Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Кам’яногірська, 6: як триває відновлення понівеченого будинку у Запоріжжі. ФОТО

Кам’яногірська, 6: як триває відновлення понівеченого будинку у Запоріжжі. ФОТО

Кам’яногірська, 6: як триває відновлення понівеченого будинку у Запоріжжі. ФОТО

Кам’яногірська, 6 у Запоріжжі

У Запоріжжі в будинку за адресою Кам’яногірська, 6 від влучання ракети постраждали обидва під’їзди, було зруйновано несучі конструкції та вікна.  Наразі в домі тривають відновлювальні роботи. На час ремонту майже всі мешканці будинку виїхали.

Про обстріл та як відбувається відновлення постраждалого будинку, дізнавалися журналісти Inform.zp.ua.

Кам'яногірська, 6 у Запоріжжі
Фото Inform.zp.ua

«Це трапилось вночі, було страшно»

П’ятиповерхівка, що розташована на вулиці Кам’яногірській, зазнала пошкоджень 16 січня 2023 року внаслідок ракетного удару системою С-300 російської армії. Удар було нанесено вночі – окрім цього будинку, повилітали вікна в сусідніх оселях, понівечено шибки. Взимку вночі почалася евакуація. Людей врятувало то, що ракета впала біля будинку, а не влучила прямо у будівлю. 

«Це трапилось в першій годині ночі. У нашому будинку вибило вікна. Ми всі поодягали куртки та вийшли дивитись, що трапилось. Побачили, як з будинку на вулиці Кам’яногірській, 6 йде дим. Постраждав також наш будинок по Кам’яногірській, 4. Люди виходили на вулицю перелякані, хто у чому одягнений. Було страшно», – згадує мешканка сусіднього будинку Надія.

За словами місцевих мешканців, відновлювати постраждалі будинки почали досить швидко. Тієї ж ночі почали закривати вікна дошками комунальники.

«У мене в спальні вікна одразу всі розбилися. Було дуже холодно – це був кошмар. У нашому домі у всіх посипалися вікна через ударну хвилю. Для людей, які постраждалі, приїхав автобус, який вивозив мешканців. Також на місці були рятувальники, медики. Міська влада та волонтери оперативно розгорнули намети, де допомагали людям. Допомогу надавали дуже швидко», – говорить місцева жителька Валентина.

Фото - Поліція Запоріжжя
Фото – Поліція Запоріжжя
Фото - Поліція Запоріжжя
Фото – Поліція Запоріжжя

«Мене вибуховою хвилею викинуло з ліжка»

Мешканці будинку по Кам’яногірська, 6 досі з жахом згадують подробиці тієї страшної ночі, коли вони прокинулися від вибухів, та в чому були, вибігли на вулицю. Спогадами про руйнування будинку поділився мешканець будинку, депутат Запорізької обласної ради Аскад Ашурбеков.

«Я прокинувся від вибуху, у мене у квартирі вибило раму, мене самого вибуховою хвилею викинуло з ліжка. Я мешкав на третьому поверсі та побачив вогонь, почув галас людей. Я швидко вибіг на вулицю та побачив, що будинок частково зруйновано. Ракета попала у землю, біля бокової частини будинку», – розповідає Аскад Ашурбеков.

Аскад Ашурбеков 16 січня 2023 року
Фото – Аскад Ашурбеков

За його словами, повністю була зруйнована одна квартира на першому поверсі. На той час там ніхто не мешкав. Також руйнування були по всій торцевій стороні будинку. Всі вікна повилітали. Також не залишилося скла та перегородок у сусідньому будинку.

16 січня 2023 року
Фото – Аскад Ашурбеков

«Квартира, де я був, постраждала менше – було вибито рами, вікна. З усього будинку, як я розумію, було поранено одну людину. Рятівники, медики, правоохоронці, не зважаючи на ніч, прибули досить швидко. За кілька хвилин після вибуху всі служби були на місці», – розповідає мешканець будинку.

Після цього людей почали автобусами вивозити на тимчасове проживання до школи та хостелу. Хто мав змогу – виїхав до друзів або родичів.

Ще добу після вибуху на місці працювали соціальні працівники, які привозили їжу та напої мешканцям та також відвозили на поселення людей.

Кам'яногірська, 6 у Запоріжжі
Кам’яногірська, 6 у Запоріжжі, Фото Inform.zp.ua
Кам'яногірська, 6 у Запоріжжі, Фото Inform.zp.ua
Кам’яногірська, 6 у Запоріжжі, Фото Inform.zp.ua
Кам'яногірська, 6 у Запоріжжі, Фото Inform.zp.ua
Кам’яногірська, 6 у Запоріжжі, Фото Inform.zp.ua

Частина мешканців повернулась

Одразу у будинку відключили електроенергію та газопостачання. Проте вже через кілька днів частина мешканців повернулися додому. Але більшість, все ж таки, змінили місце проживання.

«Через кілька днів деякі мешканці повернулися, бо по суті були вибиті лише вікна у більшості квартир. Сильно постраждав перший під’їзд. У другий – мешканці почали повертатися. Зі своєї квартири я виїхав, відремонтували вікна та ми змінили місце проживання. Це була не власна, а квартира, яку я винаймав», – розповідає Аскад Ашурбеков.

Чоловік говорить, що мешкав у цьому будинку 1,5 роки і за цей час у найближчі будинки тричі прилітали ракети. Четвертий раз стався у будинку, що розташовано поряд – Незалежності України, 67. Про його відновлення читайте у нашому матеріалі.

«Весь квартал обстрілювали на тоді вже чотири рази. Було вирішено змінити взагалі район», – зізнається колишній мешканець постраждалого будинку.

Кам'яногірська, 6 у Запоріжжі, Фото Inform.zp.ua
Кам’яногірська, 6 у Запоріжжі, Фото Inform.zp.ua

Тендер та фінансування відновлення

Повністю відновити будинок та повернути людям їх житло планується у серпні цього року. За відновлення будинку відповідає Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Запорізькій області – так перейменували колишнє відділення Укравтодору. Загалом у місті Запоріжжя Служба відновлення працює на шести багатоквартирних будинках, де виконується капітальний ремонт після ракетних обстрілів. Це – Незалежної України, 67; Якова Новицького, 3; Миру,14; Кам`яногірська, 6; Запорізька, 2-а та Запорізька, 2-б.

Фінансування відновлення об’єктів здійснюється коштом Фонду ліквідації наслідків збройної агресії. Згідно умов договору всі роботи мають бути завершені до 23.08.2024.

У липні та серпні 2023 року на порталі державних закупівель «Prozorro» з’явився тендер на капітальні ремонти з відновленням несучих конструкцій будинку за адресою Кам’яногірська, 6. Плани виконання робіт був вказаний до 30 червня 2024-го. На тендер подалася будівельна компанія з Дніпра «Консул». Вона була єдиним учасником, тому автоматично стала переможцем. За даними неофіційних джерел, її пов’язують з Генадієм Корбаном – “партнером” мера Дніпра Бориса Філатова. 

Кам'яногірська, 6 у Запоріжжі, Фото Inform.zp.ua
Кам’яногірська, 6 у Запоріжжі, Фото Inform.zp.ua

Але потім цю закупівлю відмінили. Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України порекомендувало здійснити додатковий аналіз цін на будівельні матеріали, які використовуються при капітальному ремонті. Простіше – перерахувати попередні розрахунки, вказавши в них менші ціни на окремі матеріали. 

Наприкінці вересня 2023 року повторно оголосили закупівлі на відновлення будинку по Кам’яногірській, 6. Тоді вартість робіт знизилась і склала 16 810 910 грн (замість  22 982 636 грн) відповідно.  Тендер виграло ТОВ “Міське будівництво”, яке і стало головним підрядником на відновленні. 

Підрядна організація: ТОВ «Міське Будівництво» вже 28 років працює на ринку будівництва та займається житловими та промисловими приміщеннями. ТОВ «Міське Будівництво» зареєстроване у місто Київ, за адресою вул.Мирного Панаса, будинок 11, офіс 1/12. Компанія належить громадянам України, киянам: Воловенко Олександру 67%, Д’яченко Іллі 30%, Д’яченко Андрію 3%.

Процес відбудови

На відбудову цього будинку передбачено 16 810 910 грн.

Як розповів Inform.zp.ua заступник міського голови Віктор Гординський, першочергові заходи з розбирання завалів та забивання пошкоджених вікон були виконано міською владою одразу після пошкодження будинку. З метою відновлення було виконано обстеження будівельних конструкцій та розроблено проєкт на виконання капітального ремонту.

Кам'яногірська, 6 у Запоріжжі
Фото – Служба відновлення

На виконання проєктних робіт та робіт з отримання позитивного експертного звіту з бюджету Запорізької міської територіальної громади були профінансовані роботи у розмірі 699 954,96 грн на вул.Кам’яногірську, 6.

Далі Службою відновлення та розвитку інфраструктури у Запорізькій області були проведені процедури публічних закупівель, за результатами яких були укладені договори на виконання робіт з капітального ремонту житлових будинків. Фінансування робіт здійснюється відповідно до бюджетної програми по наданню субвенції з державного бюджету на реалізацію об’єктів спрямованих на ліквідацію наслідків збройної агресії з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії. 

На сьогодні власники 10 квартир житлового будинку №6 по вул. Кам’яногірська отримують допомогу за зруйноване житло по 10 тис. грн. щомісячно.

Кам'яногірська, 6 у Запоріжжі, Фото Inform.zp.ua
Кам’яногірська, 6 у Запоріжжі, Фото Inform.zp.ua

Роботи по відновленню

У п’ятиповерховому будинку по вул. Камʼяногірська, 6, необхідно відновити несучі конструкції, відремонтувати пошкоджені квартири, утеплити фасад та зробити ремонт покрівлі.

«На сьогодні тривають оздоблювальні та електромонтажні роботи, та роботи з влаштування міжкімнатних перегородок у квартирах 1-го під’їзду. Тривають роботи з посилення несучих конструкцій, а також розпочаті роботи з відновлення балконів будинку. Завершено встановлення металопластикових віконних конструкцій у квартирах та на сходових клітинах першого під’їзду», – розповіли Inform.zp.ua у Службі відновлення та розвитку інфраструктури.

Завершено демонтажні роботи в квартирах 1-го під’їзду;  встановлення металопластикових віконних конструкцій в квартирах та на сходових клітинах всього першого під’їзду.

До кінця серпня, в рамках проєкту буде виконано відновлення та посилення всіх несучих конструкції будинку;  ремонт пошкоджених квартир першого та другого під’їздів; утеплення фасаду; ремонт покрівлі;  благоустрій прибудинкової території.

Як виглядатиме будинок після закінчення ремонту:

Кам'яногірська, 6 у Запоріжжі
Фото – Служба відновлення
Кам'яногірська, 6 у Запоріжжі
Фото – Служба відновлення

 

Ми створили цей матеріал як учасник Мережі «Вікно Відновлення». Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win