Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Що зміниться в Запоріжжі з 1 травня: збільшення пенсій, зміни в ПДР, закон про мобілізацію

Що зміниться в Запоріжжі з 1 травня: збільшення пенсій, зміни в ПДР, закон про мобілізацію

Що зміниться в Запоріжжі з 1 травня: збільшення пенсій, зміни в ПДР, закон про мобілізацію

В Україні з 1 травня 2024 року очікуються зміни у виплатах пенсій, правилах дорожнього руху для водіїв. А також в останній місяць весни вступає в силу важливий закон про мобілізацію.

Inform.zp.ua розповідає, яких нововведень варто очікувати.

Закон про мобілізацію

16 квітня Президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт про мобілізацію. Закон набуде чинності 18 травня 2024 року.

Відповідно до закону про мобілізацію замість строкової служби буде введено базову військову службу терміном 5 місяців у мирний час та 3 місяці у воєнний час. Українці віком до 24 років зможуть обирати рік та період проходження базової служби.

Також буде запроваджено базову загальновійськову підготовка. З 2025 року вона стане елементом навчання у вишах.

Якщо військові з інвалідністю або звільнені з полону не мають бажання продовжувати службу, за ними залишили право на демобілізацію.

Новий законопроєкт про мобілізацію: які зміни вплинуть на запоріжців

Також новий законопроект запроваджує реєстрацію електронного кабінету військовозобов’язаного. Проте раніше казали, що це буде обов’язковою вимогою. Але комітет залишив це рішення на вибір громадянина, реєстрація добровільна.

За новим документом, громадяни, які не з’явилися у ТЦК, можуть бути обмежені у праві на керування транспортним засобом. На час поки людина не з’явиться до ТЦК або відкликання такої вимоги.

Відстрочка від мобілізації надаватиметься таким категоріям населення:

  • заброньованим особам;
  • особам з інвалідністю;
  • тимчасово непридатним до служби за станом здоров’я (на строк 6-12 місяців);
  • багатодітним батькам, крім тих, хто має заборгованість зі сплати аліментів;
  • батькам-одинакам;
  • батькам та опікунам дітей з інвалідністю, сиріт до 18 років, зайнятим постійним доглядом за хворою дружиною, дитиною, батьком та матір’ю тощо.

Під час перевірки документів уповноважений представник ТЦК або поліцейський здійснюватиме фото- та відеофіксацію процесу. Новий закон затверджує необхідність мати при собі військово-обліковий документ та показати його на вимогу представника ТЦК, поліцейського чи ДПСУ.

Такий документ необхідно мати на період мобілізації усім громадянам віком від 18 до 60 років, що перебувають на обліку (чи зняті з нього).

Хто підлягає бронюванню за новим документом:

  • чиновники категорії “А”;
  • голови обласних та районних рад;
  • сільські, селищні та міські голови;
  • чиновники категорії “Б” та органів місцевого самоврядування (не більше 50% від кількості військовозобов’язаних);
  • співробітники органів державної влади,співробітники підприємств та організацій, що є критично важливими для Збройних сил України, економіки та життєдіяльності населення.

Зміни в ПДР

З 1 травня в Україні відбудуться зміни в Правилах дорожнього руху. Відтепер ближнє світло фар має бути ввімкнене поза населеного пункту на дорозі цілий рік. Раніше ця норма діяла тільки з 1 жовтня по 1 травня.

В умовах погіршеної видимості дозволяється вмикати і дальнє світло фар. Покарання за це порушення ПДР залишилося незмінним – від 425 до 510 гривень.

В Запорожье изменятся правила дорожного движения с 1 мая
Иллюстративное фото

Дані Європейського дослідницького інституту з безпеки дорожнього руху свідчать, що використання денних ходових вогнів може зменшити кількість дорожньо-транспортних пригод у світлу частину доби на 10-15%.

Перерахунок пенсій

У травні пенсії зростуть для пенсіонерів віком від 70 років, у яких виплати не перевищують 10 340,35 гривні.

Надбавка до пенсії здійснюється автоматично, тому до Пенсійного фонду звертатися не потрібно.

Пенсия в Украине Запорожье

Передбачено такі надбавки:

  • пенсіонерам від 70 до 74 років – 300 гривень;
  • пенсіонерам від 75 до 79 років – 456 гривень;
  • пенсіонерам старше 80 років – 570 гривень.

Виплати пенсіонери отримають на місяць після досягнення пенсіонером відповідного віку, що дозволяє на них претендувати.

Проведення НМТ

Для випускників шкіл у 2024 році проведуть національний мультипредметний тест (НМТ). Тестування проходитиме під час основних і додаткових сесій:

  • основні: 14 травня – 25 червня;
  • додаткові: 11–19 липня.

З 8 травня для зареєстрованих учасників основних сесій НМТ з’явиться можливість завантажити зі своїх персональних кабінетів запрошення, де буде зазначено дату, час і місце проведення НМТ.

Інформацію про результати основних сесій НМТ за шкалою 100–200 балів буде розміщено в персональних кабінетах учасників до 2 липня, додаткових сесій – до 26 липня.

Вихідні у травні

Цього року православні відзначатимуть Великдень 5 травня. Зазвичай на честь свята українцям влаштовували додаткові вихідні, але під час війни ситуація змінилася.

Згідно зі статтею 73 Кодексу законів про працю, якщо свято випадає на неділю, неробочим днем оголошується наступний день — понеділок.

Цього року православне Воскресіння Христове випадає на 5 травня, неділю. У мирний час додатковий вихідний надавався б 6 травня в понеділок. Однак під час дії воєнного стану додаткові неробочі дні скасовуються. Тож для більшості 6 травня буде звичайним робочим днем. Проте роботодавці можуть самостійно організувати вихідний для своїх співробітників.

Святкування Великодня 

Запоріжців закликають цього року на Великдень не йти до храмів, через небезпеку російської агресії. У Запоріжжі служіння будуть проводитися онлайн.

На Великодні свята у Запоріжжі правоохоронці посилять контроль за безпекою, аби запобігти провокаціям. В місцях скупчень людей збільшать наряди поліції.

Напередодні Великодня запорізькі рятувальники спільно з представниками добровільної пожежної охорони та місцевої пожежної команди проводять перевірки протипожежного стану церкв культових споруд.

Ілюстративне фото

В Запоріжжі та Запорізькій області не відбудеться змін у тривалості комендантської години на Великодні свята.

Розповідаємо, як скласти набір на свято, та скільки це коштуватиме в Запоріжжі — читайте в матеріалі.

Як писав раніше Inform.zp.ua, скільки доведеться заплатити запоріжцям у травні за світло, газ, воду та вивезення сміття.