Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Події » Екологія » Як окупанти знищують довкілля в Запорізькій області: злочини росіян проти природи

Як окупанти знищують довкілля в Запорізькій області: злочини росіян проти природи

Як окупанти знищують довкілля в Запорізькій області: злочини росіян проти природи

Колаж: Inform.zp.ua

Сьогодні, 5 червня, в Україні відзначають Всесвітній день охорони навколишнього середовища. Окупанти в Запорізькій області своїми обстрілами роблять шкоду людям та природі. Станом на травень цього року екологія Запорізької області зазнала втрат на понад 15 млрд гривень.

Inform.zp.ua розібрався, які наслідки для екології Запорізького регіону має російська агресія на третій рік повномасштабної війни. 

Каховська ГЕС

Окупанти підірвали Каховську ГЕС вночі 6 червня 2023 року. Тоді Укренерго заявляло, що станція відновленню не підлягає. Після підриву під загрозою затоплення опинились прибережні населені пункти: села Миколаївка, Ольгівка, Львове, Тягинка, Понятівка, Іванівка, Токарівка, Придніпровське, Садове, і частково місто Херсон – Острів Корабелів.

Тоді колишній в.о. міського голови Запоріжжя Анатолій Куртєв заявив: “Цієї ночі російські терористи підірвали греблю Каховської ГЕС. Зараз проводиться термінова евакуація жителів правобережної частини Дніпра Херсонської області. Для Запоріжжя ця ситуація загрози не представляє”.

Каховскую ГЭС взорвали оккупанты: затронет ли Запорожскую область
Каховська ГЕС. Джерело: Maxar

Однак проблема полягала не лише у великому витоку води, від якого постраждали люди, тварини, будівлі. Небезпека нависла над Запорізькою АЕС. Тоді Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль зазначив, що станція не працює, а рівень води в резервуарі-охолоджувачі знаходиться на критично низькому рівні. Загроза аварії на ЗАЕС гостро стояла та постійно обговорювалася в інфопросторі.

У Міжнародному агентстві з атомної енергії заявили, що їм відомо про пошкодження Каховської греблі в Україні. За словами експертів МАГАТЕ, в той період загроза ядерній безпеці на Запорізькій АЕС була відсутня.

Крім того МОЗ заявили, що після підриву Каховської ГЕС в Запоріжжі спостерігатиметься мор риби. 

“Поки не було помітно масової загибелі риби в морі, проте з огляду на поточну ситуацію існує серйозна загроза, що деякі озера можуть залишитися без припливу води з річки Дніпро. У зв’язку з цим ми готуємося вжити дій заздалегідь”, – зазначив тодішній очільник ЗОВА Юрій Малашко.

Після теракту на Каховській ГЕС у водоймах Запоріжжя стрімко відходила вода. Станом на червень 2023 року вода на пляжах зменшилася на 3-4 метри.

Уровень воды в Запорожье упал на несколько метров
Рівень води в Дніпрі. Центральний пляж у Запоріжжі. Фото: іnform.zp.ua

Підрив російськими військами греблі Каховської ГЕС завдав Україні збитків на суму майже 14 мільярдів доларів. 

ДніпроГЕС

Окупаційні війська 22 березня 2024 року атакували Запоріжжя. Тоді по ДніпроГЕС завдали 2 прямих удари. Росіяни влучили в станції ГЕС-1 і ГЕС-2. Друга зазнала серйозних ушкоджень і невідомо, чи вдасться відновити її.

В той день Держекоінспекція повідомила, що у Запоріжжі внаслідок влучання в ДніпроГЕС стався витік нафти в річку Дніпро. Фахівцями відібрані проби води з метою лабораторного дослідження.

Станом на кінець травня збитки від руйнувань станції не були підраховані, адже фахівці продовжували розбирати завали. 

“Машинну залу потрібно будувати нову, ми вже бачимо. Вона на 80% зруйнована, є повністю зруйнована частина, є деформовані балки та стіни. Це все потрібно демонтувати і по новому будувати, нову машинну залу”, – казав генеральний директор “Укргідроенерго” Ігор Сирота.

Екологи зробили приблизний розрахунок збитків навколишньому середовищу після російського обстрілу Дніпровської ГЕС. Шкода за засмічення землі та ґрунтів складала майже 168 млн.

Від витоку нафти в річку Дніпро постраждали біоресурси Запоріжжя. Інспектори рибоохоронного патруля виявили 40 загиблих риб. Згодом екологи ліквідували наслідки витоку нафти в річку Дніпро. Інспектори обробили плями нафтопродуктів, які прибило до берега та затримали їх в піні. Таким чином відходи не будуть розтікатися по водоймищу.

Ракетні обстріли

За добу в Запорізькій області відбувається від 500 до 800 російських атак. Кожна з них завдає збитків довкіллю, адже залишаються уламки ракет, залишки від руйнування будівель, пожежі на відкритій місцевості тощо. 

Представники екологічної інспекції рахують втрати, спричинені забрудненням ґрунтів уламками ракет і снарядів. Загальна сума таких збитків у Запорізькій області станом на 1 травня 2024 року становить 15 млрд 679 млн 6681 тис. грн. Порівняно з попереднім місяцем сума розрахованої шкоди зросла на понад 240 млн грн.

Масштабний обстріл Запоріжжя 22 березня 2024 року призвів не лише до руйнувань на ДніпроГЕС. В той день по Запоріжжю та Запорізькому району окупанти нанесли 20 ракетних ударів. Від влучань зруйновано 10 приватних будинків, пошкоджено понад 400.

Обстріли принесли Запоріжжю збитки через забруднення ґрунтів та води у розмірі близько 168 мільйонів гривень. У пробах ґрунтів виявили перевищення вмісту кадмію, нікелю та свинцю, які через дощі можуть потрапити до ґрунтових вод та річки Дніпро.


Раніше Inform.zp.ua писав, що з початку 2024 року найбільша гідроелектростанція на Дніпрі у Запоріжжі потрапляла під російський обстріл двічі. Обидва рази руйнування виявилися значними. Востаннє по ній били вночі 1 червня, рух по греблі призупинили й досі не відновили.