварії на ЗАЕС та радіаційні наслідки для людей

Художниця Марія Шарлай зобразила можливі наслідки аварії на Запорізькій АЕС

На початку березня російські війська вторглися в Енергодар Запорізької області та окупували місто. Запорізька АЕС стала для росії майданчиком у веденні війни проти України. Окупанти влаштували військовую базу на атомній станції, звідки обстрілювали українські міста і села. 

Війська рф використовують ЗАЕС у якості “щита” від контратак українських бійців. росіяни знають, що ЗСУ не можуть і не стрілятимуть у відповідь, оскільки в такому разі існує велика ймовірність влучити у ядерний реактор або високорадіоактивні відходи на сховищі.

Про можливі сценарії розвитку подій при вивільненні радіоактивних відходів, “ядерний шантаж” та вплив радіації на екологію і здоров’я жителів України та сусідніх країн читайте далі. 

Що зараз відбувається на Запорізькій АЕС

Атомна електростанція шостий місяць знаходиться під контролем росіян та працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки. 

Періодичний обстріл ЗАЕС російськими військами з РСЗВ упродовж останніх днів спричинив великий ризик для безпечного функціонування станції, наголошують в НАЕК “Енергоатом”.

У результаті атаки на Запорізьку АЕС, на одному з енергоблоків спрацював аварійний захист. Також відключений один із трьох працюючих енергоблоків.

Головне управління розвідки МО України має підтверджену інформацію щодо замінування енергоблоків ЗАЕС росіянами. Про це повідомив представник пресслужби ГУР МО Андрій Юсов. 

В “Енергоатомі” кажуть, що український персонал станції продовжує працювати, попри фізичний та моральний тиск зі сторони окупантів. Запорізька АЕС продовжує виробляти електроенергію для потреб енергосистеми України.

Звинувачення росіян в обстрілах АЕС Збройними силами України 

Пропаганда рф систематично звинувачує Україну у завданні ударів по Запорізькій АЕС. При цьому “командувач” окупаційного гарнізону ЗАЕС генерал рф в.васильєв 8 серпня пригрозив використати заміновані об’єкти станції. Таку інформацію з’ясували в Центрі протидії дезінформації при РНБО України. 

Станція буде або російською, або нічиєю» та «тут буде або російська вільна земля, або випалена земля, – повідомили окупанти. 

Своїми діями окупанти залякують країни ЄС «новим Чорнобилем» та самі ж вчиняють ядерний терор:

  • свідомо здійснюють провокативні обстріли ЗАЕС, що спричиняють реальний ризик порушення норм радіаційної та пожежної безпеки та функціонування станції
  • цілеспрямовано руйнують зв’язки станції з українською енергосистемою, щоб залишити Південь України без електрики.
Рашисты завезли технику к энергоблоку Запорожской АЭС
Окупант на Запорізькій атомній электростанції

Які можуть бути наслідки можливої аварії на ЗАЕС: розрахунки експертів

Після викидів ядерного матеріалу у повітря дії українського персоналу повинні бути чіткими, швидкими та грамотними для мінімізації наслідків.

Це не “апокаліптичний” сценарій,  але це дуже важка аварія максимальної категорії 7 за шкалою ІNES. Коли оцінки обсягів викидів зроблено, все залежить від метеорологічних умов, і ми моделюємо атмосферне розповсюдження, – каже Іван Ковалець, працівник Інституту проблем математичних машин та систем НАН.

За словами експерта метеорологічні умови щодня змінюються. Радіус поширення викидів може сягати не тільки України, а й сусідніх країн. 

Можуть постраждати не тільки південь України і Крим, але і Румунія, і Болгарія. Також буде радіоактивно забруднена територія Чорного моря (дані станом на початок липня 2022 – прим.ред.), – уточнює експерт.  

Голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко раніше попереджала, в разі вибуху на Запорізькій АЕС радіація пошириться Європою та накриє увесь басейн Чорного моря. З великою вірогідністю забрудниться річка Дніпро.

З огляду на місце, де знаходиться АЕС, – це забруднення може торкнутися великої території України, Росії, а також Грузії, Туреччини, Болгарії і так далі. Вітри можуть понести радіацію в Європу. Це злочин міжнародного характеру. Може бути планетарна катастрофа.

Тимочко також пояснила, що в будь-якому разі порушення технологічного режиму на АЕС може спровокувати потрапляння радіоактивних елементів в навколишнє середовище.

Має спрацювати система попередження, яка повинна охопити територію навколо станції в радіусі 30 км, – заявила вона.

На Запорожской АЭС остается около 500 оккупантов
Запорізька АЕС в Енергодарі

Крім реакторних установок, ядерну небезпеку на Запорізькій АЕС являє й сухе сховище відпрацьованого ядерного палива. В ньому зберігається 174 контейнери небезпечних відходів. Ще одним фактором небезпеки є розташування станції на березі Каховського водосховища. Його води у разі аварії потраплять до Дніпра і далі через Чорне море до Середземного моря.

Чому погрози росії підірвати атомну станцію – не більше, ніж “ядерний шантаж” 

Експерти американського Інституту вивчення війни (ISW) впевнені, що російські війська використовують ЗАЕС для посилення в Європі страху ймовірності ядерної катастрофи. Також для зменшення бажання західних держав надавати військову підтримку українському контрнаступу.

Андрій Клименко, керівник “Інституту Чорноморських стратегічних досліджень” висунув свої припущення щодо ядерної ситуації навколо ЗАЕС та маніпулюваннями росіян “підривом АЕС”.

Маємо справу з шантажем. Мета – змусити Європу натиснути на Україну щодо припинення вогню. І паралельно на президента Ердогана. Ще одна мета – посіяти паніку та викликати нові хвилі біженців в Україні, – зауважив Клименко. 

Українська влада багато разів закликала світове товариство жорстко відреагувати на створення росією ядерних загроз на ЗАЕС і терор мирних мешканців. Зокрема через те, що окупанти вдались до мінування атомно станції, зберігання на проммайданчику військової техніки та снарядів. А також погроз залишити “випалену землю”, тобто умисного підриву АЕС. 

На думку провідного наукового співробітника Інституту фізики НАН України Семена Єсилевського – спровокувати техногенну ядерну катастрофу на АЕС – дуже непроста справа.

Ядерний реактор – надзвичайно міцна конструкція, зруйнувати яку зовні дуже важко. Можна, мабуть, пошкодити та розгерметизувати корпус реактора, заклавши під нього дуже багато вибухівки. Але для цього треба спочатку вимкнути численні системи захисту та обійти всі запобіжники, які не дають цього зробити. Нагадаю, що в Чорнобилі вибух стався після випробувань реактора у нештатному режимі, які проводив спеціально навчений персонал станції. 

Зважаючи на всю прогнози та застереження фахівців нагадуємо, як себе поводити після оповіщення про радіаційну аварію. 

Якщо у вашій місцевості трапиться радіаційна надзвичайна ситуація, вам необхідно залишатися в приміщенні або негайно зайти до нього, якщо ви перебуваєте на вулиці. Це найбезпечніша дія, яку ви можете зробити. Такі поради дали в Центрі громадського здоров’я МОЗ України. 

  1. Зайдіть в укриття, підвал або в середину будівлі. Радіоактивний матеріал осідає на зовнішній стороні будівель, тому найкраще триматися якомога далі від стін і даху будівлі.
  2. Заберіть всередину домашніх тварин.
  3. Закрийте та заблокуйте всі вікна та двері в приміщенні, не підходьте до них без нагальної потреби. 
  4. Зробіть кількаденний запас води у герметичних ємностях. Продукти загорніть у плівки і покладіть у холодильник або шафу. 
  5. Підготуйте маску, респіратор або ватно-марлеву пов’язку для захисту органів дихання. 
  6. Слідкуйте за повідомленнями від рятувальників ДСНС, поліції, місцевої влади.
Захист від радіаційного випромінювання

Як діяти, якщо вам необхідно вийти з укриття?

Виходьте лише у разі нагальної потреби. Користуйтеся респіратором, одягніть плащ та гумові чоботи й рукавички. 

Не роздягайтеся на вулиці, не сідайте на землю, не купайтеся у відкритих водоймах, не збирайте гриби або лісові ягоди.

Після повернення додому зніміть верхній шар одягу. Так ви позбудетеся до 90% радіоактивного матеріалу. Робіть це обережно, аби не розтрусити радіоактивний пил. Помістіть одяг у пластиковий пакет або герметичний контейнер і тримайте його подалі від людей і домашніх тварини. 

Помийтесь. Якщо така можливість є, прийміть душ з милом, голову помийте шампунем. Не використовуйте кондиціонери для волосся, оскільки вони можуть закріпити радіоактивний матеріал на вашому волоссі. Не тріть і не подряпайте шкіру, аби радіоактивний матеріал не потрапив у відкриті рани. 

Якщо можливості прийняти душ немає, вимийте з милом під проточною водою руки, обличчя та відкриті частини вашого тіла. Якщо доступу до води немає, скористайтеся вологими серветками, вологою тканиною. Зверніть особливу увагу на ваші руки й обличчя протріть повіки, вії, вуха. Одягніть чистий одяг. 

Як безпечно харчуватися та пити воду?

Вживайте воду лише з перевірених джерел. Упаковка захищає рідину всередині від радіоактивних речовин.

Кип’ятіння водопровідної води не позбавляє від радіоактивних речовин. Тож майте запас води у пляшках чи інших герметичних контейнерах. Напої у холодильнику теж безпечні для вживання.

Вода в інших ємностях у вашому домі, таких як унітаз або водонагрівач, не буде містити радіоактивних речовин. Водопровідну або колодязну воду для можна використовувати для миття себе та упаковок їжі і води.

Навіть якщо водопровідна вода забруднена, ви все одно можете використовувати її для знезараження. Будь-який радіоактивний матеріал, який потрапляє в поверхневі або підземні води, буде розбавлятися водою до дуже низького рівня і буде безпечним для миття шкіри, волосся та одягу.

Безпечною є їжа з герметичних контейнерів (консерви, банки, пляшки, коробки тощо). Також безпечною є їжа, яка зберігалася у холодильнику або морозильній камері. 

Перед відкриттям протріть харчові контейнери вологою тканиною або чистим рушником. Перед використанням протріть кухонне приладдя вологою тканиною або чистим рушником. Використану тканину чи рушник покладіть у поліетиленовий пакет або герметичний контейнер і залиште у недоступному місці, подалі від людей і тварин.

Яка доза йоду вважається достатньою для профилактики

За відсутності йодистого калію використовуйте йодистий розчин: 44 краплі 5% розчину йоду на склянку води.


Також вам буде цікаво почитати: Україна закликає ООН, МАГАТЕ та всю світову спільноту закликає відправити місію з безпеки на Запорізьку АЕС.