Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Події » Екологія » Теракт на Каховській ГЕС: що буде з водою в Запоріжжі

Теракт на Каховській ГЕС: що буде з водою в Запоріжжі

Теракт на Каховській ГЕС: що буде з водою в Запоріжжі

Уровень воды в Днепре. Центральный пляж в Запорожье. Фото: іnform.zp.ua

Окупаційні війська зранку 6 червня підірвали Каховську ГЕС, розташовану біля Нової Каховки Херсонської області. Влада Херсонської ОВА оголосила про термінову евакуацію жителів із небезпечних районів. Попередньо, на правому березі у критичній зоні знаходяться 16 тисяч людей.

Підрив Каховської ГЕС може мати негативні наслідки для Запорізької АЕС. Наразі ситуація контрольована, заявили в Енергоатомі. Що це означає для Запоріжжя читайте далі. 

Найбільше обговорюють потенційний ризик ядерної катастрофи на ЗАЕС через втрату води в ставках-охолоджувачах реакторів. МАГАТЕ каже, води в ставках ЗАЕС достатньо. Однак Укргідроенерго попереджає, що вода з Каховки витече за 4 дні, що тоді? Варто стежити за ситуацією, — зауважує Тетяна Жавжарова, голова громадської організації “Екосенс”.

Каховскую ГЭС взорвали оккупанты: затронет ли Запорожскую область
Каховская ГЕС. Источник: Maxar

Перевіряти радіаційний фон на території Запорізької області та сусідніх областей можна через https://eco-city.org.ua/

Вода в кранах запоріжців є і буде така сама: водозабір у нас вище за течією. Але нагадаю, що варто мати вдома запаси бутильованої води, побутові фільтри та хоча б активоване вугілля. Тисячі селян Херсонщини та Запорізького регіону відчують на собі падіння і втрату води в системах поливу, колодязях, а землеробство без поливу в наших кліматичних умовах неможливе. 

Зараз головне врятувати населення у нижньому каскаді Дніпра. Ми маємо нову реальність – основних конструкцій греблі немає. Велика кількість населених міст переходить у режим нецентралізованого водопостачання у надзвичайних умовах, — уточнює Максим Сорока, експерт з екологічного моніторингу. 

Експерт додає, що інші області та регіони України мають готуватись до 400 000 біженців та у довгостроковій перспективі до 1500 000 кліматичних біженців.

Куртев рассказал, грозит ли эвакуация Запорожья из-за подрыва Каховской ГЭС
Фото: разрушенная Каховская ГЭС

Окреслили декілька додаткових проблем вторинного забруднення вод у нижньому каскаді: залив вигребів , мереж каналізації та водовідведення та інших очисних споруд неминуче призведе до забруднення водної маси. Враховуючи специфіку агропромислової території та неочікуваний характер подій затоплені склади та інші об’єкти збереження хімічних засобів захисту рослин та добрив. Це вже погано, особливо для добрив.

Максим Сорока уточнює, що затоплення та припливно-відпливна течія можуть призвести до вторинного забруднення води зваженими речовинами, біогенними елементами (сполуки аозту та фосфору). Про такі наслідки можуть сказати через 5-10 днів.

Про теракт на Каховській ГЕС: 

Російські загарбники підірвали Каховську гідроелектростанцію в ніч проти 6 червня. Під евакуацію підпадає громадянське населення із потенційних зон затоплення на правобережній частині річки Дніпро, а саме: села Миколаївка, Ольгівка, Львів, Тягинка, Понятівка, Іванівка, Токарівка, Придніпровське, Садове, та приватний город Херсон – острів Корабелів.

Каховська ГЕС повністю зруйнована, станція відновленню не підлягає. Росіяни підірвали машинну залу, заявили Укргідроенерго.

В.о. міського голови Запоріжжя Анатолій Куртєв повідомив, що ця ситуація не загрожує Запоріжжю.