Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Кримінал » Резонанс » Чому росіяни не зможуть запустити Запорізьку АЕС: коментар міністра енергетики

Чому росіяни не зможуть запустити Запорізьку АЕС: коментар міністра енергетики

Чому росіяни не зможуть запустити Запорізьку АЕС: коментар міністра енергетики

Запорізька АЕС Фото: ЕРА

Окупаційна влада не буде спроможною запустити Запорізьку АЕС через відсутність ліцензії на експлуатацію станції та компетентного персоналу.

Про це заявив міністр енергетики України Герман Галущенко в ефірі Національного телемарафону «Єдині новини».

За його словами, на ЗАЕС в окупантів також немає ліцензованого персоналу для запуску її в роботу.

«Навіть якщо уявити, що росіяни зберуть фахівців в росії і привезуть на станцію, то це буде неліцензований персонал. Запуск ними станції – це абсурд. Він неможливий ні в контексті українського законодавства, ні навіть російського та, звісно, міжнародного права», – зазначив Галущенко.

Також на станції зараз є низка суттєвих технічних проблем. Серед них — завершився термін використання ядерного палива та відсутність достатніх обсягів води для експлуатації реакторів.

«Проблема з постачанням води на станцію постала після знищення росіянами Каховської дамби. І якщо води в охолоджувачах вистачає, щоб шість блоків перебували у неробочому режимі, то для запуску ЗАЕС потрібні зовсім інші обсяги води», – пояснив міністр й додав, що намагання окупантів забезпечити потреби станції водою за рахунок розробки свердловин також не відповідає жодним стандартам.

Що відомо про ситуацію на Запорізькій АЕС?

Росіяни використовують дрони-камікадзе над ядерними реакторами окупованої Запорізької атомної електростанції.

Обстріли тимчасово окупованої Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС), що відбувалися вперше з 2022 року у квітні 2024, впритул наблизили ризик ядерної катастрофи.

Лише за нещодавні тижні Росія вже кілька разів намагалась перекласти на Україну відповідальність за використання безпілотників для атак на обʼєкти ЗАЕС. Це свідомі російські дії, які продовжують російську ж практику шантажу України та усієї міжнародної спільноти ризиком катастрофи на ЗАЕС.

Лише повернення ЗАЕС під контроль України здатне відновити реальну безпеку станції.

Міністерство закордонних справ закликало міжнародних партнерів відреагувати на випадки російських провокацій на тимчасово окупованій Запорізькій атомній електростанції.