Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Події » Культура » Росіяни зруйнували пам’ятник Нестору Махну в Гуляйполі: як він виглядає (ФОТО)

Росіяни зруйнували пам’ятник Нестору Махну в Гуляйполі: як він виглядає (ФОТО)

В центрі Гуляйполя Запорізької області російські обстріли зруйнували пам’ятник Нестору Махну. Це вже 46 культурна пам’ятка регіону, яка постраждала від дій окупантів.

Про це повідомляє очільник Запорізької ОВА Іван Федоров.

Російські окупанти завдали удар по Гуляйполю, внаслідок чого постраждав пам’ятник Нестору Махну. Монумент стояв в центрі міста та з 2009 року був його неофіційним символом.

Росіяни зруйнували пам'ятник Нестору Махну в Гуляйпол
Фото: Оксана Гаврилко. Колаж: Imform.zp.ua

За час повномасштабного вторгнення росіяни зруйнували 46 культурних та історичних пам’яток Запорізької області. Серед них паровий млин “Надія” в Гуляйполі, “Будинок торгових рядів” в Оріхові та будинок з історичного ареалу “Соціалістичне Запоріжжя” в Запоріжжі.


Раніше ми писали, що за час повномасштабного вторгнення окупаційні війська зруйнували або пошкодили 1062 культурні пам’ятки України. З них 44 об’єкти були під російськими обстрілами в Запорізькій області.

Що відомо про руйнування культурних пам’яток на Запоріжжі

В Гуляйполі окупанти зруйнували паровий млин “Надія”. Історики називають цю історичну пам’ятку 19 століття “кращим зразком промислової архітектури Запорізького регіону”.

Будинок культури в Оріхові майже повністю зруйнований від російських обстрілів. Поліцейським вдалося врятувати в руїнах портрет Тараса Шевченка.

У Кримському інституті стратегічних досліджень (CISS) зареєстрували 534 злочини, спрямовані проти української культурної спадщини з початку повномасштабного вторгнення.

Від початку повномасштабного вторгнення окупанти зруйнували 274 культурні об’єкти, 12 із них у Запорізькій області. Зокрема, 334 порушення фіксувалися з лютого 2022 року на територіях Херсонської, Луганської, Запорізької та Донецької областей.