Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Кримінал » Резонанс » Як влада Запоріжжя збудувала “будиночки Хоббіта” на 7,5 млн грн

Як влада Запоріжжя збудувала “будиночки Хоббіта” на 7,5 млн грн

Як влада Запоріжжя збудувала “будиночки Хоббіта” на 7,5 млн грн

Модульні укриття у Запоріжжі. Парк Перемоги

У січні 2023 року, майже через рік після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, на сайті Запорізької міської ради з’явилося повідомлення про встановлення у місті модульних укриттів, які мають захистити людей від ударної хвилі та уламків боєприпасів. В офіційному повідомленні зазначалося, що кожна споруда вироблена з залізобетону товщиною 100 мм та розрахована на 15 людей. Розташовуватимуть ці укриття у парках та на пляжах міста Запоріжжя.

Ми з’ясовували, для кого призначені модульні сховища, чи користуються ними люди, перебуваючи у парках відпочинку, а також скільки коштів з місцевого бюджету витратила влада Запоріжжя на ці “будиночки Хоббіта”.

Інспекція модульних укриттів

Спочатку ми вирішили на власні очі перевірити стан модульних укриттів, встановлених у міських парках відпочинку, тому вирушили на інспекцію. Перевірку сховищ розпочали з Центрального парку культури та відпочинку “Дубовий Гай”.

«Дубовий гай», вулиця Глісерна, 1. Олександрівський р-н.

Загальна площа цього парку складає 57 га. Хоча інформації про середню кількість його відвідувачів немає, ми знаємо, що територія “Дубового гаю” поділена на кілька частин: зону рекреації, активного відпочинку та містечко атракціонів, відповідно розрахована на доволі велику кількість людей.

Проте модульне укриття, яке там встановлене, знаходиться дуже далеко від центрального входу. Крім цього, обійшовши весь парк, ми так і не побачили жодної таблички, яка вказувала б на те, що десь поблизу можна сховатися від обстрілів.

Оскільки ми також не знали, де саме знаходиться сховище, нам довелося запитувати цю інформацію у працівників парку. Не в одного або двох, запитували всіх, хто траплявся на шляху, тому що знайти укриття було, дійсно, важко. 

Випадково натрапивши на територію хоздвору, ми таки виявили, що модульне сховище розташовується саме там. Тож вирішили порахувати, скільки часу потрібно, щоб добігти до укриття у разі обстрілу, за умови, що людина знає, де воно знаходиться. За нашим розрахунком, від центрального входу парку “Дубовий гай” і до сховища потрібно бігти хвилин 5-7 (беремо молоду людину, яка швидко зорієнтується і бігтиме одразу в правильному напрямку швидким темпом).

Хоздвір у парку “Дубовий гай”, м. Запоріжжя

Звернемо увагу на зовнішній вигляд модульного сховища. Певну частину цієї споруди занурено під землю (щось на кшталт підвального приміщення), а зверху можемо побачити насип із землі. На сховищі встановлено табличку “Укриття”, всередині розташовуються чотири лавочки. Є вентиляційний отвір, вогнегасник, вода, пісок і декілька лопат.

Модульне укриття у парку “Дубовий гай”
Модульне укриття зсередини

Поспілкувавшись із працівницею парку Іриною, ми дізналися, що укриттям користуються здебільшого працівники “Дубового гаю”. Жінка пригадала тільки один випадок, коли до сховища прийшли тато з сином. 

Відувачі парку “Дубовий гай”, зазвичай, не знають, що в ньому є модульне укриття, не кажучи вже про те, де саме воно розташоване. З опитаних нами 10 людей семеро не знали, що десь поблизу є модульне сховище. Цікаво, що жінка, яка працює в одному з кіосків з кавою, розташованому у парку, також не знала про існування такого укриття на території “Дубового гаю”, хоча під час повітряних тривог усі працівники повинні перебувати саме там.

Каскад фонтанів «Веселка», Прибережна автомагістраль, 72Б. Вознесенівський р-н.

Загальна площа цього парку – 4,5 га. Так, це набагато менше у порівнянні із “Дубовим гаєм”, проте за нашими спостереженнями, каскад фонтанів “Веселка” відвідує більше людей. 

Хоча знайти модульне укриття в цьому парку було легше, по території все одно немає жодних табличок, які вказували б на те, що десь поблизу є сховище. Ситуація з обізнаністю відвідувачів про наявність у парку укриття модульного типу тут краща. Більшість людей знають, де воно розташоване, хоча майже ніхто з опитаних ним не користувався. Нам пощастило знайти тільки одну людину, яка поділилася враженнями від перебування у цьому сховищі. За словами місцевого мешканця, довго перебувати в такому укритті не вийде, оскільки там дуже холодно.

Модульне укриття, “Веселка”

За характеристиками це укриття ідентичне до того, яке встановлено у “Дубовому гаю”. Воно також має вентиляційний отвір і чотири лавочки, проте в ньому немає ні вогнегасника, ні піску, ні води. 

Укриття зсередини

Поговоривши з працівниками парку, ми з’ясували, що вони, як і працівники “Дубового гаю”, за правилами, у разі початку обстрілів повинні перебувати у модульному укритті. Проте одна з працівниць розповіла, що ховалися вони там тільки у період масованих атак. 

Парк Перемоги, Вознесенівський р-н.

Ще одне модульне сховище від КП “Титан” розташоване у парку Перемоги – доволі великій території за своєю загальною площею. Укриття знаходиться далеко від центрального входу парку. Його, як і попередні дві споруди, також важко знайти, оскільки на території парку немає жодного вказівника або таблички, які сповіщали б про наявність сховища.

Модульне укриття у парку Перемоги

Зовнішньо це укриття відрізняється від тих, про які ми вже казали. Воно розміщено на поверхні землі, а не занурено в неї. Споруда має вентиляційні отвори. Крім чотирьох лавочок всередині нічого немає, а на вході у сховище можемо побачити вже пошкоджену табличку. 

Укриття зсередини
Пошкоджена табличка

Більшість опитаних нами відвідувачів парку також не користуються цим укриттям, навіть якщо знають про його наявність і місце розташування. 

Парк Трудової слави, між проспектом Соборним та вул. Перемоги, Вознесенівський р-н.

Цікавою знахідкою було модульне укриття у парку Трудової слави, територія якого підпорядковується КРБП “Зеленбуд”. 

Площа парку складає 10 га, тож знайти сховище було не так важко, як попередні. Однак на території все одно не було жодного вказівника. Ба більше, на самому модульному укритті таблички ми також не побачили. Тобто зрозуміти, що це за споруда, доволі важко. 

Укриття у парку Трудової слави
Укриття зовні

Зовні укриття ідентичне до тих, про які ми вже писали, однак всередині нього хтось вже встиг облаштувати собі “будиночок” – лавочки замість ліжок та кухонних столів. У сховищі було розтелено килими, була постіль, подушки, розкиданий одяг. Також ми побачили залишки їжі та води. Атмосферу і затишок створювали декоративні квіточки (відео)

Укриття зсередини
Укриття зсередини
Сміття біля укриття

Тож можемо припустити, що в модульному укритті, яке повинно захищати від уламків боєприпасів та ударної хвилі, але на якому не було жодних розпізнавальних знаків, певний час жили безхатьки.

ВАЖЛИВО! Перевірка проводилася наприкінці квітня 2023 року. Станом на червень 2023 року в укритті прибрали все сміття. Також на вході з’явилася паперова табличка “Укриття”. На будівлі поруч є схожий вказівник, який слугує орієнтиром до модульного укриття. Тож так споруда виглядає зараз:

Укриття у парку Трудової слави
Паперова табличка на укритті в парку Трудової слави
Укриття зсередини

Скільки всього модульних укриттів встановили у Запоріжжі, і де вони розташовуються?

Надіславши запит у Департамент з питань ефективної роботи та розвитку комунальних підприємств Запорізької міської ради, ми отримали інформацію про те, що за період з 1 січня 2022 року по 1 квітня 2023 року всього у Запоріжжі встановлено 18 швидкоспоруджувальних захисних споруд модульного типу, зокрема:

Відповідь на запит

Зважаючи на цю інформацію, робимо висновок, що більшість сховищ розташовано на території зазначених комунальних підприємств для користування працівниками цих установ.

У виробничому відділі КП “Титан” нам підтвердили інформацію про те, що підприємство встановило 5 модульних укриттів: у Центральному парку культури та відпочинку “Дубовий Гай”, у парку Перемоги, в ландшафтному парку вздовж Набережної магістралі, на Центральному міському пляжі та на території самого КП “Титан”.

Також нам стало відомо, що модульне сховище на території комунального підприємства “Титан” знаходиться не за основною адресою (Фестивальна площа, 3А), а на території виробничої дільниці (вул. Макаренка, 7), де немає найпростіших бомбосховищ. Це закрита територія, відповідно укриття встановлено для працівників підприємства. 

Працівники КП “Титан”, що знаходяться у будівлі за адресою Фестивальна площа, 3А, у разі обстрілів ходять в укриття загального користування. Воно розташоване у дворі між житловими будинками (фото).

Укриття загального користування біля будівлі КП “Титан”

Для кого було встановлено модульні укриття у Запоріжжі?

Враховуючи більшість адрес розташування модульних сховищ, а також офіційний коментар від першого заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів Запорізької міської ради Олександра Власюка, ми з’ясували, що першопочатковою метою встановлення таких споруд був захист працівників комунальних підприємств, які постійно знаходяться на цій території і в разі обстрілів можуть сховатися в модульних укриттях. Однак ми вже знаємо площу парків та зон відпочинку, в яких проводили інспекцію. Тож можемо говорити про те, що комунальники також можуть не встигнути добігти до тих укриттів.

Зазначимо, що в офіційному повідомленні від міської ради Запоріжжя на початку січня 2023 року, не було інформації про те, що модульні укриття встановлюють саме для захисту працівників комунальних підприємств.

Скільки коштують ці “будиночки Хоббіта”?

Розпочнемо з того, що на сесії міської ради від 17 березня 2023 року було затверджено Рішення про внесення змін до Міської цільової програми розвитку цивільного захисту населення і території міста Запоріжжя, попередження виникнення надзвичайних ситуацій, утримання та облаштування захисних споруд цивільного захисту, створення міcцевої автоматизованої системи централізованого оповіщення на 2022-2026 роки, затвердженої рішенням Запорізької міської ради від 27.07.2022 №28 (зі змінами).

Згідно із цим рішенням прогнозні обсяги на придбання у 2022 році швидкоспоруджувальних захисних споруд модульного типу складають 18 млн 900 тис грн, а у 2023 році – 840 тис грн. Загальна сума прогнозних витрат становить 19 млн 740 тис грн. 

Проект рішення

Затверджене рішення 

 

Рішення про внесення змін до Міської цільової програми розвитку цивільного захисту населення і території міста Запоріжжя

Також у цьому документі можемо знайти очікувані результати від виконання зазначеної програми. Так, кількість швидкоспоруджувальних захисних споруд модульного типу, які необхідно придбати у 2022 році, становить 30 од., а у 2023 – 2 од. Цікаво, що загальна кількість споруд у наведеній таблиці становить 30 од. замість 32 од. (складаємо загальну кількість за два зазначені роки).

Рішення про внесення змін до Міської цільової програми розвитку цивільного захисту населення і території міста Запоріжжя

На тій же сесії Запорізької міської ради також було прийнято Рішення про затвердження Міської цільової програми створення фонду захисних споруд цивільного захисту на комунальних підприємствах Запорізької міської територіальної громади на 2023-2025 роки. Оскільки посилання на документ затвердженого рішення на сайті міськради немає, ми пропонуємо переглянути його проект, який було подано 16 березня 2023 року, тобто за день до зазначеного засідання сесії ЗМР. 

Бачимо, що за цією програмою прогнозні обсяги на придбання у 2023 році швидкоспоруджувальних модульних захисних споруд цивільного захисту з послугами монтажу та їх проектування становлять 25 млн грн, а у 2024 році – 23,3 млн грн. Загальна сума прогнозних витрат становить 48,3 млн грн. Джерелом фінансування є бюджет міської територіальної громади.

Проект рішення

Рішення про затвердження Міської цільової програми створення фонду захисних споруд цивільного захисту на комунальних підприємствах Запорізької міської територіальної громади на 2023-2025 роки

Тепер поговоримо про фактичні витрати. 

На закупівлю та встановлення 18 модульних укриттів за період з 1 січня 2022 року по 1 квітня 2023 року із міського бюджету м. Запоріжжя було витрачено майже 7,5 млн гривень. Тож середня вартість одного модульного укриття становить приблизно 415 тис. грн. Цю інформацію ми отримали від Департаменту фінансової та бюджетної політики Запорізької міської ради. Також нам стало відомо, що коштів на утримання цих споруд у бюджеті м. Запоріжжя на 2023 рік не передбачено.

Відповідь на запит

Цікавою також є вартість табличок-вказівників “УКРИТТЯ”, які замовило Управління з питань попередження надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Запорізької міської ради. За інформацією, знайденою в електронній системі публічних закупівель Prozorro, на закупівлю 1500 табличок “Укриття” розміром 500х600 мм з міського бюджету Запоріжжя було витрачено 1 031 250 грн. Тож вартість однієї таблички обійшлася в 687,5 грн. Проте ми знайшли схожі вказівники такого ж розміру всього за 250 грн.

Хто займався виготовленням і встановленням модульних укриттів?

З відповіді на інформаційний запит до Департаменту з питань ефективної роботи та розвитку комунальних підприємств Запорізької міської ради нам також стало відомо, що встановленням швидкоспоруджувальних захисних споруд модульного типу займалося ТОВ “Керуюча компанія “Буд Сіті””.

Відповідь на запит

За інформацією Запорізького центру розслідувань, “КК “Буд Сіті” зареєстрована на Євгенію Діденко у вересні 2020-го. Основним видом діяльності фірми є будівництво. За 2022-й рік “Буд Сіті” отримало замовлень на 9 мільйонів гривень, тобто левова частка цієї суми — саме за встановлення укриттів. Інші тендери пов’язані з аварійними ремонтами будинків.

Тепер зупинимося на компанії, яка виготовляє швидкоспоруджувальні захисні споруди модульного типу. 

За інформацією Суспільне Запоріжжя, модульні укриття було придбано у місті Жовква Львівської області. Виготовленням займається ТОВ “Хоббіт Хаус” та ТзОВ «Індустрія ЛВ». Вартість споруди залежить від способа її втсановлення – на поверхні землі чи під нею, відповідно від 410 тис. грн до 420 тисяч грн за одну модульну конструкцію.  

На офіційному сайті компанії «Індустрія ЛВ» зазначається наступне:

  • цей виріб рекомендується для часткового розміщення на глибині 100-150 см нижче рівня поверхні землі;
  • верхня частина, яка знаходиться вище рівня землі, обваловується ґрунтом;
  • рекомендована товщина виробу у верхній частині — не менше 1 метра;
  • ефективним є використання цього виробу у випадках суміщення (зблокування) двох і більше основних блоків.
Фото з офіційного сайту “Індустрія ЛВ”. Модульна споруда “Варта-1”

Цілісне укриття складається з трьох елементів:

  1. Конструкція — підлога, стіни вагою 7 тонн, товщина стінки 15 см.
  2. Кришка вагою 8 тонн, товщ. стінки 17 см.
  3. Тамбур вагою 1,8 тонни, товщ. стінки 12 см.

Фото з офіційного сайту “Індустрія ЛВ”

На офіційному сайті компанії “Хоббіт хаус” знаходимо інформацію про те, що такі укриття захищають від повітряного нападу (ураження дії вибуху вибухової хвилі, уражуючих елементів), осколкового удару, землетрусу та стихійних лих. Укриття може бути використане як для індивідуального користування, так і для загального користування цивільним населенням та військовими.

Фото з офіційного сайту “Хоббіт хаус”

Зазначимо, що у коментарі Суспільному Запоріжжя менеджер ТОВ “Хоббіт хаус” Володимир Зановяк повідомив, що вартість самої бетонної споруди становить приблизно 200 тис. грн, і окремо монтаж цих модулів – теж приблизно 200 тис. грн. 

Щоб самостійно впевнитися в цій інформації, ми також вирішили звернутися до виробничих відділів КП “Титан” і КРБП “Зеленбуд”. Проте, зателефонувавши їм з метою отримання відповідей на низку запитань, ми отримали відмову в офіційному коментарі. Нас попросили звернутися до них з офіційним інформаційним запитом, що ми і зробили. Тож чекаємо відповіді на наступні запитання:

  1. Де закуповували споруди для модульних укриттів у Запоріжжі?
  2. Хто займався встановленням цих споруд?
  3. За яким принципом обирали місця розташування модульних сховищ?
  4. Для кого першочергово вони встановлювалися – для відвідувачів зон відпочинку чи працівників комунальних підприємств?
  5. Хто відповідає за обслуговування модульних укриттів?
  6. Чому для встановлення було обрано саме такі укриття? Чи проводилася якась експертиза, яка засвідчила б їхню надійність від обстрілів? 

Як і чим мають бути облаштовані модульні укриття?

По-перше, модульні укриття, які ми проінспектували, не мають належних систем життєзабезпечення, зокрема повноцінної системи вентиляції, енергопостачання, системи пожежогасіння, запасних виходів тощо. 

По-друге, модульне сховище, що знаходиться у парку Перемоги не заглиблене в ґрунт на 1,5 м, хоча, як зазначалося вище, виробники чітко прописують цю умову. 

Крім цього, відсутність освітлення та заглиблення споруд не відповідають і вимогам закупівлі:

Використано скріншоти, що наведені у зверненні низки Запорізьких громадських організацій до Запорізької міської ради

По-третє, в усіх модульних укриттях відсутні броньовані дверей, які потенційно могли б збільшити рівень захисту від уламків боєприпасів, а також ударної хвилі. Та заради справедливості зазначимо, що виробники не передбачають у комплекті з модульними спорудами ще й двері. Проте маємо цілком логічне запитання: Чи є сенс в укритті без дверей, якщо дверний отвір в ньому доволі великий, і уламки можуть потрапити всередину? 

По-четверте, лавочки, що встановлені всередині модульних укриттів, виготовлено із деревини – легкозаймистого матеріалу. 

І наостанок, деякі з укриттів просто непридатні до використання, оскільки вони засмічені побутовим сміттям і вже слугують для когось домівкою. 

Як містяни реагують на встановлення модульних укриттів у Запоріжжі?

Одразу після початку встановлення модульних укриттів у Запоріжжі в мережі почали з’являтися коментарі від місцевих мешканців з критикою та обуренням у бік місцевої влади. Містяни занепокоєні вартістю модульних укриттів, облаштуванням, а також доцільністю встановлення цих споруд. 

Журналісти, активісти і просто небайдужі жителі міста вже неодноразово зверталися до місцевої влади з цими питаннями. 

Так, 16 травня 2023 року міські громадські організацій «ГероЮ», «Студентство» і «Запорізький центр розслідувань», благодійний фонд «Покоління майбутнього», учасник бойових дій, особа з інвалідністю внаслідок війни Валентин Окунєв, а також ФОП лікар Анна Усенко надіслали до Запорізької міської ради звернення з проханням повідомити, згідно яких нормативних актів складалася тендерна специфікація для закупівлі модульних укриттів, оскільки в рамках обстеження було виявлено порушення Державних будівельних норм В 2.2-5-97. Крім цього, закликали вжити заходів реагування до власників або розпорядників вказаних укриттів для приведення їх у стан, який відповідає нормам цивільного захисту, а також включити їх до плану прибирання відповідними комунальними установами.

Також ними було надіслано заяву (повідомлення) про кримінальне правопорушення до Національного антикорупційного бюро України з проханням в межах повноважень здійснити оперативно-розшукові заходи відносно проведення закупівлі модульних укриттів у м. Запоріжжі та їх встановлення.

Звернення було надіслано Президенту України, а також до Державної аудиторської служби України з проханням в межах повноважень здійснити аудиторську перевірку відносно проведення закупівлі модульних укриттів у м. Запоріжжі та їх встановлення.

Як виглядають модульні укриття в інших містах України?

Львів. У мережі ми знайшли інформацію про те, що у Великомостівській громаді на Львівщині встановили модульні укриття, ідентичні до тих, що встановили у Запоріжжі. Вартість модульного бункера складає понад 200 тис. гривень. Відомо, що встановлюють їх біля навчальних закладів у Львівській області, зокрема на території дитячого садка, який не має власного укриття. Бетонне сховище там розраховане на 25 місць. У ньому є дитячі меблі та запас питної води. Таку ж конструкцію встановили і на території школи у селі Бутини. Сховище розраховане на одночасне розміщення ста людей.

Фото модульного укриття на Львівщині

Харків. У Харкові ситуація дещо відрізняється, оскільки там встановлювали модульні зупинки-укриття для пасажирів громадського транспорту. Всього планували встановити 25 таких споруд у найнебезпечніших зонах, де на транспорт чекає найбільша кількість людей.

Фото модульної зупинки-укриття у Харкові

У відкритих джерелах ми знайшли інформацію про те, що майже всі зупинки-укриття купують за ціною 783 тисячі гривень, крім однієї – вартість якої складе понад мільйон гривень.

За словами мера Харкова Ігоря Терехова, така зупинка має бути оснащена прямим зв’язком з диспетчером, безкоштовним Wi-Fi, а також екраном, за допомогою якого пасажири зможуть побачити громадський транспорт, що під’їжджає. В укритті 12 сидячих місць, проте всередині можуть розміститися близько 30 людей. Також в укритті має 100 кг піску на випадок гасіння займань. 

Нижче наводимо фото зупинки-укриття з Харкова:

Миколаїв. У Миколаєві також встановили модульні зупинки-укриття. Вартість однієї такої споруди становить понад 1,095 млн грн. У кожному такому укритті є дві лавки по чотири місця, стоячи тут можуть перебувати одночасно до 20-ти людей. 

Всі укриття підключені до системи “Безпечне місто” — той, хто має доступ, може спостерігати за тим, що відбувається всередині у реальному часі. Також є зв’язок з міським кол-центром 15-88, аби можна було подати сигнал тривожною кнопкою – якщо, наприклад, комусь стане зле та потрібна термінова допомога. Також, сидячи за бетонними стінами, можна на моніторі спостерігати за транспортом, що під’їжджає до зупинки.

Товщина стін такої споруди становить 400 мм, в той час як у Запоріжжі – 100 мм.

Нижче наводимо фото зупинки-укриття у Миколаєві:

Так, ці модульні зупинки-укриття дійсно дорожчі за ті, що встановлено у Запоріжжі. Проте у їхньому встановленні дійсно є сенс, оскільки на зупинках громадського транспорту завжди багато людей. Крім цього, вартість компенсується облаштуванням укриттів зсередини: камери спостереження, вентиляція, екрани, безкоштовний Wi-Fi тощо. У Запоріжжі ж ми маємо місцевий бюджет, який схуд на 7,5 млн грн, і модульні конструкції з лавочками, якими майже ніхто не користується. За нашими спостереженнями, навіть більшість працівників комунальних служб. На додачу, ще й встановлені ці споруди у важкодоступних місцях, тож місцеві мешканці або не можуть туди потрапити, або просто не знають про їхнє існування. 


АВТОРКИ: Дарина Рибка, Аліна Медвідь