Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Новини » Відновлення будинків після ракетних ударів по Запоріжжю: у які терміни відремонтують

Відновлення будинків після ракетних ударів по Запоріжжю: у які терміни відремонтують

Відновлення будинків після ракетних ударів по Запоріжжю: у які терміни відремонтують

Будинок на вул. Кияшка 22. Фото Inform.zp.ua

У Запоріжжі розпочалися роботи з відновлення житлових будинків, які постраждали від ракетних ударів російських військ. Коштом міського бюджету буде проведено ремонт чотирьох будинків. Інші сім відновлюватимуть за рахунок держави.

Про старт робіт та про те, у які терміни їх планується завершити, розповів в.о. мера Запоріжжя Анатолій Куртєв та його заступник з питань ЖКГ Віктор Гординський.

в.о. мера Запоріжжя Анатолій Куртєв (справа) і заступник міського голови з питань ЖКГ Віктор Гординський (зліва)
в.о. мера Запоріжжя Анатолій Куртєв (справа) і заступник міського голови з питань ЖКГ Віктор Гординський (зліва)

Як виділялись кошти на відновлення будинків, що постраждали від ракетних обстрілів Запоріжжя?

Анатолій Куртєв: Наприкінці минулого року ми прийняли Міською радою програму з відновленню зруйнованих будинків. Також в цю програму ввійшов і будинок за адресою вул. Кияшка 22, ремонт якого вже стартував. Перший етап відповідно до цієї програми – виділення коштів на 11 зруйнованих будинків, на проектно-кошторисну документацію.

фото Inform.zp.ua вул. Кияшка 22
фото Inform.zp.ua вул. Кияшка 22

На сьогодні проекти всі розробляються, а що стосується будинку по Кияшка 22, то вже торги закінчились, визначено переможця тендеру і вже починаються роботи.

На сесії було виділено 20 мільйонів гривень – це перший етап фінансування відновлення цього будинку, а взагалі, відповідно до проектно-кошторисної документації, загальна сума – 60 382 000 гривень. Таким чином, ми зараз будемо шукати кошти, яких не вистачає. Це буде або за рахунок держави, або наших міжнародних партнерів.

Розкажіть про роботи, які розпочались по вулиці Кияшка 22?

Віктор Гординський: Розпочались всі підготовчі роботи. Мешканці будинку вивозять всі свої цінні речі, в цьому ми їм допомагаємо. Також ми забезпечуємо підключення електропостачання у квартири, яке раніше було відключено, аби уникнути непередбачуваних ситуацій. І підключаємо воду для забезпечення будівельного майданчика усіма необхідними ресурсами.

фото Inform.zp.ua вул. Кияшка 22

Перші роботи на ті гроші, що на сьогодні виділені: ми плануємо до кінця року зробити капітальний ремонт несучих конструкцій будинку, накрити крівлю, а надалі будемо продовжувати роботи вже всередині будинку і як тільки нам буде надано додаткове фінансування, то проект зможемо реалізувати до грудня 2024 року.

Ми в постійному діалозі з мешканцями, у нас створений чат будинку, за допомогою якого ми оперативно вирішуємо всі проблемні питання. Вже були попередні наради.

Що є найскладнішим у ремонті цього будинку?

Віктор Гординський: Найголовніше – це місце прильоту. Там зруйновані несучі конструкції всередині будинку, зруйнований фасад. Я вважаю, що відновлення цих руйнувань – це питання часу.

Кожна з 18-ти квартир у будинку має окремий ступінь руйнування. Звичайно, найбільші руйнування у місці влучання ракети: там всередині постраждали несучі конструкції, несучі стіни.

Якихось складних технічних питань, які непередбачені в проекті, я на сьогодні не бачу. Але я зауважу: якщо в процесі будівництва будуть виявлені якісь дефекти, які не були враховані попередньо в проекті, то вони обов‘язково будуть коригуватись.

Сам проект буде передбачати і ремонт квартир?

Віктор Гординський: По кожній квартирі проходили фахівці, зроблено висновок і на підставі цього висновку всі ті дефекти, які були на той час в полі зору, вони всі враховані.

Якщо під час розбору і буде виявлено руйнування несучих конструкцій, наприклад, поверхом нижче, то обов‘язково це буде коригуватись в проекті і це буде додатково відновлюватись.

За проектом передбачається передбачається повна термомодернізація фасаду будинку і це в подальшому дасть значну економію енергоресурсів.

Розкажіть детальніше про фінансування ремонту будинків, які постраждали від ракетних ударів по Запоріжжю

Анатолій Куртєв: Ці 4 будинки, на які виділили кошти з міського бюджету – їх будуть відновлювати за допомогою співфінансування. Співфінансування держави, «Фонд ліквідації наслідків збройної агресії» це може бути він або інший, який – ми ще опрацьовуємо з міністерствами для того, щоб мати чітке розуміння про фінансування.

А ті останні 7 будинків, які залишились, ми їх передали Державній агенції відновлення та розвитку України вони будуть відновлюватись за рахунок коштів держави.

На якому етапі відновлення будинків по вулицях Сталеварів 16 і Зестафонська 10?

Віктор Гординський: По цим двом будинкам вже відбулись тендерні торги. Триває процедура оскарження. Цього тижня буде підписано договори з переможцями тендеру на будівельні роботи. Вже цього місяця можемо очікувати, що роботи розпочнуться і у тих двох будинках.

Початок робіт у нас йде за рахунок місцевого бюджету, а на їх продовження ми отримаємо додаткове фінансування, або будемо шукати інші, як то кажуть, не заборонені законом методи співфінансування.

Анатолій Куртєв: Коли ми зустрічались з Президентом і особисто від нього отримували завдання по відновленню, він каже «ви почніть, тоді на вас звернуть увагу і міжнародні партнери, а якщо ви нічого не будете робити, то до вас ніхто і не прийде». Тому ми вже відпрацьовуємо ці нюанси, залучаємо й інших наших партнерів, великого бізнесу. Будемо всі джерела фінансування опрацьовувати і залучати кошти.

У будинку по вулиці проспект Соборний 151 також розпочався ремонт – які роботи ідуть?

Анатолій Куртєв: Зараз там ідуть підготовчі роботи. На жаль, погода нам трошки завадила. Пам‘ятаєте: з 29 травня пішли такі рясні дощі і через це роботи призупинилися. Але це не означає, що ніхто нічого не робив: хлопці працювали з документацією.

фото Запорізької міської ради. проспект Соборний 151
фото Запорізької міської ради. проспект Соборний 151

Зараз вони вже на етапі обробки інформації документально, також зв‘язуються з «Запоріжгазом», тому що там є проблеми з газовою трубою, які потрібно переносити, аби підготувати будівельний майданчик. Ще там є два дерева, які теж заважають сформувати буд майданчик. Як тільки вони це все усунуть, то почнуть вже налаштовувати і опрацьовувати щодо будівельного майданчика, обов‘язково буде потрібен паркан і необхідно буде вирішувати питання щодо ліквідації всіх цих обвалів. Все це зараз відпрацьовується.

Які етапи відновлення чекають цей будинок?

Анатолій Куртєв: Спочатку буде відновлення конструкцій, потім внутрішні роботи, фасад, крівля і благоустрій. Все це буде виконуватись поетапно.

фото Запорізької міської ради. проспект Соборний 151
фото Запорізької міської ради. проспект Соборний 151

На відновлення цього будинку було виділено понад 141 мільйона гривень, але це не остання сума. Проектанти починають більше входити в ці питання і визначили, що знадобляться ще кошти.

Там повністю відновлюється будинок, а не лише та секція, що була зруйнована. Будинок ремонтують в повному обсязі.