Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Політика » Президент України підписав закон про мобілізацію: що це означає для запоріжців

Президент України підписав закон про мобілізацію: що це означає для запоріжців

Президент України підписав закон про мобілізацію: що це означає для запоріжців

Фото: Inform.zp.ua

Сьогодні, 16 квітня, Президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт про мобілізацію. Закон набуде чинності через місяць після підписання, тобто 16 травня 2024 року.

Такі дані оприлюднили на сайті Верховної ради.

Що затверджує закон про мобілізацію

Відповідно до закону про мобілізацію замість строкової служби буде введено базову військову службу терміном 5 місяців у мирний час та 3 місяці у воєнний час. Українці віком до 24 років зможуть обирати рік та період проходження базової служби.

Також буде запроваджено базову загальновійськову підготовка. З 2025 року вона стане елементом навчання у вишах.

Якщо військові з інвалідністю або звільнені з полону не мають бажання продовжувати службу, за ними залишили право на демобілізацію.

Також новий законопроект запроваджує реєстрацію електронного кабінету військовозобов’язаного. Проте раніше казали, що це буде обов’язковою вимогою. Але комітет залишив це рішення на вибір громадянина, реєстрація добровільна.

За новим документом, громадяни, які не з’явилися у ТЦК, можуть бути обмежені у праві на керування транспортним засобом. На час поки людина не з’явиться до ТЦК або відкликання такої вимоги.

Відстрочка від мобілізації

Відстрочка від мобілізації надаватиметься таким категоріям населення:

  • заброньованим особам;
  • особам з інвалідністю;
  • тимчасово непридатним до служби за станом здоров’я (на строк 6-12 місяців);
  • багатодітним батькам, крім тих, хто має заборгованість зі сплати аліментів;
  • батькам-одинакам;
  • батькам та опікунам дітей з інвалідністю, сиріт до 18 років, зайнятим постійним доглядом за хворою дружиною, дитиною, батьком та матір’ю тощо.

Робота ТЦК за новим законом

Під час перевірки документів уповноважений представник ТЦК або поліцейський здійснюватиме фото- та відеофіксацію процесу. Новий закон затверджує необхідність мати при собі військово-обліковий документ та показати його на вимогу представника ТЦК, поліцейського чи ДПСУ.

Такий документ необхідно мати на період мобілізації усім громадянам віком від 18 до 60 років, що перебувають на обліку (чи зняті з нього).

Хто підлягає бронюванню за новим документом

  • чиновники категорії “А”;
  • голови обласних та районних рад;
  • сільські, селищні та міські голови;
  • чиновники категорії “Б” та органів місцевого самоврядування (не більше 50% від кількості військовозобов’язаних);
  • співробітники органів державної влади,співробітники підприємств та організацій, що є критично важливими для Збройних сил України, економіки та життєдіяльності населення.

Нагадаємо, що 30 січня Кабмін схвалив і передав до Верховної Ради оновлену версію законопроєкту про мобілізацію. Минулого разу за нього не проголосували через те, що закон містив пункти, з якими не всі були згодні.

Inform.zp.ua почитав новий законпроєкт й переповідає основні пункти, що можуть вплинути на запоріжців призовного віку.