Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Іван Федоров про перший місяць на посаді та завдання на рік: від планів стати лікарем до очільника Запорізького регіону

Іван Федоров про перший місяць на посаді та завдання на рік: від планів стати лікарем до очільника Запорізького регіону

Іван Федоров про перший місяць на посаді та завдання на рік: від планів стати лікарем до очільника Запорізького регіону

Іван Федоров (Фото:IMAGO/Revierfoto via Reuters)

Рівно місяць тому, 6 лютого, Іван Федоров приступив до виконання обов’язків голови Запорізької обласної військової адміністрації. За всю історію Запорізького краю Іван Федоров – наймолодший очільник регіону. В серпні цього року йому виконується 36 років. Журналісти Inform.zp.ua дізнавалися, які перші результати роботи Івана Федорова на новій посаді, як відреагувала родина на його призначення, ким Іван Федоров мріяв стати у дитинстві та про важливий виклик для всіх українців.

Іван Федоров
Іван Федоров

Про перший місяць та перший мільярд

  • Місяць на посаді – невеликий термін, але що вдалося досягти за цей час?
  • На сьогодні ми майже сформували нову управлінську команду, сьогодні закінчується погодження ключових призначень заступників та керівників департаментів в обласній військовій адміністрації. Відбувається ротація управлінського складу. Також ми закінчили виявлення – і це найголовніше – потреб всіх військових, які знаходяться на Запорізькому напрямку і зробили перші кроки, щоб задовільнити ці потреби. Минулого тижня спільно з усіма громадами ми виділили перші кошти у розмірі 1 млрд грн для того, щоб задовільнити термінові запити наших військових.

Також, за словами Івана Федорова, цього тижня розпочато тендерні процедури для того, щоб організувати закупівлю всього того, що необхідно для військових. Тендери закриті з міркувань безпеки.

Наступний пріоритет нової команди обласної влади – промисловість та бізнес. Вже відбулась зустріч з представниками всіх великих підприємств регіону, деякі проблеми вже розпочали вирішувати.

  • Я не буду називати підприємства, бо окупанти бажають зробити так, щоб у нас не було ані економіки, ані діючих підприємств. Починаючи від великих підприємств, які ми будемо завантажувати замовленнями, продовжуючи середнім бізнесом, якому ми сьогодні допомагаємо вирішити питання, щоб вони були більш потужними. Така ж сама ситуація з малим бізнесом, який стоїть у фокусі та пріоритеті. Нам важливо, щоб економіка працювала, люди мали роботу, податки надходили до місцевого бюджету.
Іван Федоров
Іван Федоров

Рекордна сума на оборону

  • Запорізький напрямок на фронті залишається одним з найважчих. Після не зовсім вдалого літнього контрнаступу зараз українські війська знову в обороні. Яка ситуація з озброєнням, захисними спорудами та безпековій ситуації області та міста?
  • Це питання найголовніше. Ми в першу чергу працюємо над обороною Запорізького регіону. Це стосується і посилення ППО, і різного захисту для військових, надання їм озброєння, яке ми можемо закупити. Також продовжується будівництво фортифікацій. На це вже виділили 1 млрд 300 млн грн. Це – рекордна сума, яку раніше ніхто і уявити собі не міг. Будівництво фортифікацій триває практично цілодобово. Щодо ситуації на Запорізькому напрямку, то ворог щодня атакує позиції українських військових – це буває від 5 разів за добу, закінчуючи 30 атаками. Наші військові кожного дня героїчно роблять все, щоб ворог нікуди не пройшов, і їм це вдається. Саме тому ми маємо допомагати військовим.
Іван Федоров
Іван Федоров

Про допомогу переселенцям

  • Більша частина області все ще окупована. Багато людей тимчасово виїхали із області до Запоріжжя. Допомога переселенцям – на що можуть розраховувати люди в умовах припинення виплат для більшості з них з 1 березня?
  • Виплати – це проблема для багатьох мешканців. Ми чуємо від людей цей негатив і він є абсолютно обґрунтованим, тому що багатьом переселенцям нема за що жити. Вже цього тижня буде делегація міжнародних інституцій, з якими ми спільно будемо намагатися збудувати нову архітектуру взаємодій між адміністрацією, міжнародниками та переселенцями. Ми намагаємось зробити так, щоб переселенці продовжували отримувати гуманітарну допомогу. Ми прагнемо, щоб міжнародні організації знайшли можливість компенсувати вартість житла для переселенців зі своїх фондів. Це актуальна проблема, бо на сьогодні у Запоріжжі офіційно зареєстровано 220 тисяч переселенців.
Іван Федоров
Іван Федоров

Навчання у безпечних школах

  • Навчання під час війни – що зміниться у запорізьких школах вже 1 вересня? Які плани щодо підземних шкіл у Запоріжжі?
  • У Запоріжжі та не окупованій частині області проживає приблизно 45-47 тисяч школярів. Наша мета – щоб всі діти, які знаходяться на території міста Запоріжжя, мали змогу навчатися офлайн з 1 вересня. Для цього ми закінчуємо інвентаризацію закладів освіти та укриттів. З 1 квітня ми розпочинаємо навчання у змішаній формі у Запоріжжі, а з 1 вересня – всі діти у Запоріжжі будуть мати змогу піти до шкіл. У Запоріжжі ми будемо будувати щонайменше три підземні школи – заклади будуть у центрі міста, а також у Бородинському та Комунарському районах. Водночас, якщо батьки прагнуть, щоб дитина залишилась навчатися онлайн – це право батьків та дітей і ми його поважаємо.

Антитерористичні заходи будуть посилені

  • Нещодавно було заявлено про додаткові перевірки населення в місті. Як буде проходити ця заявлена «ідентифікація населення», для чого це потрібно, до чого слід готуватися мешканцям міста?
  • Тим запоріжцям, яким нічого приховувати – переживати не варто! Сьогодні у Запоріжжі є величезна міграція, 200 тисяч людей заїхала, приблизно така ж кількість людей виїхала. У нас немає чітких даних, хто зараз проживає у Запоріжжі. На жаль, ми бачимо регулярні обстріли наших територій, за кожним обстрілом, а тим паче за кожним влучанням стоїть конкретна людина, яка зробила наводку. Рішення про додаткові перевірки було прийнято разом с силовими структурами, таким чином ми прагнемо посилити антитерористичні контррозвідувальні заходи на території міста Запоріжжя. Це напряму впливає на безпеку у місті.
Іван Федоров
Іван Федоров

Як розвіялися плани стати лікарем

  • Ви – наймолодший голова ОВА за історію Запорізької області, розкажіть, як вдалося потрапити на цю посаду, ким ви мріяли бути у дитинстві та як родина відреагувала на ваше призначення?
  • Родина не знала про моє призначення, родина про це дізналася з новин. Я працюю у державному секторі із 2014 року, коли наша команда прийшла до управління у місті Мелітополі, тоді були найбуремніші часи. Сьогодні посада голови ЗОВА для мене – це честь, честь відвойовувати свою землю і ми це робимо… А ким мріяв бути у дитинстві, навіть не пам’ятаю. Я виріс у родині лікарів, мої батьки – медичні працівники, мій брат також лікар. І звісно всі говорили, що я теж стану лікарем. Одразу після школи я зрозумів, що лікарі не здатні стільки заробляти, щоб забезпечити свої потреби. Тому мене приваблювала сфера бізнесу. Я проходив стажування, щоб працювати у банку, але ця робота мені здалась досить нудною та одноманітною. Тому про управлінські рішення я і мріяв. Мабуть, таким, яким хотів, я і став.
Іван Федоров
Іван Федоров

Про челендж для всіх українців

  • Яким ви бачите Запоріжжя та Запорізьку область через рік та чи вірите ви в звільнення наших територій?
  • Деокупація – точно можлива, якщо ми повністю всі, всією державою, а не лише у Запоріжжі, вкладемося у досягнення цієї мети. І це – найбільший челендж для всіх мешканців всіх територій України. Щоб у всіх людей у головному переліку питань на добу – як деокупувати Україну, як звільнити Запорізьку область. Якщо всі будуть об’єднані спільною метою та зрозуміють, що війна не десь далеко, а в кожного з нас, то буде значно легше, тому що це буде відображатися у підтримці військових, у підтримці наших волонтерів, у спільній державницькій меті, в перебудові економіки на військові рейки. Всі ми разом маємо бути об’єднані спільною метою. Треба по-перше, об’єднатися, по-друге – всіляко допомагати армії, тому що саме військові виконують над героїчні речі. А через рік я бачу Запорізьку область тим регіоном, який буде продовжувати нарощувати свій економічний потенціал. Ми розбудували стратегію, що ми хочемо зробити за перші сто днів та за перший рік. Найближчим часом ми зробимо цю стратегію розвитку публічною.
Іван Федоров
Іван Федоров