Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Що таке смарт-мобілізація: в Україні можна буде обирати куди мобілізуватися

Що таке смарт-мобілізація: в Україні можна буде обирати куди мобілізуватися

Що таке смарт-мобілізація: в Україні можна буде обирати куди мобілізуватися

Фото: Генштаб

В Україні планують запустити “смарт-мобілізацію”. Тобто громадяни самостійно обиратимуть спеціалізацію, на яку вони бажають мобілізуватись.

Про це розповів віце-прем’єр-міністр, міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров в інтерв’ю РБК-Україна.

Український уряд планує впровадити нову систему мобілізації. Згідно з ініціативою, громадяни зможуть самостійно обрати, де вони хочуть служити.

Федоров зазначив, що подібний пілот планується до запуску “через місяць-два”.

“Ми будемо запускати пілот на операторів дронів, і ця людина обирає, що вона хоче стати оператором дронів, або взагалі служити в роті ударних дронів. Це може бути сапер, водій, всі посади будуть. Людина зможе подивитися, що це взагалі за підрозділ, рота, які зобов’язання, які в тебе є ризики, як ти будеш навчатися”, – пояснив міністр.

Пілотний проєкт передбачає можливість проходження тестів та навчання онлайн, уникнення військкомату і вибір служби за власним бажанням.

Після проходження навчання людина потрапляяє саме у ті війська, які вона обрала. Така ініціатива, за словами міністра, може покращити обізнанність громадян з їх професії та удосконалити рівень військової підготовки.

Михайло Федоров наголосив, що ця нова система також збільшить мотивацію громадян служити в армії.

Як ми писали раніше, в Україні не будуть надсилати повістки військовозобов’язаним через додаток “Дія”. Крім того, така ініціатива навіть не планується.