Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Кримінал » Резонанс » Перезапуск росіянами Запорізької АЕС може призвести до ядерної катастрофи, – Greenpeace

Перезапуск росіянами Запорізької АЕС може призвести до ядерної катастрофи, – Greenpeace

Перезапуск росіянами Запорізької АЕС може призвести до ядерної катастрофи, – Greenpeace

ЗАЕС. Ілюстративне фото

РФ має наміри перезапустити Запорізьку АЕС. Водночас експерти з ядерної безпеки попереджають, що такі дії можуть призвести до катастрофи.

Про це розповів спеціаліст з ядерних питань Greenpeace Шон Берні в етері телемарафону.

“В останні місяць ми бачили сигнали, що “Росатом” планує перезапустити Запорізьку АЕС. В документі, який було передано МАГАТЕ минулого тижня російський уряд відкриває свої плани щодо будівництва нової насосної станції на ЗАЕС. Окільки росіяни знищили Каховський резервуар. Вода з нього охолоджувала ЗАЕС”, – каже Берні.

За оцінками Greenpeacе, окупанти можуть перезапустити один з енергоблоків ЗАЕС до грудня цього року. Також Шон Берні та представники МАГАТЕ відкидають слова росіян, що такий перезапуск може бути безпечним.

“Може трапитися катастрофа уже швидко, а у росіян немає фахівців, яким ми довіряємо. Ми не віримо “Росатому” та російському регулятору, ми не віримо у те, що вони можуть безпечно працювати в Україні”, – підсумував експерт з ядерної безпеки.


Раніше Inform.zp.ua писав, що росіяни використовують дрони-камікадзе над ядерними реакторами окупованої Запорізької атомної електростанції.

Під час зустрічі гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі з правителем рф, Володимир Путін заявив, що окупанти планують перезапустити Запорізьку АЕС. Окупанти не назвали дату перезапуску, але ймовірно це може статися вже в цьому році. WSJ зазначає, що російські енергетики не знають, як безпечно перезапустити ЗАЕС.

Обстріли тимчасово окупованої Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС), що відбувалися вперше з 2022 року у квітні 2024, впритул наблизили ризик ядерної катастрофи.