Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Кримінал » Резонанс » Подали на стягнення збитків з росії: як запорізький ресторан “Monica Bellucci” судився після ракетного удару 

Подали на стягнення збитків з росії: як запорізький ресторан “Monica Bellucci” судився після ракетного удару 

Подали на стягнення збитків з росії: як запорізький ресторан “Monica Bellucci” судився після ракетного удару 

Вночі 18 березня росіяни випустили ракети С-300 по відомому в Запоріжжі закладу “Monica Bellucci”. Будівлю заміського комплексу було зруйновано майже вщент. Сума збитків від російської атаки склала понад 56 мільйонів гривень. Та власникам ресторану вдалося відкрити свій заклад знову, а ще домоглися рішення про виплату компенсацій від росії за завдані збитки.

Як це вдалося зробити власникам ресторану “Monica Bellucci”, чи отримають вони компенсацію від росії, та який шлях доведеться пройти іншим бізнесам, що постраждали від російських атак, розбирався Inform.zp.ua.

Ресторан “Monica Bellucci” – це відомий та популярний серед запоріжців заклад італійської кухні, в якому проводили дні народження, весілля, ділові зустрічі. Заклад неодноразово ставав фіналістом Національної ресторанної премії “Сіль”. Поруч з рестораном також розташований житловий комплекс “Ренесанс”. Рестораном та ЖК володіє бізнесмен родом з Одеської області Олександр Присяжнюк. 

Журналісти  Inform.zp.ua. намагалися сконтактувати із власником закладу, щоб дізнатися детально, як саме вони займаються відшкодуванням збитків з росії у міжнародних інстанціях. На момент виходу матеріалу ми не отримали відповідь. Проте, враховуючи те, що бойові дії тривають, не припиняються обстріли міста та області російською армією, завдаючи шкоди цивільним об’єктам, розповідаємо детально на прикладі цього закладу, які є алгоритми відшкодування компенсацій для бізнесу.

Ніч атаки  

Вночі, 18 березня, війська армії рф вдарили ракетами С-300 по Запоріжжю. В результаті був зруйнований  “Monica Bellucci“. Через вибухову хвилю уламками також були пошкоджені розташовані поруч котеджі та будинки житлового комплексу.

Скріншот з Instagram сторінки ресторану “Monica Bellucci”

“Одним ударом ракети рашисти безжально і безглуздо звели нанівець те, що запоріжці так довго і так дбайливо створювали для комфортного та зручного життя. Орки майже повністю зруйнували розташований біля комплексу чудовий ресторан, а від вибухової хвилі у 9-ти будинках наразі вибито аж 240 вікон та 7 дверей. Приблизна площа пошкодженого скління – 650 квадратних метрів. У чотирьох будинках частково пошкоджено покрівлі”, – написав тієї ночі у своєму телеграм-каналі в.о. міського голови Запоріжжя Анатолій Куртєв.

Фото: Анатолій Куртєв/Telegram
Фото: Анатолій Куртєв/Telegram
Фото: Анатолій Куртєв/Telegram

Колаборант Володимир Рогов тоді спробував виправдати обстріл, тим що зруйнований росіянами ресторан нібито був “базою іноземних найманців та інструкторів”. Й запевняв, що з-під завалів “витягали десятки трупів”. Хоча, за офіційною інформацією очільників міської та обласної влади, люди не постраждали під час цієї нічної атаки.

Ресторанний комплекс поновив роботу за декілька місяців – 15 червня 2023 року, про що адміністрація закладу повідомила на своїй сторінці в мережі Інстаграм. Будівлю та території басейну, що постраждали від обстрілу, відновили.

Фото: Monica Bellucci/Instagram

Фіксація збитків

У травні 2023 року експерт із технічного обстеження будівель і споруд встановив, що зовнішня стіна будівлі кафе частково зруйнована та має пошкодження різного ступеня. Покрівля будівлі частково зруйнована над допоміжними приміщеннями. Також пошкоджені внутрішні стіни та перегородки, колони при вході в будівлю, зруйноване опорядження. Частково пошкоджена підлога з керамічної плитки в допоміжних приміщеннях та санвузлах. Зруйновано заповнення 24 віконних прорізів, зруйновано заповнення 3 дверних прорізів та одних вхідних з боку тильного фасаду. Повністю зруйновано інженерні мережі та обладнання, пошкоджене опорядження стелі, пошкоджені колони при вході в будівлю та при виході у двір ресторану.

Фото: Запорізька обласна прокуратура
Фото: Запорізька обласна прокуратура

Також було пошкоджене та знищене майно серед обладнання підприємства, обчислювальна техніка, меблі, вимірювальні та регулюючі прилади та пристрої, виробничий і господарський інвентар та приладдя, інструмент.

Фото: Запорізька обласна прокуратура
Фото: Запорізька обласна прокуратура

Відповідно до рішення Господарського суду Запорізької області від 20 грудня 2023 року у справі № 908/3156/23, сума збитків в результаті удару по ресторану склала понад 56 мільйонів гривень. Власники ресторану через суд вирішили стягнути з росії кошти за завдані збитки.  Господарський суд Запорізької області задовольнив позов власників комплексу. Окремо суд постановив стягнути з росії в дохід Державного бюджету України судовий збір у розмірі 844 тисячі гривень.

Спірне судове рішення 

Юрист, проєктний консультант Project Expedite Justice Богдан Бернацький вважає цю практику, позбавлену сенсу, адже, за його словами, ніхто з Росії напряму не зможе стягнути збитки. Простіше кажучи, можна ухвалити будь-яке судове рішення в Україні, хоч про стягнення 20-30 мільйонів доларів збитків з держави-агресора, але виконати його ніяк не можна. Адже в міжнародному праві держави-агресора немає практики щодо стягнення коштів, адже росія захищена судовим імунітетом. Це рішення ухвалив Касаційний цивільний суд у складі Верховного Суду України у справі № 308/9708/19

Отже, власники ресторану “Моніка Белучі” мають рішення суду, де зафіксовано суму збитків. І тому в майбутньому фірмі буде легше довести і факт, і суму збитків у міжнародних судах, чи під час обрахування механізмів компенсації, на думку юриста. Але водночас він зауважує, що оцінювати збитки реєстр буде за своєю методологією, навряд чи спеціалісти будуть звертати увагу на задоволені позови на мільйони в українських судах. Тому спеціаліст не радить подавати позов до українського суду, адже це, скоріше за все, не дасть результату та не прискорить виплату компенсацій.

Міжнародний реєстр збитків

Міжнародний Реєстр збитків – це перша складова Глобального Компенсаційного механізму, розробку якого ініціювало Міністерство юстиції України ще у травні 2022 року разом з міжнародними партнерами. Компенсаційний механізм складається з Реєстру збитків, Компенсаційної комісії та Фонду, пояснюють в Кабміні України.

До Реєстру можна подавати такі категорії заяв: втрату життя, катування та сексуальне насильство, а також тілесні ушкодження, примусове переміщення та примусове переселення осіб, втрату майна та доходу, інші форми економічних збитків, пошкодження критичної інфраструктури та інших державних об’єктів, збитки, завдані історико-культурній спадщині, збитки навколишньому середовищу тощо. 

«Є логіка лише в тому, щоб відкривати кримінальні провадження. Наприклад, ви знаєте, що ваше майно захопили якась особа чи компанія на окупованих територіях, тоді є сенс доводити вину конкретної особи чи компанії, яка стоїть за тим, що конфіскували майно. Це допоможе стягнути якісь кошти з винуватців, які випадковим чином потраплять в полон, або опиняться на території України чи Європи», – пояснює юрист Богдан Бернацький. 

Також він зауважує, що правоохоронні органи мають фіксувати наслідки російської агресії, відкривати провадження та доводити вину щодо завданих збитків постраждалим. Та юрист не вбачає необхідності у проведенні судових засідань в Україні, щодо стягнення збитків з російської федерації, адже результат навряд чи буде. 

Що робити бізнесу і людям, у кого постраждало майно під час обстрілів 

Власники, фізичні особи мають провести інвентаризацію пошкодженого майна, радить Бернацький. Бажано, щоб це були оригінали документів, що посвідчують їхню власність. 

Серед документів, які варто зберегти й надати юристки ЮФ INTEGRITES радять такі:

– установчі документи підприємства-власника майна;

– документи, що посвідчують право власності на майно, а також технічних паспортів, проєктно-кошторисної документації, тощо;

– документи, що посвідчують право власності на обладнання та предмети/товари, що знаходяться всередині майна;

– документи щодо господарської діяльності підприємства, бухгалтерських документів, зокрема документів щодо інвентаризації.

Вони будуть необхідні для об’єктивної оцінки шкоди, що була завдана підприємству.

Також варто оновити дані в державних реєстрах, якщо вони застарілі чи не оновлені. За наявності оригіналів документів про власність майна власники можуть подати заяву до реєстру в «Дії» або Міжнародного реєстрів збитків, який працює в Гаазі. 

«Це важливий аспект. По-перше, це дуже просто, оскільки, як тільки ваше майно буде «підвантажене» в системі, ви зможете автоматично відправити його до Реєстру. Сам факт фіксації відправки буде для постраждалого можливістю заявити про факт знищеного чи пошкодження майна в міжнародній інституції. Відповідно, коли фонд цієї інституції наповниться коштами, тоді постраждалим варто очікувати на виплату компенсацій завданих збитків. Це найбільш логічний шлях», – зауважує Бернацький.

Що стосується приватних підприємств, бізнесу, то Реєстр завданої шкоди (Register of damage of Ukraine, – англ.) буде відкриватися поступово по конкретних категоріях приблизно протягом року. Тож, і власники бізнесів зможуть в майбутньому розраховувати на компенсацію збитків від завданої шкоди, що несе російська агресія на українські території.

Як бізнес може отримати компенсацію збитків

Перш за все, збитки варто розділяти за певними категоріями. Вони можуть бути такими:

  • прямі матеріалі збитки;
  • втрата чи пошкодження майна підприємства внаслідок воєнних дій;
  • невиконання умов господарських договорів;
  • витратах внаслідок упущеної вигоди.

Алгоритм з подачею заяви про компенсацію збитків для бізнесу схожий з тим, що пропонують для звичайних громадян. Отже, необхідно:

  • мати документи право власності на пошкоджене або зруйноване майно;
  • зафіксувати руйнування чи пошкодження майна, подавши заяву до поліції для порушення кримінальної справи. Окремо варто скласти акт з працівниками ДСНС, якщо вони залучалися для гасіння пожежі чи ліквідації інших аварій. На цьому етапі не зайвим будуть фото- та відеоматеріали, що підтвердять наслідки російської агресії.

Заяву до правоохоронних органів також можна подати декількома шляхами:

– усно (телефоном) з подальшим виїздом правоохоронних органів на місце і складанням протоколу огляду місця події;

– письмово (електронною поштою або шляхом подання заяви про вчинення кримінального правопорушення).

Після фіксування факту події правоохоронні органи зобов’язані видати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Зафіксувати завдану шкоду майну можна додатково й за допомогою фото-, відеоматеріалів. Варто окремо засняти вид ззовні та всередині майна, окремих речей, що постраждали. Не зайвим буде віднайти фото або відео майна до будь-яких пошкоджень, аби була відчутна різниця.

Під час фото- або відеофіксації збитків юристи радять зробити ландшафтні фото, аби відтворити повну картину навколо, а також сфотографувати крупним планом окремі речі, що зазнали руйнувань.

У разі відеозйомки алгоритм фіксації має бути ретельнішим:

– варто показати своє обличчя, назвати прізвище, ім’я та по батькові, дату народження, місце проживання та паспорті дані (за можливості), поточну дату та час;

– назвати дату та час події (за доступності інформації), а також місце події;

– описати та відобразити у відеофайлі те, що ви бачите навколо, та якомога детальніше описати стан майна та характер пошкодження або знищення.

Всі особи, які потрапляють в кадр, мають надати свою згоду на зйомку та розуміти, з якою метою вона здійснюється.

Фото- та відеофайли, які фіксують завдану шкоду, необхідно зберігати у незміненому та необробленому стані на локальних носіях або на сервісах зберігання файлів (Google Drive, Dropbox тощо). 

Допоміжним механізмом також будуть записи з камер відеоспостережень та будь-яких реєстраторів на об’єктах, що розташовані навколо. Варто отримати копії цих файлів.

Наразі в Україні немає комплексного механізму відшкодування витрат, які виникли  унаслідок військової агресії російської федерації для підприємств. Проте держава напрацювала декілька актів, що регулюють питання оцінки завданих збитків.

Постанова КМУ від 20.03.22 р. № 326 встановлює  Порядок визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації, який містить процедуру визначення розміру збитків та відшкодування збитків внаслідок військових дій.

Окремо Уряд створив Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації. Завдяки йому, юридична особа, або її представник можуть подати заяву про пошкоджене майно:

  • через адміністратора центру надання адміністративних послуг;
  • через нотаріуса.

Інформація, внесена до Реєстру пошкодженого та знищеного майна, є відкритою і загальнодоступною (крім персональних даних фізичних осіб).

В Україні працює низка інших офіційних ресурсів, до яких можна надіслати інформацію про подію та зібрані докази:

– warcrimes.gov.ua

– damaged.in.ua 

Ці ресурси покликані не тільки для фіксації завданих підприємству збитків, а й сприяння їх оцінці збитків для формування позовів до росії в міжнародних судах та відшкодування збитків.

Поки етап створення механізму компенсації збитків для бізнесу тільки напрацьовується в Україні, окремі громади вже почали втілювати проєкти з допомоги приватним  підприємцям. 

Успішним прикладом в цьому випадку є практика, яку започаткувала Львівська міська рада. Для постраждалих від російської ракетної атаки компаній та підприємців діє компенсаційний ваучер та ваучер на відновлення на суму до 2 млн грн для юридичних осіб та до 1 млн грн для фізичних осіб підприємців. Підприємці можуть подати до міської ради необхідний перелік документів та отримати кошти для відновлення бізнесу.

Ваучер на відновлення можна витратити на закупівлю будівельних матеріалів, оплату будівельних та ремонтних робіт, закупівлю/заміну/ремонт знищеного обладнання, закупівлю сировини та матеріалів для господарської діяльності, інші необхідні для господарської діяльності витрати.

Окремо юридичні особи чи підприємці (ФОП), які зареєстровані у Львівській громаді та виробляють продукт чи надають послуги і чий бізнес постраждав внаслідок ракетних обстрілів можуть отримати компенсаційний ваучер на суму 500 тисяч гривень.

Журналісти Inform.zp.ua звернулися до Запорізької міської ради з питанням про те, як місто допомагає або планує надавати допомогу, якщо від російської агресії страждає місцевий бізнес. На момент написання цього матеріалу відповідь не надійшла. У разі її отримання, ми опублікуємо її окремо.


Ми створили цей матеріал як учасник Мережі «Вікно Відновлення». Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win