Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Зруйнована п’ятиповерхівка в Запоріжжі: що змінилося за рік

Зруйнована п’ятиповерхівка в Запоріжжі: що змінилося за рік

Зруйнована п’ятиповерхівка в Запоріжжі: що змінилося за рік

Фото: Inform.zp.ua

Багатоповерхівка по вулиці Незалежної України, 67 постраждала 2 березня 2023 року. Тоді російська ракета влучила в будинок, де мирно спали мешканці. Наразі відновлення п’ятиповерхівки продовжується.

Inform.zp.ua розбирався, що відбулось з багатоповерхівкою, та коли люди зможуть повернутися у свої оселі.

Влучання в будинок 

У березні 2023 року ракета влучила в п’ятиповерхівку по вулиці Незалежної України, 67. Удар російські війська нанесли близько 01:30 години, коли мешканці спали у своїх ліжках. 

Містяни повідомляли, що чули не менше двох вибухів, після яких пролунала тривога. За інформацією Запорізької ОВА, окупаційні війська для атаки використали ракети С-300. Один зі снарядів вщент зруйнував три поверхи будинку.

Фахове військове видання “Defense Express” пише, що  С-300 – це зенітні ракети протиповітряної оборони. Вони призначені для збивання повітряних цілей. Проте РФ використовує їх для ударів по наземних цілях. І хоча ці ракети в такому використанні мають малу точність, аналітики пояснюють використання С-300 так: 

“Причину їх використання навіть важко пояснити “списанням” застарілих ракет, бо всі вони підлягають постійному обслуговуванню, включно з перезаряджанням твердим паливом. Тому єдиним варіантом їх активного використання є виключно терор, для якого спочатку рашисти використовували “Искандер” та “Калибр”, потім перейшли на протикорабельні ракети, а зараз запускають вже зенітні ракети”.

ЗРК С-300

Спочатку було відомо про чотирьох загиблих, згодом цифра зросла до 13. Серед жертв російського ракетного удару було немовля. В той день, 2 березня, рятувальники надали домедичну допомогу 9 людям та евакуювали у безпечні місця ще 20. 

Пізніше, о 14 годині того ж дня, керівник ЗОВА Юрій Малашко повідомив, що серед постраждалих була жінка на шостому місяці вагітності. Всім постраждалим надавали медичну допомогу та відвозили у безпечні місця. Під завалами шукали дев’ять безвісти зниклих, була надія, що вони залишаться живими. 

Пошуково-рятувальні роботи на місці обстрілу тривали чотири доби. Загалом від російського обстрілу загинуло 13 людей, 8 поранено та 11 людей вдалося врятувати.

Будинок на Незалежної України, 67
Будинок на Незалежної України, 67. Дата: 02.03.2023. Фото: Суспільне Запоріжжя

Після їх завершення в.о. міського голови Запоріжжя Анатолій Куртєв провів зустріч з мешканцями будинку. У залі міської ради були присутні близько 60 людей. На зустрічі порушили питання матеріальної допомоги та прихистку постраждалим.

“На момент трагедії було “розгорнуто” школу. Жодного звернення, жодного мешканця там не було. Звернення щодо житла було від однієї людини. Вона була поселена в модульне містечко. У разі, якщо у вас є потреба в тимчасовому мешканні, ми готові надати житло”, – казав заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Анатолій Васюк.

Після ракетного удару гуманітарну допомогу та прихисток постраждалим надавали в одній з сусідніх шкіл. Проте, за словами представників міської влади, ніхто з мешканців будинку туди не прийшов.

Запоріжцям також запропонували звернутися за фінансовою допомогою від Запорізької міської ради. Для постраждалих були виокремлені такі види виплат:

  • матеріальна допомога громадянам пільгових категорій, які є власниками пошкодженого житла, у розмірі 15 тис. грн;
  • матеріальна допомога на поховання загиблих внаслідок ракетних атак у розмірі 15 тис. грн;
  • фінансова підтримка запоріжців, житло яких непридатне до проживання, у розмірі 10 тис. грн щомісяця;
  • матеріальна допомога на поховання загиблих з мого депутатського фонду у розмірі до 50 тис. грн.

Серед загиблих у будинку була вчителька фізики та математики Марина Весельєва. Жінці було 62 роки, вона перебувала у своїй квартирі на момент влучання. Раніше пані Марина виїжджала із Запоріжжя до Львова через постійні обстріли. Проте незадовго до трагедії жінка повернулась у рідну оселю.

Ще одним постраждалим був чоловік, якого придавили плитою у власній квартирі. Запоріжець провів близько трьох годин під завалами. В нього була розірвана печінка. Проте знайома та колега постраждалого Ірина Дейкалюк розповіла, що в лікарні чоловік прийшов до тями, його стан був важкий, але він поступово почав сам харчуватися.

Під завалами п’ять годин перебувала Катерина Мельник разом зі своїм котом. Квартиру дівчини на другому поверсі засипало уламками верхніх поверхів.

“Я була вдома не сама, а з хлопцем – його викинуло у під’їзд, і він самостійно зміг вибратися. Його одразу швидкою доправили до лікарні, бо в нього сильна рана голови. Медичну допомогу мені надали одразу. Пропонують одяг, житло, їжу, речі, гігієну”, – розповідає жінка.

Всім постраждали почали надавати консультації з 5 березня 2023 року. Прийоми проводили фахівці Запорізької обласної адміністрації у робочі дні з 9:00 до 16:00 за адресою: вул. Гоголя, 62.

Спостереження свідків про ракетний обстріл

Від удару постраждали й сусідні будинки, зокрема по вулиці Незалежної України, 65. У квартирі студентки ЗНУ Діани Кулинич повилітали вікна. Вона розповіла Inform.zp.ua, що відбувалося вночі 2 березня 2023 року.

“Вибух був близько другої ночі, тоді я сиділа на кухні. Перед цим вже був приліт в сусідній будинок, в нашій квартирі повилітала частина вікон. Вони були закриті дерев’яними плитами. А в момент прильоту другого березня я робила завдання на пару та перше що почула, це як сиплеться скло на моєму балконі”, – каже дівчина.

Діана разом з мамою вибігли до коридору, який виходивна кімнату з єдиним вцілілим вікном. “І це була наша помилка”, – зазначає дівчина. Адже після другого вибуху це вікно також розбилося, проте родина не постраждала. Тоді Діана з мамою перемістилися в коридор в під’їзді.

“В мене була дуже сильна істерика. Ми накрилися з мамою куртками. Я писала тоді своїй сестрі, подрузі та намагалася додзвонитися до батька. Він тоді перебував на роботі. В мене вже почався нервовий сміх”, – каже вона. 

Через те, що вікна у квартирі дівчини були закриті, вона не знала, де відбувся приліт. Діана думала, що він може бути відносно далеко від її оселі. Проте коли дівчина та її мама вийшли на вулицю, то побачили, що повністю зруйнований сусідній будинок.

“Коли я відчинила двері під’їзду, переді мною був апокаліпсис. Стояли машини комунальників, всі почали допомагати постраждалим. Довкола були шматки бетону та цегли. Я бачила частину ракети, що розірвалася. Будинок буквально складався на моїх очах. В мене був такий ступор, що я просто сиділа та молилася. Молилася, щоб на п’ятому поверсі нікого не було. Адже він був зруйнований повністю”, – розповідає Діана. 

Приблизно дві години дівчина та її мама просто стояли та дивились. На вулиці був мороз, а Діана вже до цього лежала вдома з температурою, проте тоді вона цього не відчувала. Адже страх був сильніший за простуду. Сльози текли з її очей та вона ніяк не могла заспокоїтися.

Будинок на Незалежної України, 67
Дата: 02.03.2023. Фото: Суспільне Запоріжжя

Діана також бачила, як працювали комунальники, рятувальники та швидка. За словами дівчини, всі служби приїхали дуже швидко. Вони витягували та виносили людей, проте з іншої сторони будинку. 

Після ракетного удару у квартирі родини Кулинич зникло світло та газ. Всі гаджети вже розрядилися на той момент, тому до родичів Діана вже не могла додзвонитися. Дівчина зібрала речі та разом з мамою пішла до знайомої. Там родина випила чаю та змогла трохи заспокоїтися. 

“Коли ми повернулися додому, на нас вже чекала поліція. Вони збирали інформацію про наслідки обстрілу. Ми написали заяву, що ми постраждали від дій Російської Федерації. Наразі в нас є документ від міської ради, що наша квартира постраждала від війни”, – каже дівчина. 

Журналісти Inform.zp.ua поспілкувалися з іншими мешканками сусіднього будинку. За їх свідченнями, вибух був вночі та ще було достатньо холодно. Жінка Надія згадує про 2 березня:

“Воно вибухнуло та всі ж вийшли дивитися, що сталося. Ми тоді були в куртках, а от вагітна дівчина вибігла з того будинку в самій сорочці. Темно, всі метушаться та були розгорнуті палатки для допомоги. Допомогу постраждалим надавали й в сусідній школі”.

Будинок на Незалежної України, 67
Дата: 02.03.2023. Фото: Суспільне Запоріжжя

За словами Надії, не всі мешканці будинку по вул. Незалежної України, 67 готові будуть повернутися після відбудови. Адже пройшло вже багато часу та деякі з них облаштувалися на нових місцях. 

Відновлення будинку та допомога постраждалим

Будинок на вул. Незалежної України, 67 почали відновлювати в листопаді 2023 року. В тендері на сайті Prozorro замовником зазначена “Служба відновлення та розвитку інфраструктури Запорізької області”. Проектувальником вказане ТОВ “АНСТРОЙ ПРОЕКТ”, а самі будівельні роботи здійснює ТОВ “Будівельна компанія “Консул”. Відповідальний за виконані на об’єкті роботи – Дришлюк Дмитро Сергійович, такі дані вказані на паспорті об’єкта, який закріплений біля будинку.

Будинок на Незалежної України, 67
Фото: Inform.zp.ua

Власниками ТОВ “Анстрой проект” є Артем Ічетовкін, Павло Чорний, Віталій Баландін та Олена Шуваєва, дружина ще одного підприємця Антона Шуваєва. Відомо, що Артем Ічетовкін та Антон Шуваєв вже не вперше займаються реконструкцією в Запоріжжі. У 2020 році їх підприємство ТОВ “Анстрой лімітед” відновлювало комунальний Правобережний пляж. Цей підряд фірма тоді отримала без конкурсу. Будівельна компанія “Консул” базується в Дніпрі, її власником є Олег Глушков також родом з Дніпра.

За проєктом будівництва, ремонт по вул. Незалежної України, 67 має здійснюватися в три черги. В першій черзі вказані такі роботи: відновлення (будівництво) 2-го, 3-го та 4-го під’їздів; заміна інженерних мереж (каналізація та електропостачання); ремонт та відновлення покрівлі. Другими по черзі йдуть ремонт пошкоджених квартир та сходових клітин, заміна пошкоджених вікон та дверей. В третій черзі мають виконати: ремонт та утеплення фасаду; ремонт цоколю; ремонт вимощення.

Будинок на Незалежної України, 67
Фото: Inform.zp.ua

На початку відновлення, в листопаді минулого року, будівельники демонтували пошкоджені конструкції, розпочали укладати цеглу зруйнованого третього під’їзду. Станом на сьогодні роботи за цим об’єктом продовжуються, вже виконана частина першочергових робіт, почалися роботи другої черги. 

Будинок на Незалежної України, 67
Фото: Inform.zp.ua

Загалом на реконструкцію будинку з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії РФ  спрямували 132 мільйони гривень, про це розповіли в Службі відновлення інфраструктури Запоріжжя. Здати в експлуатацію багатоповерхівку підрядник планує в жовтні 2024 року.

Допомогу постраждалим від ракетного обстрілу 2 березня 2023 року надавали й волонтери. Аскад Ашурбеков депутат Запорізької обласної ради разом з чеською організацією “People in Need” надали людям грошову підтримку. Мешканців будинку по вул. Незалежної України, 67 реєстрували на фінансові виплати. Тоді на допомогу зареєстрували близько 90 людей.

“Допомогу могли отримати всі мешканці, які знаходилися в будинку на момент прильоту. Наскільки я пам’ятаю, то допомога була близько шести тисяч гривень. Це незначна сума, проте вона ніяк не пов’язана з міською владою – це практика міжнародних організацій”, – каже запорізький депутат. 

Різні волонтерські організації міські й міжнародні допомагали постраждалим фінансово та гуманітарно (одяг, їжа та інші необхідні речі). Зокрема, це організації “Посмішка”, “Карітас” та “Червоний Хрест”.

Яка ситуація з ремонтом багатоповерхівки зараз

Станом на сьогодні роботи в п’ятиповерхівці по вул. Незалежної України, 67 продовжуються. Будівельники працюють кожен день з урахуванням погодних та безпекових умов. 

За даними Служби відновлення інфраструктури Запоріжжя, вже завершено цегляну кладку стін 2,3,4 під’їздах 1-го і 2-го поверхів. На першому поверсі змонтовано плити перекриття, сходові марші, влаштовано монолітний пояс зруйнованої частини. Продовжуються демонтажні роботи у квартирах 1 та 2 під’їздів. 

Журналісти Inform.zp.ua поспілкувалися з виконробом Сергієм Дришлюком про стан робіт на об’єкті. За його словами, в будинку почали зводити другий поверх та 70% квартир зачищено від штукатурки. Балкони, конструкції яких вже закріпили, будуть застеклювати. В деяких квартирах встановлюють вікна та проводять електрику.

“Як тільки тепло настане, волога піде, то почнемо штукатури перший під’їзд. Перший під’їзд вже наполовину зроблений. В третьому під’їзді вже також більша частина зачищена під штукатурку”, – каже Сергій.

Також на багатоповерхівку, окрім капітального ремонту, чекає благоустрій території. За словами виконроба, початок цих робіт залежить від рішення замовника. Проте укладати плитку та стежки можна, коли люди вже заселяться в квартири. 

Сергій Длишлюк зазначає, що робітники вкладаються в терміни та зможуть завершити роботи до кінця цього року. Загалом на об’єкті працює понад 30 фахівців, які займаються ремонтними роботами та прокладанням електрики. 

Будинок на Незалежної України, 67
Фото: Inform.zp.ua

У процесі написання журналістами цього матеріалу, Служба відновлення інфраструктури повідомила, що в багатоповерхівці завершили цегляну кладку третього поверху. Далі робітники планують покласти плити перекриття на третьому поверсі. 

Будинок на Незалежної України, 67
Фото: Агентство відновлення інфраструктури Запоріжжя

На сайті Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України показали як має виглядати будинок по вул. Незалежної України, 67 в кінцевому варіанті. Збудована ще в 1960-х роках п’ятиповерхівка отримає новий дизайн. 

Будинок на Незалежної України, 67
Колаж: Inform.zp.ua

Ми створили цей матеріал як учасник Мережі «Вікно Відновлення». Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win