Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Кримінал » МАГАТЕ: ЗАЕС загрожує ядерна катастрофа – що відомо

МАГАТЕ: ЗАЕС загрожує ядерна катастрофа – що відомо

МАГАТЕ: ЗАЕС загрожує ядерна катастрофа – що відомо

ЗАЕС. Ілюстративне фото

Обстріли тимчасово окупованої Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС), що відбувалися вперше з 2022 року у квітні 2024, впритул наблизили ризик ядерної катастрофи.

Про це заявив генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі на засідання Ради безпеки ООН.

Гроссі сказав, що війна в Україні є першою в історії, яка ведеться на об’єктах великої ядерно-енергетичної програми. За його словами, 7 квітня, Міжнародна місія підтримки та допомоги ЗАЕС (ISAMZ) підтвердила перші атаки з листопада 2022 року, спрямовані безпосередньо на ЗАЕС. Гендиректор МАГАТЕ зазначив, що станція залишається не під окупацією, а “під оперативним контролем Росії”.

“Ми впритул наблизилися до ядерної катастрофи. Ми не повинні допустити самозаспокоєння і дозволити, щоб випадок вирішив, що станеться далі. Ми повинні зробити все, що в наших силах сьогодні, щоб мінімізувати ризик аварії”, – підкреслив Гроссі.

Гендиректор МАГАТЕ наголосив, що було завдано одного прямого удару по вершині купола захисної оболонки реактора шостого блоку.Ще дві атаки були в безпосередній близькості від головних корпусів реактора і призвели до щонайменше однієї жертви, сказав Гроссі. Він зазначив, що через удари по захисній оболонці реактора потенційна небезпека великої ядерної аварії залишається дуже реальною.

Нагадаємо, лише за нещодавні тижні Росія вже кілька разів намагалась перекласти на Україну відповідальність за використання безпілотників для атак на обʼєкти ЗАЕС. Це свідомі російські дії, які продовжують російську ж практику шантажу України та усієї міжнародної спільноти ризиком катастрофи на ЗАЕС.

Лише повернення ЗАЕС під контроль України здатне відновити реальну безпеку станції.

Нагадаємо, Міністерство закордонних справ закликало міжнародних партнерів відреагувати на випадки російських провокацій на тимчасово окупованій Запорізькій атомній електростанції.