Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Історія » У Запорізькій області обстріли окупантів зруйнували історичну пам’ятку 19 століття (ФОТО)

У Запорізькій області обстріли окупантів зруйнували історичну пам’ятку 19 століття (ФОТО)

У Запорізькій області обстріли окупантів зруйнували історичну пам’ятку 19 століття (ФОТО)

Паровий млин “Надія” в Гуляйполі. Фото “ДО”.

В Гуляйполі окупанти зруйнували паровий млин “Надія”. Історики називають цю історичну пам’ятку 19 століття “кращим зразком промислової архітектури Запорізького регіону”.

Про це повідомили на сторінці в Facebook “Гуляйпільські старожитності”.

“Одна з найвизначніших та найупізнаваніших споруд історичного Гуляйполя, та один з кращих зразків промислової архітектури Запорізького регіону загалом – паровий млин “Надія” 1894 року сьогодні вночі був зруйнований росіянами в результаті потужної нічної атаки”, – пишуть історики.

Що відомо про паровий млин “Надія”

  • З 1894 року млин належав купцю Самсону Саксаганському, а з 1908 року – меноніту Давіду Шредеру.
  • У 1912 році будівлю реконструювали, тут відкрили центральну електростанцію міста.
  • У радянський період та до повномасштабного вторгнення споруду використовували за призначенням як млин.
  • Будівля дійшла до нашого часу без суттєвих змін, пережила часи Української революції 1917-21 років, Другу світову війну.

Проте під час повномасштабного вторгнення млин неодноразово потрапляв під обстріли окупантів. А тепер історична пам’ятка зруйнована росіянами.


Як ми писали раніше, у Запоріжжі на острові Хортиця невідомі незаконно зрубали дерева сосни звичайної та тополі. Екологи підрахували, що через це нанесено збитків на 967 тисяч гривень.