Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » ЖКГ » Опалювальний сезон в Запоріжжі буде складним: як підготувати резервні прилади опалення

Опалювальний сезон в Запоріжжі буде складним: як підготувати резервні прилади опалення

Опалювальний сезон в Запоріжжі буде складним: як підготувати резервні прилади опалення

Ілюстративне фото

Підготовка до опалювального сезону в Запорізькій області в 2022 році проходить в умовах воєнного стану і окупації приблизно 70% населених пунктів. 

Це одна з основних проблем, через яку більшість територій області залишаться цього сезону без опалення. 

Через бойові дії та знищення окупантами комунальних систем, що забезпечують теплопостачання, опалювальний сезон у Запорізькій області пройде складно. 

В матеріалі розкажемо, які зараз справи з опаленням територій Запорізько області; як запоріжця додатково утеплити свої оселі і як мінінмізувати втрату тепла під час холодів. 

Яка ситуація з опаленням в Запорізькій області? 

На неокупованій території все йде за планом – це підготовка мереж та котелень. Варто подбати про утеплення своїх будинків у приватному секторі, по можливості запасатись дровами та паливними брикетами. Складна ситуація у зоні ведення бойових дій. Було також визначено потребу у додатковому фінансуванні обласних комунальних установ, побудові резервних електромереж, — розповів голова Запорізької ОВА Олександр Старух.

Наприклад, у Мелітополі вже більше місяця немає природного газу, що забезпечує 95% систем опалення. Опалювальний сезон у Мелітополі під загрозою.

Газ зник у той час, коли було перебито наш магістральний газопровід під Оріховим. Саме з цієї причини відключено газ на більшій частині окупованих територій Запорізької області. Налагодити постачання газу можна лише якщо полагодити газопровід, але це майже неможливо, — сказав мер Мелітополя Іван Федоров.

За словами Івана Федорова, окупанти хочуть провести від Мелітополя до Бердянська новий газопровід, але це неможливо. Тому мер уточнив, що газу у Мелітополі не буде.

Без газопостачання знаходиться 269 населених пунктів Запорізької області

На сьогодні внаслідок пошкодження окупаційними військами магістральних газопроводів без газопостачання знаходиться 269 населених пунктів Запорізької області (орієнтовно 570 тис населення).

Опалювальний сезон – які резервні засоби опалення підготувати? 

Приватний будинок переважно обігрівають автономними газовими або електричними системами. Оскільки ситуація з подібними енергоресурсами досить складна і нестабільна, обласна влада радить людям встановити автономний твердопаливний котел, який стане резервним паливним обладнанням або встановити “буржуйку”

В багатоквартирному будинку з централізованим опаленням встановлення “буржуйки” є недоцільним та пожежонебезпечним, тому альтернативним обігрівачем є електрична батарея, кажуть в Департаменті житлово-комунального господарства та будівництва. Але треба врахувати стан внутрішніх електричних мереж у будинку, щоб також не спровокувати пожежу.

В багатоквартирному будинку альтернативним обігрівачем є електрична батарея

Як мінімізувати втрату тепла в квратирі?

У разі недостатнього обігріву оселі, мешканцям багатоквартирного будинку радять: 

  • встановити тепловідбиваючі екрани між стіною та батареєю;
  • прибрати штори на рівні батареї;
  • провести теплоізоляцію вікон та дверей (заклеїти вікна скотчем або клеєвою стрічкою);
  • максимально утеплити балкон.

У самому багатоквартирному будинку:

  • провести теплоізоляцію внутрішньобудинкових мереж теплопостачання;
  • утеплити двері й вікна в під’їздах;
  • перевірити арматуру регулювання на вході;
  • оперативно виконати аварійно-ремонтні роботи.

Також вам буде цікаво почитати: 

– 1 вересня на окупованих територіях Запорізької області: яким буде початок навчального року

Як працюватимуть школи у Запоріжжі з 1 вересня