Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Події » Екологія » Загроза аварії на Запорізькій АЕС: експерт розповів, що вплине на радіус зони ураження

Загроза аварії на Запорізькій АЕС: експерт розповів, що вплине на радіус зони ураження

Загроза аварії на Запорізькій АЕС: експерт розповів, що вплине на радіус зони ураження

Окупант на ЗАЕС. Ілюстративне фото

За останній тиждень українці прочитали десятки прогнозів українських та міжнародних експертів щодо ситуации навколо ЗАЕС. Різні думки породжували протилежні висновки, якою може бути потенційна загроза після аваріі на атомній станції та викиду радіоактивних речовин.

Вчений Інституту радіоактивності навколишнього середовища Фукусімського університету та колишній чорнобильський ліквідатор Марк Железняк розповів про потенційну загрозу, яку може спровокувати викид радіоактивних речовин.

Деякі оцінки походять від того, що якщо був вибух одного реактора в Чорнобилі, то вибух шести реакторів Запорізької АЕС призведе до забруднення значно більших територій – у 5, 6, 10 разів. Звичайно, ми маємо реальну загрозу. Будь-яка ядерна аварія – загроза для населення, але давайте дивитися тверезо, не перебільшуючи небезпеку та не применшуючи.

Експерт порівняв шість атомних реакторів Запорізької АЕС із бочками з фарбою, в яку поклали гранати та помістили їх на одному майданчику. Коли всі шість бочок почнуть вибухати, то радіус забруднення буде приблизно однаковий, якби вибухнула одна бочка.

Що буде, якщо одразу вибухне шість бочок? У центрі буде найінтенсивніше забруднення. Тому, уявити, що радіус забруднення від вибуху шість реакторів буде більше, ніж якби це була одна – неправильно. Ризик, який існує – це приблизно масштаби забруднення при Чорнобильській аварії.

Марк Железняк сказав, що найбільша загроза буде для людей у ​​30-кілометровій зоні. Але можуть бути ситуації, коли радіаційне забруднення пошириться окремі віддалені регіони.

Наша група, яка зібралася у Києві після чорнобильської аварії, потім увійшла до складу ключових розробників європейської системи RODOS. Головний розробник – Карлсруе (Німеччина). Система адаптована для всіх атомних станцій України. Наразі активно ведуться розрахунки нашим українським Гідрометцентром, у європейському центрі у Карлсруе. Ми скоординували ще й підключення Агентства з атомної енергетики Японії. Фактично зараз створено резервний кризовий центр. Туди ми зараз залучаємо американців для того, щоб розрахувати всі можливі ризики України.

Експерт зазначив, що критичний сценарій може бути схожим на аварію на Фукусімі – це припинення енергопостачання та розігрів реакторів. Оскільки вони в різних станах – два були працюючі, два в холодному стопі – не буде моментального вибуху.

У будь-якому випадку це може бути серія вибухів. Куди полетить – залежить від напрямку вітру. А куди випаде, залежить від дощів. Та картина, яка вийшла в одному із березневих сценаріїв, коли на Кубань падає більше, ніж на Запорізьку область, пов’язана з тим, що в цей період у Кубані були дуже сильні дощі. Тому загальна відповідь така: ми заздалегідь не можемо передбачити точно, куди випаде, але все-таки бачимо, що в зоні близько 300-400 кілометрів навколо станції в окремих регіонах, куди випадатимуть дощі, вони потрапляють у ризики вживання контрзаходів. Прийняття контрзаходів означає, що там усі гинуть. Це означає, що люди мають бути вчасно виселені.

За прогнозами експерта, у всіх цих сценаріях рівні радіації такі, що не призводять до миттєвої гострої променевої хвороби. На територіях, які будуть забруднені, довго не можна буде мешкати.

Захват Запорожской АЭС - подозревают командира войск рф
Запорожская АЭС

Як евакуюватимуть людей у ​​разі аварії на ЗАЕС

Території в радіусі 200 кілометрів потрапляють у зону відселення за рівнем радіоактивності, рекомендованим МАГАТЕ та прийнятим в Україні, стверджує Желєзняк.

Запорізька обласна військова адміністрація розробляє план евакуації у разі надзвичайної ситуації на ЗАЕС. Наразі 50-кілометрова зона, мешканців якої обов’язково відселятимуть у разі аварії, перебуває під окупацією. Насамперед, це стосується жителів Енергодару – особливо жінок та дітей.

Якщо 270 тисяч людей підпадає під евакуацію, то з них на окупованій території 135 тисяч, а з урахуванням тих, що виїхали, – це менше 90 тисяч осіб. З неокупованої території ми вивеземо людей чітко за планами та регламентами, але на окупованій території є питання, чи буде у нас можливість зробити повноцінну евакуацію, – повідомив голова ОВА Олександр Старух.

Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський повідомив, що МВС разом із ДСНС та Мінрегіоном обговорюють різні сценарії, у тому числі й евакуацію населення навколишніх населених пунктів. Кожен ядерний об’єкт має чіткий жорсткий план дій у разі надзвичайної ситуації.


Також вам буде цікаво почитати: Обстріли АЕС, міжнародні заяви та “евакуаційне питання”: що відбувається навколо Запорізької АЕС