Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Кримінал » Резонанс » Війна Росії проти України: як почалося вторгнення окупантів на територію Запорізької області 24 лютого 2022

Війна Росії проти України: як почалося вторгнення окупантів на територію Запорізької області 24 лютого 2022

Війна Росії проти України: як почалося вторгнення окупантів на територію Запорізької області 24 лютого 2022

Річниця повномасштабного вторгнення Росії в Україну

365 днів, рівно рік тому, 24 лютого, росія розпочала повномасштабне вторгнення на територію України. Вбивства українців, викрадення українських дітей, ядерний та енергетичний терор, блокада українських портів та крадіжка українського зерна. Перелік цих злочинів можна доповнювати довго.

Ми відновили хронологію повномасштабного вторгнення окупаційних військ на територію Запорізької області. Перші обстріли, перші ухвалені рішення на обласному рівні та перші переломні моменти — все це ви можете згадати разом із нами далі.

З 04:00-05:00 ранку 24 лютого 2022 року російська армія розпочала інтенсивні обстріли території України. По центрах військового управління у Києві та Харкові вдарили ракети. У небі над Запоріжжям помітили реактивні винищувачі.

Одразу після цього Україна закрила повітряний простір для будь-яких цивільних літаків. Регіональні аеропорти припинили свою роботу. Аеропорт Запоріжжя скасував усі рейси та закрився.

На всій території України 24 лютого вранці запровадили воєнний стан. Для безпеки людей запровадили комендантський час. Обмеження спочатку діяло у Запоріжжі з 22:00 до 06:00, потім комендантську годину кілька разів продовжували для безпеки громадян.

Із самого ранку з відеозверненням виступив президент України Володимир Зеленський.

Сьогодні вранці президент Путін оголосив про проведення спеціальної військової операції на Донбасі. Росія здійснила удари по нашій військовій інфраструктурі та нашим прикордонним загонам. Ми вводимо воєнний стан на всій території нашої держави. Армія працює, працює весь сектор безпеки та оборони України. На зв’язку з вами буду постійно я, РНБО, Кабінет Міністрів України. Скоро я знову вийду на зв’язок. Без паніки, ми сильні, ми всіх переможемо. Слава Україні! – додав Зеленський.

Вже о 05:00 ранку 24 лютого армія росії розпочала авіаційний обстріл Мелітопольського аеродрому. У цей час міська влада Запоріжжя проводила засідання штабу з військовими та силовими структурами. Паралельно з цим вибухи чули не лише у Мелітополі, а й у Харкові, Дружківці, Києві, Маріуполі, Генічеську і ще багатьох містах.

Пізніше міністр оборони України Олексій Резніков оголосив про початок ворожих інтенсивних обстрілів українських підрозділів на сході, а також центрів військового управління та аеродромів в інших регіонах.

Зі свого боку в.о. мера Анатолій Куртєв закликав запорожців не піддаватися паніці, залишатися вдома та зберігати спокій. Він наполягав, що місцева влада, силові структури та військові підрозділи роблять все, що від них залежить.

И.о. мэра Запорожья обратился к жителям города с экстренным сообщением

24 лютого у селі Берда, Бердянського району окупанти обстріляли військову частину. Було вбито 1 людину та 5 поранено.

Військова частина «Близнюки» (Запорізький район) біля аеропорту Запоріжжя також була обстріляна, але без жертв. За даними Національної поліції України біля аеропорту Запоріжжя пролунав вибух.

Рано вранці 24 лютого у Запоріжжі розпочався ажіотаж на заправках та у супермаркетах. З самого ранку водії намагалися заправитися паливом та вишиковувалися у кілометрові черги.

Усі школи, дитсадки та ВНЗ Запоріжжя та області перевели на дистанційне навчання. Таке рішення ухвалили через військове вторгнення росії на територію України, обстріл військових частин, аеропортів та введення режиму воєнного стану в країні.

Прошу зберігати спокій та розсудливість. Усі навчальні заклади здійснюють навчання у дистанційній формі. По можливості залишайтеся вдома, – наголосив міністр МОН Сергій Шкарлет.

Водночас в’їзд та виїзд з Енергодару дорогою на Примірне з 24 лютого обмежили. Виїзд та в’їзд центральною дорогою був вільний, але ретельно контролювався правоохоронцями та військовими. Також у місті відновили роботу блокпостів. Там проходив огляд транспорту та перевірка документів.

Ближче до обіду 24 лютого окупаційні війська повісили російський прапор Каховської гідроелектростанції. Від неї до кордону із Запорізькою областю лише 100 кілометрів.

Пізніше на Дніпропетровщині було перекрито рух трасою Н-23 «Кропивницький — Кривий Ріг — Запоріжжя». На території Дніпропетровської області на дорогу потрапив снаряд.

Вже вночі з 24 на 25 лютого російські окупаційні війська завдали ракетного удару по прикордонному підрозділу “Приморський Посад” у Запорізькій області. Ракетний удар завдали приблизно о 4:25 ранку. За офіційною інформацією на підрозділі були загиблі та постраждалі.

Того ж дня, 25 лютого, до Мелітополя заїхала військова техніка росії. Окупанти почали атакувати місцеве управління СБУ та будівлю мерії міста.

25 лютого на вулиці Олега Кошового у Мелітополі під час обстрілу у підвалі будинку перебували люди. Травмувалася 12-річна дівчинка та її 46-річний батько.

Також вранці у 2-му провулку Бадигіна сталася пожежа житлового будинку внаслідок обстрілу. Жертв та потерпілих не було.

Редакція сайту Іnform.zp.ua у наступних матеріалах продовжить реконструювати події перших місяців повномасштабного вторгнення росії та героїчний опір українців на території Запорізької області.