Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Запорізька область стала однією з “найтривожніших” в Україні: яка загроза буває від росіян для регіону

Запорізька область стала однією з “найтривожніших” в Україні: яка загроза буває від росіян для регіону

Запорізька область стала однією з “найтривожніших” в Україні: яка загроза буває від росіян для регіону

Ілюстративне фото

Від початку повномасштабного вторгнення в Запорізькій області пролунало 3 576 тривог станом на кінець лютого 2024 року. За тривалістю сигнал повітряної тривоги звучав понад 3 тисячі годин сумарно. 

За два роки війни жителі Запоріжжя звикли до частих повітряних тривог, та не завжди спускаються до укриття під час небезпеки. Хоча в Повітряних Силах України закликають не нехтувати правилами безпеки. Їх зазвичай вмикають, коли в небі з’являються літаки стратегічної авіації чи носіїв ракет, або коли надходять дані про можливе застосування ракет з акваторії морів.

Яка загроза є для Запорізької області під час повітряних тривог

Запорізька область, як прифронтовий регіон, має додаткові небезпеки через близькість до лінії фронту. Окрім загрози атак балістичними та авіаційними ракетами, додаються ще й ризики застосування БПЛА окупантами, РСЗВ-обстріли та використання КАБ (керовані авіаційні бомби). Мало не щодня в Запорізькій області повітряна тривога оголошується по кілька разів саме через ці небезпеки.

Оголошення повітряної тривоги не завжди завершується атакою чи її спробою з боку росіян. Та, судячи за зведеннями Запорізької обласної військової адміністрації, для прифронтових територій тривоги небезпідставні, а обстріли різними типами озброєнь трапляються щодня.

Лише за минулу добу, 28 лютого, росіяни гатили з авіації по Малинівці, Щербакам та Степовому, здійснили 14 РСЗВ-обстрілів Роботиного, атакували 48 безпілотниками Гуляйполе, Новоданилівку, Малинівку, Малу Токмачку й Роботине. 185 артударів прийшлися по території Гуляйполя, Малинівки, Новоданилівки, Малої Токмачки, Приморського та інших прифронтових міст і сіл. І це тільки все трапилося лише за одну добу.

Росіяни обстріляли село в Пологівському районі та вбили 76-річну жінку
Фото: ЗОВА

Через часту небезпеку для населених фронтів, що знаходяться близько до лінії фронту в Запорізькій області, тривога оголошується й в самому обласному центрі.

Раніше запоріжці зверталися до місцевої влади з проханням розділити сигнали повітряної тривоги для Запоріжжя та Запорізької області окремо. Та в Запорізькій ОВА розповіли, що військові забороняють це робити.

Сигнали повітряної тривоги не можна розділяти, адже технічно складно відслідкувати, яким саме озброєнням можуть вдарити росіяни.

“Звернулись з такою пропозицією до Генштабу ЗСУ, але позиція військових категорична. Технічні характеристики ракетного та авіаційного озброєння, яке застосовує російська федерація, дозволяють наносити повітряні удари одночасно як по прифронтових населених пунктах, так і по тилу, зокрема по місту Запоріжжю. Тому у разі отримання сигналу від державної системи про оголошення тривоги на території області,  ми не маємо права його розмежовувати”, – зазначав тоді колишній голова ЗОВА Юрій Малашко.

Де отримувати сповіщення про тривогу

Зазвичай під час оголошення повітряної тривоги в конкретному регіоні чи місто спрацьовує сигнальна система звукового оповіщення. Та якщо ви знаходитеся далеко від оповіщувачів, чи погано чуєте їх сигнал, на допомогу прийдуть мобільні застосунки.

Від початку великої війни компанія Google запустила на всіх Android-смартфонах в Україні систему повітряної тривоги. Щоб отримувати сповіщення про тривогу, з цією системою не потрібно встановлювати жодні додатки чи підписуватись на якісь ресурси.

Система запускається автоматично та попереджає громадян про небезпеку не тільки в населеному пункті, в якому вони безпосередньо знаходяться, але й на околицях. Також система повідомляє про відбій тривоги.

Якщо ж ви – власник смартфону з системою (IOS) чи просто хочете користуватися спеціальними додатками, для вас підійде звичний застосунок для українців “Повітряна тривога”. 

  1. Встановіть застосунок (iOS, Android або Huawei).
  2. Обов’язково надайте застосунку необхідні дозволи (тільки для iPhone).
  3. Виберіть область чи місто та отримуйте сповіщення.

 Ви будете отримувати сповіщення про початок і відбій тривог, навіть у беззвучному режимі смартфона.

Приложение “Воздушная тревога”

Наразі розробники вдосконалюють застосунок. Серед новацій – в оновленій версії 6.0 сповіщення про наближення ракети чи безпілотного літального апарата надходитиме додатково під час дії загальної тривоги. Такі оголошення дозволять сповіщати людей про загрозу саме для їхньої локації.

Також не буде зайвим підписати на офіційні джерела інформації в соціальних мережах, які оголошують тривогу:

Чим найчастіше обстрілюють Запоріжжя

Окупаційні війська часто обстрілюють Запоріжжя реактивними системами залпового вогню та ракетами С-300. 

Речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону заявляв, що Запоріжжя зазвичай обстрілюють тим, що летить не здалеку. Окупанти часто використовують, зокрема, С-300, РСЗВ та керовані авіаційні бомби – і нові півторатонні, і старі радянські ФАБи. Їх, каже Ігнат, обладнують крилами і GPS-навігацією для наведення.

Ракети С-300

Від їх ударів по Запоріжжю та області часто страждає цивільна інфраструктура. Правоохоронці неодноразово підтверджували влучання таких ракет.

Запорожье атаковали ракетами С-300 (ФОТО)
Последствия ракетного удара

С-300 — це зенітно-ракетна система середнього радіуса дії радянського виробництва, нейробалістична ціль, яку може збивати тільки система ПРО, пояснює офіцер Армії оборони Ізраїлю, інструктор ГО “Українська оборона” Ігаль Левін.

Комплекс С-300
Комплекс С-300

Системи ЗРК Patriot – одні з небагатьох, які можуть збивати такі цілі.  Ці системи використовують різні ракети: проти балістики, аеродинамічних цілей тощо. Зокрема, вони можуть збивати С-300, тому що їх запускають по балістичній траєкторії, заявив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Гнат.

Система ПВО Patriot сможет защищать небо над Запорожьем от ракет С-300
Иллюстрационное фото. Американские системы ПВО Patriot во время учений в Польше, февраль 2023 года

Комплекси С-300 здебільшого використовуються для протиповітряної оборони, але все частіше війська рф використовують їх для обстрілів. В тому числі й Запоріжжя.

У цих зенітно-ракетних комплексів передбачена можливість наземних нерухомих цілей, але цей режим для них нетиповий. Тому його використовують таким чином, коли у наявності немає інших засобів.

Керовані авіаційні бомби

Такі авіабомби здатні влучати за десятки кілометрів від пусків запуску. Окупаційні війська найчастіше використовують декілька їх типів – УПАБ-1500В (абревіатура від російського “управляемая планирующая авиационная бомба”) та ФАБ-500, пояснює військовий оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко. Для запуску таких бомб росіяни використовують винищувачі Су-35 та бомбардувальники Су-34. Наразі жодного факту знищення такої бомби під час її планування не встановлено, зазначив експерт. 

Запорожские спасатели подорвали авиабомбу КАБ-500
Фото: ГСЧС в Запорожской области

Та Повітряні Сили України успішно борються зі знищенням не самих бомб, а літаків, які їх запускають. 

29 лютого Повітряні Сили України знищили черговий Су-34 на Східному напрямку, повідомив Командувач Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Микола Олещук.

27 лютого Сили оборони України знищили за день два винищувачі-бомбардувальники Су-34.

ВСУ показали сбитый российский Су-34
Винищувач Су-34. Ілюстраційне фото

21 лютого Повітряні сили знищили ворожий винищувач-бомбардувальник Су-34.

19 лютого на східному напрямку українські захисники збили ще два ворожі літаки. За даними головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, уражені були винищувач-бомбардувальник Су-34 і винищувач Су-35С, які атакували позиції українських військ керованими авіабомбами.

“Іскандер”

“Іскандер-М” – це балістична ракета, яка підіймається практично у стратосферу, звідки повертається на високій швидкості, пояснив спікер Повітряних Сил Юрій Ігнат.

Бойова частина такої ракети – близько 500 кілограмів, як у “Кинджала”, а дальність ураження 500 – 600 кілометрів. При влучанні ця ракета завдає шкоди в радіусі 60 метрів.

Ракетный комплекс Искандер
Ракетний комплекс Іскандер. Ілюстративне фото

“Іскандер-М” має покращену систему керування, що дозволяє більш точне наведення на ціль та забезпечує високу точність удару. Також “Іскандер-М” має більшу маневровність та здатність ухилитися від систем протиповітряної оборони.

Північнокорейські ракети

Найперші докази застосування російськими військами ракет з Північної Кореї українські правоохоронці зафіксували наприкінці 2023 року.  

Один з перших фактів застосування балістики КНДР зафіксовано 30 грудня 2023 року під час обстрілу Запоріжжя.

Наступні удари окупантів цими ракетами прийшлися по Києву, Харкову та Донеччині.

Наразі всі ці факти документуються слідчими СБУ у межах кримінальних проваджень за двома статтями ККУ:

  • ст. 111-2 (пособництво державі-агресору);
  • ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни).

Hwasong 11GA (KN-23) – це твердопаливна тактична балістична ракета, виробництвом якої займається Північна Корея.

Ракета Hwasong-11
Ракета Hwasong-11

Як пояснював експерт Defence Express Іван Киричевський, KN-23 є аналогом російського Іскандера. Проте цей тип ракет має більшу дальність польоту та значно більші габарити.

Відрізняється й тип двигуна. У KN-23 він може бути твердопаливним з діаметром 1,1 м, що дозволяє мати транспортно-пусковій установці більше місця для ракети.

  • Максимальна зафіксована дальність пуску цієї ракети – до 690 км.
  • Бойова частина – менше ніж 500 кг.
  • Довжина – 7,5 м.
  • Діаметр – 0,95 м.
  • Загальна маса – 3415 кг.

Також російські війська 15 лютого атакували Запоріжжя двома типами ракет – корейською «KN-23» та російською «Х-31». Вони влучили по об’єктах цивільної інфраструктури міста.

Авіаційна ракета Х-31

Х-31— радянська тактична керована ракета класу повітря-земля середньої дальності, яка запускається з літаків-винищувачів МіГ-29 та Су-27.

Ракета Х-31
Ілюстративне фото

Також Х-31 може застосовуватися з літаків Су-24, Су-34, Су-35 та МіГ-31.

Авіаційна тактична ракета Х-31 призначена:

  • для знищення морських надводних цілей, радіолокаційних станцій та зенітних ракетних комплексів;
  • для знищення радіолокаційних засобів противника.

Х-31 – протирадіолокаційна ракета. Це такий собі радянський аналог американської HARM. Зараз ракета Х-31 активно використовується росіянами під час нальотів тактичної авіації. Вона використовується з літаків типу Су-34, – зазначає військовий експерт Михайло Жирохов.

Експерт додає, Х-31 застосовують на прифронтових територіях, ракета наводиться на радіолокаційне випромінювання діючої станції.

БПЛА Shahed

Атаки “шахедів” є ще однією з частих загроз для Запоріжжя та області.

Shahed 136 – дрон-камікадзе, виготовлений Іраном та вперше представлений у 2020 році. Має дальність польоту до 2500 км та бойову частину 40–50 кг. Він не управляється оператором, не має оптичних приладів, йде за заданим маршрутом і вражає ціль за заздалегідь заданими координатами.

На Запорізькому напрямку знищено дрони
На Запорізькому напрямку знищено дрони

Днями на Запорізькому напрямку українські прикордонники відбили нову атаку російських військових та знищили 12 FPV-дронів.