Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Відновити квартиру дорожче за будівництво нової: як реставрують будинок на Кияшка,22

Відновити квартиру дорожче за будівництво нової: як реставрують будинок на Кияшка,22

Відновити квартиру дорожче за будівництво нової: як реставрують будинок на Кияшка,22

Фото: Запорізька міська рада

Перші масштабні руйнування житлових будинків від ракетних обстрілів росіян у Запоріжжі розпочалися з осені 2022 року. Тоді 24 вересня росія завдала чергові ракетні удари по будинку з мирними мешканцями за адресою Кияшка, 22. Одна людина загинула, дев’ятеро було поранено. Понад півтора року тому жителі цього будинку залишилися без даху над головою. Та темпи відновлення будинку дають надію на те, що власники квартир повернуться до своїх осель вже з початком наступного року. 

Inform.zp.ua дізнавався, як проходить відновлення зруйнованого будинку, коли власники зможуть повернутися до своїх осель, та чому відбудова стала дорожчою за будівництво нових квартир.

Трагічна ніч

49-річний Олександр Кротов жив разом зі старшим сином у квартирі на другому поверсі в будинку на Кияшка, 22. Тієї ночі чоловік прокинувся о 3-й годині після гулу на вулиці в небі та вибуху, який він ледь чув. Це пролетіла перша ракета. Коли летіли наступні чотири ракети, Олександр вже не чув ні гулу, ні вибухів, та його кімната потрапила під дію вибухової хвилі.

“Я не чув вибуху, але я побачив, що у мене навколо все склалося. Двері, повністю все скло. Воно скрізь в стінах стирчало. У мене антена пролетіла 5 метрів кімнати, 2 метри коридору, через обидві двері скляні. Тобто там рух повітря був дуже сильний. І цього всього я не відчував. Я не те, щоб почув вибух, впав, я просто побачив наслідки відразу. І тоді я схоплююся вже не в капці, а просто на скло голими ногами й біжу до кімнати сина. Для мене найголовніше було, що там з Льошею, тобто з сином. Я біжу, двері лежать, перестрибую, там якийсь у нас килим, палас впав, щось ще. Скло, не скло, голі ноги, не про це думалося, просто що там з Льошею. Забігаю туди й бачу клуби диму”, – згадує перші хвилини вибуху Олександр.

Він розповів, що кімната сина виходила на бік, зі сторони якого й прилетіла ракета. Та його син міцно спав, не почув цього. Більше того, хлопця не зачепило скло, що розлетілось вщент від вибухової хвилі.

Фото руйнувань з особистого архіву героя
Фото руйнувань з особистого архіву героя
Фото руйнувань з особистого архіву героя

Його врятувала одежа, яку він, за звичкою, розвішував на торець двоярусного ліжка, щоб та розправилася. В Олексія медики швидкої допомоги, що приїхали тієї ночі до місця прильоту, діагностували зміщення барабанної перетинки, тобто легку контузію.

Епіцентр вибуху був на третьому поверсі триповерхового будинку, за словами пана Олександра. Людям, які жили там, також пощастило залишитися неушкодженими. Єдиною загиблою тієї ночі стала жінка, яка вийшла покурити на балкон. Рятувальники допомогли вийти мешканцям із заблокованих квартир на третьому поверсі, де починалася пожежа.

Фото: Анатолій Куртєв/Telegram

“Ми вийшли, стояли на вулиці, одягли що могли, що знайшли під рукою. Коли треба було Льошу одягнути, він знайшов якісь штани у два рази більше, ніж він сам. Ми стояли навіть без шкарпеток. Я, зрозуміло, порізав ноги. Вже пізніше вони у мене почали боліти”, – розповідає Олександр.

У їхньому дворі вже надавали допомогу медики, психологи, комунальні служби, сусіди робили гарячі напої та виносили, пізніше прибули волонтери. Мешканці могли перечекати ніч в автобусі, який використовувався як пункт обігріву. А тим, кому не було куди піти, запропонували поселитися в найближчому дитячому садку.

Допомога людям зруйнованих квартир

За словами героя нашої історії, власникам осель місто через декілька місяців після удару по будинку запропонувало допомогу в розмірі 2 000 грн. Додатково постраждалі з кожної квартири отримали по 400 євро допомоги від міжнародних партнерів та благодійних фондів.

Також всім власникам квартир, хто звернувся з цього будинку, допомагають грошима на оренду іншого житла у рамках міської Програми надання фінансової підтримки мешканцям м.Запоріжжя, житло яких було зруйновано або стало непридатним до проживання внаслідок ракетних обстрілів, диверсій, тощо спричинених військовою агресією Російською Федерації. Людям виплачують по 10 тисяч гривень щомісячно. Та на цьому етапі в нашого героя спершу виникла проблема з отриманням допомоги. Адже він мав лише третину в спадку від квартири, де жив. Власником фактично був його батько, який незадовго до початку повномасштабного вторгнення поїхав до тимчасово окупованого Криму ховати родича. Під час воєнних дій він вже не зміг повернутися до Запоріжжя, але без його особистої присутності процес виплати компенсацій затягувався. Та все ж, пройшовши низку бюрократичних процедур, чоловік зміг претендувати на частину цих грошей. Отже, Олександр отримує щомісячно лише 3 тисячі гривень допомоги з весни 2023 року.

Відбудова будинку

Тендер на відбудову будинку оголосили 12 травня 2023 року – через майже 8 місяців після ракетного удару. В управлінні ЖКГ міськради пояснили, що цей процес так затягнувся, бо чекали отримання експертного звіту на проєктно-кошторисну документацію та виділення коштів на виконання робіт. Звіт отримали ще наприкінці 2022 року, та от коштів у бюджеті міської ради на будівництво тоді ще не було.

З 1 червня 2023 року стартували роботи з відновлення будинку.

Під час прильоту були зруйновані несучі конструкції всередині будинку, зруйнований фасад. Кожна з 18-ти квартир у будинку мала окремий ступінь руйнування. Найбільші руйнування були безпосередньо в місцях влучання ракети.

Фото: Анатолій Куртєв/Telegram
Фото руйнувань з особистого архіву героя

Заступник міського голови з питань ЖКГ Віктор Гординський під час зустрічі з журналістами Inform.zp. у червні 2023 року розповідав, що по кожній квартирі проходили фахівці. Вони підготували висновки, в яких врахували всі наявні дефекти внаслідок удару.

Фото руйнувань з особистого архіву героя

Перша заступниця директора департаменту з управління житлово-комунальним господарством Запорізької міської ради Інна Внукова повідомила журналістам Inform.zp.ua, що станом на березень виконано вже 75% відсотків робіт від загального обсягу.

У будинку вже ремонтують квартири та приміщення ЦНАПу, що був розташований в будівлі до руйнування, виконуються внутрішні опоряджувальні роботи. Наразі будівельники завершили роботи з посилення несучих конструкцій, замінили вікна та двері в приміщеннях квартир та ЦНАПу, встановлені балкони, замінено інженерні мережі будинку, встановлено новий індивідуальний тепловий пункт, влаштоване нове укриття, замінена покрівля, виконано утеплення цоколю, продовжується утеплення стін будинку. Також проєктом передбачені роботи з благоустрою прилеглої території.

Фото: Анатолій Куртєв/Telegram
Фото: Анатолій Куртєв/Telegram

У квартирах 1-го під’їзду розпочнуть клеїти шпалери, а в приміщенні ЦНАПу укладатимуть керамічну плитку на підлозі. Триває фарбування стін в укритті, повідомив в.о. міського голови Запоріжжя Анатолій Куртєв у своєму телеграмі.

Фото: Запорізька міська рада

Для зв’язку з власниками осель створили чат будинку, за допомогою якого підрядник вирішує оперативно всі проблемні питання. Наш герой Олександр, власник квартири в будинку на Кияшка,22,  підтвердив цей факт. До прикладу, з мешканцями радилися щодо планування кімнат та оздобленням квартир.

Фінансове питання

Відповідальність над відбудовою будинку взяла міська влада в рамках Програми з відновлення зруйнованих будинків. 

На перший етап капремонту з міського бюджету виділили 20 мільйонів гривень, з них більше 2-х мільйонів гривень –  на виготовлення проєктно-кошторисної документації. Надалі Фонд ліквідації наслідків збройної агресії додатково профінансував ремонтні роботи на ще понад 38 мільйонів гривень. 

В цілому у 2023 році на ремонт будинку №22 по вул.Кияшка після ракетного удару в Запорізькій міській раді виділили 58 мільйонів 450 тисяч грн.

“Разом у 2023 р. на виконання будівельних робіт було освоєно кошти у сумі 1,3 мільйона грн місцевого бюджету та 23,7 мільйона грн субвенції з державного бюджету Фонду”, – зазначила Інна Внукова.

Проєктно-кошторисну документацію склали у 2022 році, а будівельні роботи виконуються у 2023-2024 роках, тож ціни на матеріали відповідно збільшились від передбачених у проєкті через інфляцію та загальне зростання ринкових цін. Якщо станом на кінець 2022 року кошторисна вартість об’єкту складала 60,4 мільйона грн. Наразі, у 2024 році, після коригування проєктно-кошторисної документації та зростання цін вартість будівництва об’єкту складе 78,3 мільйона гривень.

Фото: Inform.zp.ua

Тендер виграла підрядна організація ТОВ “Статусбудінжиніринг”. Журналісти hromadske у своєму розслідуванні дослідили факти про цю компанію й заявили, що вона є “показовим прикладом єднання політичних опонентів на бюджетних замовленнях”. 

“У ТОВ «СтатусБудІнжинірінг» два власники — Каріна Дідух та Марія Головач. Головач у 15-му році балотувалася до міськради від «Європейської Солідарності», а тато іншої — Сергій Дідух — на ті вибори йшов від ОПЗЖ. Щоправда, обоє ті вибори програли. Але продовжили разом освоювати бюджетні підряди. До речі, Сергій Дідух особисто приходив на презентацію початку відновлення будинку як «керівник компанії», хоча в реєстрах стосунку до компанії він не має”, – йде мова у журналістському розслідуванні.

Прямий договір на виконання проєктних робіт без конкурсу віддали ТОВ «Анстрой Проект», “враховуючи нагальну потребу у проведенні робіт з розробки проєктно-кошторисної документації з відновлення житлового будинку, що постраждав внаслідок потрапляння боєприпасів та з метою прискорення виконання робіт”, зазначають в міськраді. Але закон, власне, цього не забороняє, відповідно до пункту 3 частини 2 статті 40 Закону України «Про публічні закупівлі».

Та варто зазначити, що «Анстрой Проект» отримав 85% підрядів на розробку проєктів із реставрації багатоповерхівок у Запоріжжі. Загалом фірма отримала на ці роботи 32,5 мільйона гривень. 

Відбудувати чи збудувати нову?

Журналісти hromadske у своєму розслідуванні дослідили, що раніше вартість квартир у будинку на Кияшка, 22, за словами місцевих мешканців, не перевищувала 30 тисяч доларів. Реконструкція однієї квартири, за нинішнім курсом, тут обійдеться наразі в 75 тисяч доларів.

Ми звернулися до Запорізької міської ради з питанням, чому ухвалили рішення саме відновлювати пошкоджені квартири замість того, аби збудувати нові або виділити кошти колишнім мешканцям на придбання нових осель. Нам  відповіли, що експерт з обстеження житлового будинку ФОП Рижиков О.М, який працював на замовлення Департаменту з управління житлово-комунальним господарством Запорізької міської ради, рекомендував усунути пошкодження та відновити об’єкт. 

Виходячи з результатів обстеження та враховуючи надані рекомендації було прийнято рішення про відновлення житлового будинку №22 по вул.Кияшка шляхом проведення капітального ремонту з відновленням несучих конструкцій”, – зазначили в міській раді.

Журналістам Inform.zp.ua у Запорізькій міській раді розповіли, що підрядник виконує роботи відповідно до графіка. Завершальний етап робіт планується до кінця липня 2024 року, попри те, що в паспорті об’єкта дата завершення будівництва вказана 31 грудня 2024 року.

Приклад відновлення будинку на Кияшка,22 можна вважати показово-зразковим, навіть попри старт відновлюваних робіт, які розпочалися через 9 місяців після удару по будинку, та відсутність коштів на них на початку. Все ж завдяки виділенням грошей з міського бюджету та дотаціям держави, кошти знайшли. З пошуком підрядником також не забарилися, адже тендер без конкурсу виграла організація, що вже успішно займалася відновлювальними роботами багатоповерхівок у Запоріжжі.

Особливих прецедентів під час будівельних робіт та у комунікаціями з місцевими мешканцями не було. Ба більше, з ними вибудували зручний формат розмови, заяв та пропозицій. Місто запропонувало грошову допомогу людям на оренду іншого житла, поки відновлюється інше. Щодо окремих випадків, коли власників квартир фактично не було в місті, ці питання розв’язували індивідуально.

Самі ж відновлювальні роботи йдуть згідно з графіком. Є надія та втішні прогнози від підрядника, що жителі цього будинку, які лишилися без даху над головою вночі 24 вересня 2022 року, зможуть повернутися до своїх відремонтованих осель вже в кінці 2024 року.

Авторки: Алла Стрілець, Карина Сінько



Ви також можете почитати наші інші матеріали з теми відновлення у Запоріжжі:

Ми створили цей матеріал як учасник Мережі «Вікно Відновлення». Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win