Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Події » Екологія » Підрив Каховської ГЕС: аналізуємо факти й оцінюємо ризики для Запоріжжя 

Підрив Каховської ГЕС: аналізуємо факти й оцінюємо ризики для Запоріжжя 

Підрив Каховської ГЕС: аналізуємо факти й оцінюємо ризики для Запоріжжя 

Фото: Inform.zp.ua

Вночі 6 червня російські загарбники підірвали тимчасово окуповану Каховську гідроелектростанцію. Це спричинило витік значної кількості води й затоплення прибережних населених пунктів Херсонської області.

Та проблема підриву ГЕС вже торкнулася навіть Запорізької області, хоч та й знаходиться вище течії Дніпра.

Ми проаналізували, як вплине ця техногенна катастрофа на наш регіон. 

Чи варто панікувати запоріжцям?

В день підриву Каховської ГЕС в. о. міського голови Запоріжжя Анатолій Куртєв повідомив, що ця ситуація не загрожує Запоріжжю.

Місцева влада запевнює, що загрози з водопостачанням для Запоріжжя немає.

Водозабір для споживання жителями Запоріжжя здійснюється у верхньому б’єфі Дніпровської ГЕС. Рівень води достатній. Запас у верхньому б’єфі по всіх каскадах ГЕС великий. У нас до сьогоднішнього дня були максимальні рівні води по нижньому і верхньому б’єфам. Навіть, були часткові виходи за заплаву на річці Конка, в Григорівці, Біленькому. Для жителів Запоріжжя загрози з водопостачання немає, – розповів директор Департаменту цивільного захисту населення Запорізької ОВА Андрій Булавінов.

Президент України оперативно провів екстрене засідання РНБО. Голова Запорізької ОВА Юрій Малашко там повідомив, що для вільної території Запорізької області вище по руслу Дніпра загрози підтоплення чи перебоїв з водопостачанням немає.

Водночас Володимир Зеленський заявив, що підрив Каховської ГЕС призведе до серйозних проблем з питною водою в Запорізькій області, а також у Дніпропетровській та Херсонській.

Також він повідомив, що всі знали про мінування Каховської ГЕС окупантами ще минулого року, тому Україна була готова до підриву.

Вода в кранах запоріжців є і буде така сама: водозабір у нас вище за течією. Але нагадаю, що варто мати вдома запаси бутильованої води, побутові фільтри та хоча б активоване вугілля. Тисячі селян Херсонщини та Запорізького регіону відчують на собі падіння і втрату води в системах поливу, колодязях, а землеробство без поливу в наших кліматичних умовах неможливе, – розповів Максим Сорока, експерт з екологічного моніторингу.  

Він уточнив, що затоплення та припливно-відпливна течія можуть призвести до вторинного забруднення води зваженими речовинами, біогенними елементами (сполуки азоту та фосфору). Про такі наслідки можуть сказати через 5-10 днів.

Тим часом рівень води в Дніпрі у Запоріжжі стрімко падає. Кореспонденти Inform.zp.ua щодня фіксують значне зменшення кількості води на Центральному пляжі міста.

У МОЗ заявили, що в Запоріжжі спостерігатиметься мор риби.

Це відбудеться у найближчі дні на підтоплених районах нашої області. Збирати таку рибу і солити є небезпечно, через ризик захворіти на бутулізм.

Та все-таки запоріжців закликають зберігати спокій й не вестися на панічні повідомлення в соцмережах, довіряти лише офіційним джерелам України.

Яка зараз ситуація з Каховською ГЕС?

6 червня в соцмережах з’явилося відео, як машинна зала станції, яку підірвали окупанти, пішла під воду. Пізніше цю інформацію підтвердили в Держприкордонслужбі. Ситуація з підтопленнями змінюється щогодини. Найбільше від води зараз страждають прибережні населені пункти, в тому числі місто Нова Каховка та острівна частина Херсону – район Корабели. Ці території поступово йдуть під воду. Українська влада оголосила евакуацію людей та тварин звідти. Натомість окупаційна влада Лівобережжя почала ці рятувальні дії пізніше.

Каховскую ГЭС взорвали оккупанты: затронет ли Запорожскую область
Каховская ГЕС. Источник: Maxar
Источник: Maxar

В.о. міського голови Запоріжжя Анатолій Куртєв заявив, що місто готове прийняти усіх людей з Херсонщини через теракт на Каховській ГЕС.

Мешканців Херсонської області, які планують їхати до Запоріжжя і потребують допомоги та додаткової інформації, просимо звертатися за наступними номерами: 15-80 зі стаціонарних або на мобільні (061) 787 15 80; (050) 414 15 80; (067) 656 15 80; (095) 220 41 11; (067) 220 41 12.

У нас є гуртожитки, є компактні місця проживання і є налагоджена співпраця з шелтерами. А ще в нас є досвід прийому сотень тисяч людей з Маріуполя, Бердянська, Енергодара, Мелітополя, Оріхова та ще цілої низки населених пунктів, які потерпали і потерпають від дій країни-терориста, – повідомив Куртєв.

А як щодо Запорізької АЕС?

Голова області розповів, що загроза для ЗАЕС наразі мінімальна – український персонал продовжує виконувати свої обов’язки в окупації. Рівень радіації як на самій ЗАЕС, так і в регіоні в нормі. На станції знаходяться працівники МАГАТЕ, які щогодини фіксують ситуацію.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль зазначив, що станція не працює, а рівень води в резервуарі-охолоджувачі знаходиться на критично низькому рівні.

“Жоден росіянин не зупинить звільнення України, час якого настав”

Про це заявив секретер Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов. 

Річ в тім, що деякі експерти пов’язують підрив ГЕС з невдалою спробою росіян зупинити контрнаступ ЗСУ.

Окупанти дуже бояться, що Сили Оборони можуть опинитися на лівому березі. Адже відходити довелося б на 15-20 км в глибину через особливості рельєфу місцевості, – поділився думками воєнкор Богдан Мірошников.


Президент України Володимир Зеленський у своєму вечірньому зверненні зазначив, що увесь світ знатиме про цей російський злочин війни, злочин екоциду. Таке свідоме знищення російськими окупантами дамби та інших споруд ГЕС – є екологічною бомбою масового ураження. 

Заради власної безпеки світові варто показати зараз, що Росії не зійде з рук такий терор. 

Генеральний прокурор уже звернувся до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду, щоб залучити міжнародне правосуддя до розслідування підриву дамби.