Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Події » Культура » Окупанти зруйнували 44 культурні пам’ятки Запоріжжя

Окупанти зруйнували 44 культурні пам’ятки Запоріжжя

Окупанти зруйнували 44 культурні пам’ятки Запоріжжя

Колишній будинок Генріха Янцена м. Оріхів Запорізька область

За час повномасштабного вторгнення окупаційні війська зруйнували або пошкодили 1062 культурні пам’ятки України. З них 44 об’єкти були під російськими обстрілами в Запорізькій області.

Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики України.

Загалом за час повномасштабного вторгнення російські війська зруйнували в Україні 1062 об’єкти культурної спадщини. Серед них 123 об’єкти національного значення та 864 місцевого. До цього переліку ввійшли пам’ятки культури, історії, живопису, археології тощо.

Так в Запорізькій області були зруйновані або пошкоджені 44 культурні пам’ятки.

Що відомо про руйнування культурних пам’яток на Запоріжжі

В Гуляйполі окупанти зруйнували паровий млин “Надія”. Історики називають цю історичну пам’ятку 19 століття “кращим зразком промислової архітектури Запорізького регіону”.

Будинок культури в Оріхові майже повністю зруйнований від російських обстрілів. Поліцейським вдалося врятувати в руїнах портрет Тараса Шевченка.

У Кримському інституті стратегічних досліджень (CISS) зареєстрували 534 злочини, спрямовані проти української культурної спадщини з початку повномасштабного вторгнення.

Від початку повномасштабного вторгнення окупанти зруйнували 274 культурні об’єкти, 12 із них у Запорізькій області. Зокрема, 334 порушення фіксувалися з лютого 2022 року на територіях Херсонської, Луганської, Запорізької та Донецької областей. 

У списку зруйнованих культурних пам’яток Запорізького регіону названо:

  • Церква Святителя Тихона Задонського – (Запорізька область)
  • Історико-архітектурний музей “Садиба Попова” (Історико-архітектурний музей-заповідник “Садиба Попова”, комплекс 19 століття) – (Запорізька область)
  • Колишній будинок Генріха Янцена (побудований наприкінці XIX століття) – Оріхів (Запорізька область)
  • Залізничний вокзал Запорізький-II (пам’ятка архітектури місцевого значення, збудована 1904 р.) – Запоріжжя (Запорізька область)
  • Братська могила воїнів ВВВ (пам’ятка місцевого значення) – Вербове (Запорізька область)
  • Церква на честь мученика Олександра – Темирівка (Запорізька область)
  • Містобудівна пам’ятка місцевого значення Житловий будинок (1953-54 рр.) – м. Запоріжжя (Запорізька область)
  • Центр культури і спорту – Гуляйполе (Запорізька область)
  • Зал Царства Свідків Єгови в Гуляйполі – Гуляйполе (Запорізька область)
  • Будинок культури Мала Токмачка – Мала Токмачка (Запорізька область)
  • Церква Архангела Михаїла (побудована 1906 р.) – Комишуваха (Запорізька обл.)
  • Євангельська християнсько-баптистська церква – м. Кам’янське (Запорізька обл.)

В окупованому селі Новозлатопіль Запорізької області внаслідок обстрілів зруйновані будівлі єврейської школи та синагоги. Залишилися лише стіни.