Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Що зміниться в Запоріжжі з 1 листопада: виплати, тарифи, ПДР

Що зміниться в Запоріжжі з 1 листопада: виплати, тарифи, ПДР

Що зміниться в Запоріжжі з 1 листопада: виплати, тарифи, ПДР

З листопада для запоріжців відбудуться деякі зміни у виплатах для переселенців, компенсаціях за зруйноване житло та правилах мобілізації.

Inform.zp.ua зібрав всю інформацію щодо змін у листопаді.

Виплати для ВПО

Переселенці, які ще не отримували жодного разу допомогу, з 1 листопада 2023 року мають звертатися по одній людині з кожної родини. Сума допомоги для вимушено переміщених осіб не зміниться:

  • для осіб з інвалідністю та дітей – 3 тис грн;
  • для інших осіб – 2 тис грн.

Отримувати й надалі можуть грошову допомогу ті родини, які мають низький дохід, члена родини з інвалідністю, осіб пенсійного віку, а також трьох або більше неповнолітніх дітей та якщо сукупний дохід на одного члена сім’ї не перевищує 4 прожиткових мінімумів (нині – 10 728 грн для працездатної людини). 

Але в деяких випадках виплати ВПО припиняють.

Тарифи на комунальні послуги

Ціни на світло, воду, газ та опалення залишаються незмінними.

Тариф на електроенергію для населення встановив Кабінет Міністрів України з 1 червня по 31 грудня 2023 року включно – -2,64 грн за кіловат.

Ціна водовідведення та водопостачання в Запоріжжі залишається на рівні 28,37 гривні.

“Запоріжгаз” встановив тариф на послуги розподілу природного газу в розмірі 0,92 грн за 1 м-3 на місяць (без урахування ПДВ).

Коммунальные тарифы

ТОВ “Енерджі Трейд Груп” (ETG) по Запорізькій області встановив єдиний місячний і річний тариф — 7,79 грн. за 1 м3 (з урахуванням ПДВ).

Вартість послуг з поводження з побутовими відходами на одну особу становить в упорядкованих багатоквартирних будинках-39,69 грн; в одноквартирних будинках з присадибною ділянкою (приватний сектор) – 44,33 грн.

Зміни у мобілізації

З 1 листопада військовозобов’язані, які змінили місце проживання або переїхали до інших міст, регіонів чи країн, мають звернутися до центру комплектування ЗСУ або консульської установи за новим місцем проживання для особистої реєстрації. Термін такого звернення становить 7 днів.

Мобилизация в Украине. Фото: Inform.zp.ua

В Україні планують запустити “смарт-мобілізацію”. Тобто громадяни самостійно обиратимуть спеціалізацію, на яку вони бажають мобілізуватись.

Оформлення субсидій

Житлову субсидію в Запоріжжі можна отримати з місяця звернення і до дати закінчення опалювального сезону. Вона розраховується на неопалювальний сезон (з 1 травня по 30 вересня) та опалювальний сезон (з 1 жовтня по 30 квітня).

Право на призначення субсидії мають домогосподарства, витрати на оплату ЖКГ яких перевищують 15% середньомісячного сукупного доходу сім’ї, не мають боргів за комунальні послуги або мають договір про їх реструктуризацію.

Компенсація за знищене житло

З 1 листопада починає діяти програма виплати компенсацій за повністю зруйноване під час війни житло. Є два види компенсації:

  • одержання сертифіката на придбання нового житла (квартири чи приватного будинку) у будь-якому населеному пункті;
  • грошові виплати на самостійне відновлення: можна отримати або сертифікат, або кошти для будівництва.

Заявки на отримання державної компенсації за зруйноване житло, яке не підлягає ремонту, потрібно подавати через «Дію». Алгоритм дій – за посиланням. У разі відсутності технічної можливості подати заявку самостійно, звертайтеся до ЦНАПів.

Программа “єВідновлення”

У рамках програми “єВідновлення” у Запорізькій області внесені зміни:

  • Максимальна компенсація для багатоквартирних будинків тепер становить до 350 тисяч гривень, а для власників приватних будинків – до 500 тисяч гривень.
  • Змінено умови отримання коштів для категорії Б: виплати тепер розділяються на два етапи, де 70% суми виплачується після схвалення комісією, а залишок 30% – після завершення проміжних робіт та погодження.
  • Власники нерухомості в зонах тимчасової окупації або активних бойових дій поки що не можуть отримати компенсації, але зможуть зробити це після деокупації.
  • Послуга “єВідновлення” доступна власникам житла у місті Запоріжжя, Запорізькому районі та двох громадах Пологівського району. Список населених пунктів може змінюватись в залежності від зміни лінії розмежування.

Обмеження вилову риби

У Запорізькій області заборонили промисловий та любительський лов з 1 листопада. Заборона діятиме до початку нерестового сезону.

Осенняя рыбалка в Запорожье: где ловить и как не получить штраф
Рыбалка в Запорожье

Також під заборону підпадає пересування всіх транспортних засобів чи моторних суден у заборонених місцях, на зимувальних ямах, пересування на автотранспортних засобах.

Правила дорожнього руху

Кабінет Міністрів вніс зміни до Правил дорожнього руху. Мета цього рішення – наблизити українське законодавство до Європейського Союзу. 

  • водії поза населеними пунктами повинні вмикати під час руху денні ходові вогні цілий рік (раніше це правило діяло з 1 жовтня до 1 травня). В разі їх відсутності в конструкції транспортного засобу – ближнє світло фар;
  • заборонили перевозити дітей зростом менше 150 см у транспортних засобах без використання дитячих утримувальних систем, які дають змогу пристебнути дитину за допомогою ременів безпеки, передбачених конструкцією цього транспортного засобу, і на задньому сидінні мотоцикла та мопеда, крім низки випадків;
  • уточнили перелік дорожніх знаків, що позначають спеціальні місця для стоянки на автомагістралях і дорогах для автомобілів.

Жіночі купе в потягу

З 15 листопада жіночі купе стануть доступні у потязі №3/4 Запоріжжя – Ужгород. А з 27 жовтня можна купити квитки у застосунку “Укрзалізниця”.  

З 15 листопада вони стануть доступні ще в 4 поїздах:

  • №17/18 Харків – Ужгород;
  • №29/30 Київ – Ужгород;
  • №3/4 Запоріжжя – Ужгород;
  • №26/236 Одеса – Рахів.
Потяг Запоріжжя Словаччина
Фото: Укрзалізниця

Також Укрзалізниця впровадила нові маршрути для подорожуючих з України до Словаччини. Тепер можна придбати квитки з Запоріжжя, Дніпра та Львова до Словаччини швидше через мобільний додаток УЗ.