Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Пам’ятки жертвам Голодомору в Запоріжжі: де можна вшанувати пам’ять

Пам’ятки жертвам Голодомору в Запоріжжі: де можна вшанувати пам’ять

Пам’ятки жертвам Голодомору в Запоріжжі: де можна вшанувати пам’ять

Ілюстративне фото

В суботу, 25 листопада, в Україні вшановуватимуть День пам’яті жертв Голодомору у 1921-1923, 1932-1933 та 1946-1947 роках.

У цей день українців просять долучитись до Загальнонаціональної хвилини мовчання, яка відбудеться о 16.00. 

Українців по всьому світу закликають засвітити вогник у домівці як вияв скорботи за загиблими, віри в перемогу України й готовності докласти зусиль, щоб геноциди не повторювалися.

Також можна відвідати пам’ятки жертвам Голодомору та принести туди квіти.

Меморіальний пам`ятник жертвам Голодомору

Він є одним з найвідомиших постаментів у Запоріжжі. Його встановили в листопаді 2007 року. Ініціатором виступив голова Запорізької обласної адміністрації.

Пам`ятник складається з двох основних елементів. Перший – 6-ти метровий мармуровий хрест. На чорному тлі далеко видно контрастний білий мармур. На помості є напис: «Жертвам Голодомору та сталінських репресій». Другий елемент – фігура жінки. У цій фігурі автор зібрав образи всіх матерів України. Кожна риса мармурового нерухомого особи просякнута болем. Погляд, зморшки, положення губ – все немов кричить про трагедію. Цей образ скорботної матері нікого не залишить байдужим. Погляд приковує колосок пшениці в руках жінки. Адже саме через такого колоска в ті роки загинули тисячі нещасних людей. Автор виконав величезну роботу, щоб передати всю суть проблеми.

Де знаходиться: просп. Соборний, сквер ім. Олександра Поляка, Запоріжжя

Як дістатися: по трасах Е105 (Харків – Запоріжжя – Мелітополь – Чонгар – Сімферополь) / Н08 (Дніпропетровськ – Запоріжжя) / Н23 (Кривий Ріг – Нікополь – Запоріжжя) / р37 (Бердянськ – Запоріжжя) / Т08 03 (Маріуполь – Запоріжжя). У місті вздовж центральної вулиці Космічна – проспект Соборний– Гребельна – Каширське шосе до скверу ім. Олександра Поляка, де біля узбіччя пр. Соборного розташований пам’ятний знак.

У Запоріжжі громадським транспортом, прямуючим уздовж проспекта Леніна до зупинки “вулиці 12 Квітня”, від якої в 5 хвилинах ходу по напрямку ДніпроГЕС розташований пам’ятник жертвам голодомору та сталінізму.

Пам’ятник жертвам Голодомору 

Він знаходиться  на подвір’ї Свято-Троїцького кафедрального собору УПЦ Київського патріархату.

Гроші на його будівництво надав запоріжець Пилип Тараненко, який довго жив і працював в Англії. Пам’ятник він встановив на честь свого батька, загиблого від голоду в Запоріжжі у 1933 році. Цей монумент став другим у Запоріжжі.

Адреса: вулиця Культурна, 101а.

Меморіальна табличка

Під час Голодомору у Будинку немовлят померло 788 дітей. Він розташовувався — на розі колись центральної вулиці Запоріжжя — Рози Люксембург, нині вона Олександрівська і там розташоване держказначейство і ветеринарна клініка.

Діти там помирали від кору, пневмонії, виснаження, запалення легенів, кишкового катару, малярії, але не від голоду. Всі акти, підписані одними й тими ж прізвищами «медпрацівників Будинку немовлят» — Холодна і Фількова. Це встановив  Анатолій Пеньок, запорізький краєзнавець, колишній майстер заводу «Запоріжсталь». Його дослідження Голодомору почалося у 2006 році, коли він натрапив на публікацію, що впродовж травня 1933-го в запорізькому Будинку немовлят померло 35 дітей. З 2008 року Анатолій неодноразово писав запити до міської влади про встановлення меморіальної дошки. Йому відмовляли з різних причин: немає фінансування, факти смерті дітей не підтверджені, місто — це, мовляв, не меморіал, в будівлі працюють люди. Встановили дошку в 2014-му.

У 2020-му році напередодні вшанування пам’яті жертв Голодомору вандали пошкодили пам’ятку Одну пам’ятну табличку облили чорною фарбою, а другу розбили, а висаджені поруч кущі хризантем викопали і вкрали. Згодом табличку відновили.

Адреса: вулиця Олександрівська,7.