Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Новини » 800 днів війни: чим вони запам’яталися для запоріжців

800 днів війни: чим вони запам’яталися для запоріжців

800 днів війни: чим вони запам’яталися для запоріжців

Колаж: Inform.zp.ua

Запоріжжя з перших днів війни з мирного міста перетворилося у прифронтове й почало приймати біженців з декількох областей одночасно. Саме місто неодноразово обстрілювали росіяни різними типами ракет та безпілотними літальними апаратами.

Inform.zp.ua згадує, якими були 800 днів війни для Запоріжжя.

“Тривожна область”

З початку повномасштабної війни Запорізька область є одним з лідерів по кількості тривог. За даними Air-alarms.in.ua, в регіоні за 23 місяці пролунало 3 375 повітряних тривог. Сумарно вони тривали 3 201 годину.

Ракетні обстріли

Щоденні обстріли російських військ вже стали звичними для більшості території Запорізької області з перших днів повномасштабного вторгнення. До самого Запоріжжя росіяни намагаються щоразу “дотягнутися” своїми ракетами та безпілотниками. Ці обстріли припадають по цивільній інфраструктурі міста: будинки, магазини, кафе.

Одні з наймасштабніших ударів росіян припали на такі багатоповерхові будинки в Запоріжжі:

Соборний, 151. Сталеварів, 16.

Тоді російські війська обстріляли центр Запоріжжя близько 5-ї години ранку 6 жовтня . Ракети поцілили в житлові квартали – багатоповерхівки та приватний сектор. Пошуково-рятувальна операція тривала до 9 жовтня. У результаті російського терористичного акту загинуло 20 осіб.

Самая масштабная ракетная атака на Запорожье 6 октября: год спустя. Как сейчас выглядит обстрелянный дом на Сталеваров
Фото: REUTERS

Зестафонська, 8.

9 жовтня Запоріжжя знову опинилося під масованим ракетним ударом. Тоді від обстрілу постраждали багатоповерхові будинки і вулиці приватного сектора Дніпровського району. У багатоповерхового житловому будинку ракетним ударом був зруйнований під’їзд — з 1 по 8 поверх.

Ракетный удар по Запорожью, 09.10.2022
Ракетный удар по Запорожью, 09.10.2022

“Цієї ночі вони вбили 13 осіб. Понад сімдесят людей постраждали. Як мінімум 10 з постраждалих це діти. Пошкоджено понад сорок багатоповерхівок у двох районах міста. Зруйновано більше двохсот приватних будинків”, – повідомляв тоді в.о. міського голови Запоріжжя Анатолій Куртєв.

Щоб завдати ракетних ударів по Запоріжжю, російські військові застосували тактичну авіацію.

Соборний, 41.

Російські окупанти завдали ракетних ударів по Запоріжжю 6 разів. Одна з ракет влучила у багатоповерховий житловий будинок у центральній частині міста.

Прокуратура начала расследование по массированной ракетной атаке по Запорожью (ФОТО)
Фото: Запорожская областная прокуратура

Тоді було пошкоджено близько 30 багатоповерхівок (переважно в них повилітали вікна). Також постраждали 11 приватних будинків, 2 навчальних та 2 медичних заклади. Із завалів витягли п’ятьох людей, ще п’ять постраждали.

Ресторан на Правому березі

18 березня окупанти вдарили ракетами по відомому комплексу на правому березі Запоріжжя – “Моніка Белуччі”. Також постраждав ЖК “Ренесанс”.

Від вибухової хвилі в дев’яти будинках вибито 240 вікон і 7 дверей, приблизна площа пошкодженого скління – 650 квадратних метрів, в чотирьох будинках частково пошкоджені покрівлі.

Готель на набережній

10 серпня російські війська вдарили по готелю “Reikartz”. Тоді щонайменше 1 людина загинула і 16 осіб були поранені.

Це неповний, але наочний список завданих російськими військами ударів по цивільній інфраструктурі Запоріжжя.

Відвойовані території

Сили оборони України влітку 2023 року розпочали операцію з контрнаступу. За короткий термін українським військовим вдалося звільнити шість населених пунктів: Новодарівка, Нескучне, П’ятихатки, Рівнопіль, Урожайне та Роботине. Оборона та наступ військ України триває.

Бойцы 47-й бригады освободили село Работино в Запорожской области (ФОТО)
Фото: Минобороны

В полоні окупантів

Загарбники окуповували більшість територій Запорізької області з перших днів великої війни. Їх дії відзначалися обстрілами цивільного населення, викраденням та катування людей.

Близько 600 цивільних жителів Запорізької області станом на кінець 2023 року перебувають у полоні російських військових. За даними обласної адміністрації, такі полонені можуть утримуватися як на тимчасово окупованій території регіону, так і на території РФ.

Волонтерський хаб

Від початку війни до Запоріжжя почали масово евакуюватися люди з територій, що вже були під контролем окупантів, або ті, які росіяни обстрілювали. Тоді до Запоріжжя найбільше виїжджали люди із Запорізької, Херсонської та Донецької областей. Наразі у Запоріжжі зареєстровані понад 157 тисяч вимушених переселенців. Для них облаштували шелтери, створили умови для отримання різноманітних соціальних послуг.

Переселенці у Запоріжжі
Переселенці у Запоріжжі

Зміна влади

На початку січня 2023 року у Запорізькій обласній військовій адміністрації відбулися кадрові зміни. Президент України підписав указ про звільнення Олександра Старуха з посади голови регіону. Область очолив Юрій Малашко.

Рівно рік потому, в лютому 2024, Кабмін призначив нового очільника Запорізької ОВА – колишнього міського голову Мелітополя Івана Федорова.

Після цього у березні 2024 року Верховна Рада передала повноваження Запорізької обласної ради до Запорізької обласної військової адміністрації.

Удар по ДніпроГЕС

Російські війська 22 березня 2024 року нанесли 2 прямих удари по ДніпроГЕС. Тоді від ракетної атаки постраждали й будинки цивільного населення. Греблю готують до відновлення, проте наразі станція не може працювати для енергосистеми України.

Пошкодження Дніпровської ГЕС значно погіршило виробництво електроенергії, - ISW
Удар по Дніпровській ГЕС 22 березня