Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Зняття Куртєва та обрання секретаря Запорізької міської ради Харченко: чи законне рішення

Зняття Куртєва та обрання секретаря Запорізької міської ради Харченко: чи законне рішення

Зняття Куртєва та обрання секретаря Запорізької міської ради Харченко: чи законне рішення

Регіна Харченко та Анатолій Куртєв

Вчора, 24 квітня, запорізькі депутати обрали колишню главу фракції “Слуга народу” Регіну Харченко новою виконуючою обов’язків міського голови. До цього на сесії 38 депутатів проголосували “ЗА” відставку Анатолія Куртєва з посади секретаря міськради. Чи законне таке рішення, та хто має право керувати прифронтовим містом, журналісти Inform.zp.ua дізнавалися у адвоката Сергія Гайдука.

Таке рішення, на думку адвоката, дуже невагоме та його можна оскаржити в суді. Проте на це може піти досить багато часу.

«По перше, виникає питання – якщо самого Куртєва не було, то хто мав право збирати сесію міської ради. Закон передбачає зміну секретаря міської ради, але сесія має бути зібрана саме діючим секретарем (Куртєвим – авт.) Також ініціювати засідання сесії має право одна третина депутатів. Але при цьому мають бути відповідні звернення, оприлюднено порядок денний засідання сесії. Якщо депутати просто прийшли – це зібрання депутатів, а не засідання сесії», – вважає адвокат Сергій Гайдук.

За його словами, на офіційному сайті Запорізької міської ради повинен бути оприлюднений порядок денний засідання, розпорядження про скликання сесії, а також за 10 днів до її проведення – мають бути оприлюднені проєкти рішень.

«Вся ця процедура викликає багато сумнівів. Також питання – хто зареєструє рішення про призначення нового секретаря? Якщо, по документам, секретар Запорізької міської ради – Куртєв. Хто візьме на себе відповідальність щодо реєстрації Регіни Харченко у Єдиному державному реєстрі? Судячи зі всього, перспектива для оскарження такого рішення дуже непогана», – говорить Сергій Гайдук.

При реєстрації скасування прийнятого рішення органів місцевого самоврядування необхідно звертатися до суду. Це може зробити сам Анатлолій Куртєв, чи особа, яка представляє його інтереси.

«Сесія може змінити секретаря, але лише суд буде визнавати, на скільки це законно», – говорить адвокат.

Звертатися до суду можливо протягом місяця з моменту прийняття радою рішення про звільнення з посади секретаря. Проте ця процедура може розтягнутися на рік.

«По-перше, це буде Запорізький окружний адміністративний суд. Це перша інстанція. Там можуть розглядати звернення від 3 до 5 місяців. Друга сторона завжди зможе цей процес уповільнити. Потім потрібен час на оскарження. Це друга інстанція. Третя – апеляційний суд. Загалом вся процедура може зайняти від 7-8 місяців до року. Можливо, тих, хто приймав таке рішення через рік вже не буде у Запоріжжі. Наразі взагалі не зрозумілі аргументи відставки Куртєва», – розповів Сергій Гайдук.

Нагадаємо, на позачерговій сесії Запорізької міськради 24 квітня депутати обрали колишню главу фракції “Слуга народу” Регіну Харченко новою виконуючою обов’язків міського голови.

Депутати проголосували “ЗА” обрання нового секретаря Запорізької міської ради, який виконуватиме обов’язки очільника міста. Нею стала колишня голова депутатської фракції “Слуга народу” Регіна Харченко.

Раніше на сесії 38 депутатів проголосували “ЗА” відставку Анатолія Куртєва з посади секретаря міськради.

Також під час сесії депутати звільнили трьох заступників: першого заступника мера Олександра Власюка (відповідав за співпрацю з правоохоронними органами, мобілізаційну роботу та цивільний захист),  Олександра Казанцева (охорона довкілля та екологія), Степан Махсма (питання благоустрою, дорожня інфраструктура, оптимізація бізнес-процесів комунальних підприємств).

Секретар міськради Регіна Харченко наголосила на тому, що всі троє написали заяву на складання повноважень.

Під час голосування першим заступником призначили кадрового співробітника СБУ Андрія Бугара, ще однієї заступницею стала колишня в.о. голови Запорізької ОДА та кандидатка на посаду міського голови від партії «Наш край» Елла Слепян та ексдиректор департаменту культури і туризму міськради Сергій Білов.

Раніше секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв написав листа до президента України Володимира Зеленського про спробу політичного перевороту у Запоріжжі.