Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Новини » Що відомо про змішаний формат навчання в Запоріжжі: думки вчителів та батьків

Що відомо про змішаний формат навчання в Запоріжжі: думки вчителів та батьків

Що відомо про змішаний формат навчання в Запоріжжі: думки вчителів та батьків

Колаж Inform.zp.ua

З 1 квітня цього року ще 24 школи Запоріжжя перейдуть на змішаний формат навчання. Це рішення буде прийматися з урахуванням думки батьківської спільноти. Проте не всі батьки запорізьких школярів задоволені такою формою навчання. 

Inform.zp.ua розбирався, що означає формат змішаного навчання та поспілкувався з освітянами про впровадження змішаного формату в школах Запоріжжя.

Що означає “змішане навчання”

Змішане навчання – це навчання, за якого певний час учні знаходяться на уроці під керівництвом учителя, а решту часу – навчаються вдома самостійно або онлайн. В Україні таку модель навчання називають “ротаційною”. Її сутність полягає у так званій “ротації” учнів у школі. 

Різновидом цієї моделі є робота за технологією “Перевернутий клас”, коли учні частину матеріалів опрацьовують самостійно, а у класі обговорюють дискусійні питання, чи консультуються з учителем, або вивчають наступну частину матеріалу.

В змішаній формі присутні елементи дистанційного навчання, технологію якого відпрацьовано в часи ковідного карантину до повномасштабного вторгнення, та звичайного очного навчання.

Думки батьківської спільноти та вчителів

Своїми думками про змішаний формат навчання у Запоріжжі поділилася пані Марина, вчитель Запорізької гімназії:

“Як вчитель, я маю прийти і подивитися наскільки цей заклад буде відповідати безпековим нормам. Мають створити спеціальні закони і правила. Бо зараз вчителі не захищені законом, коли мова йде про навчання під час повітряної тривоги. А ще є питання щодо перерв. Куди будуть ходити діти на перервах? Сидіти в кабінетах хіба що. Я звичайно підтримую ідею соціалізації дітей, адже в школі ти отримуєш не лише знання, а й практичні навички життя в соціумі. Але все це можливо, якщо будуть надійні умови та гарантії безпеки”.

Пані Марина додала, що педагоги готові до таких нововведень: “Наші вчителі гнучкі, їх ще пандемія навчила працювати, тому вони готові до будь-яких викликів”. 

Іншу думку про таку форму навчання висловила вчителька Запорізької школи, пані Катерина: 

“Я категорично проти переходу дітей до цього формату. У нас в місті немає достатніх безпекових умов. Як вчитель, я не готова проводити навчання в таких умовах. У нас спочатку летить ракета, вибух, а потім тільки тривога. То за який час можна потрапити в укриття?”, – розповідає вчителька.

Батьківська громада ініціативи “Рятуємо освіту Запоріжжя” скерувала звернення до міської та обласної влади. Батьки запорізьких учнів вимагають розв’язати питання з навчанням під час тривог та змішаною формою навчання.

У вересні 2023 року Запорізька міська рада прийняла рішення про проведення уроків під час повітряних тривог. Проте за словами батьківської громади, більшість шкіл не виконує це рішення.

Батьки скаржаться, що через дистанційне навчання вони не мають змогу вийти на роботу. Адже під час повітряних тривог вчителі переривають уроки, тому батьки змушені самі займатися з дітьми.

На думку представників “Рятуємо освіту Запоріжжя”, змішаний формат навчання зміг би вирішити проблему. Проте не у всіх школах правильно використовують укриття, якщо воно є. Тому батьки запорізьких школярів вимушені або звертатися до приватних шкіл, або їхати до інших міст України.

Редакція Inform.zp.ua поспілкувалася з батьками запорізьких школярів. Пані Ксенія, мама 8-класника Запорізької школи каже:

“Навчання вдома мене не влаштовує зовсім. Вчителя можуть не виходити на уроки, діти не засвоюють матеріал. В нашій школі облаштували укриття у звичайному підвалі, то я не вважаю, що це гарантія безпеки. Кращий варіант для дітей – підземні школи. Якщо в них все буде облаштовано, то я б дала згоду своїй дитині на відвідування”.

Також мати школяра додала, що зараз їй спокійніше, коли дитина під її наглядом. “В нас спочатку жахне, а потім сирена. Так ми з сином разом сидимо в коридорі та я хоч знаю, що з ним все добре. Мені спокійно, коли він поруч, а не десь у сирому підвалі один”, – стверджує пані Ксенія. 

Пані Ірина, син якої також відвідує Запорізьку школу, висловила такі думки про навчання: 

“Ворог підступний і цілить по житловим будівлям, навчальним закладам.  Хоча в нашій школі і є укриття, проте у місті частіше лунають вибухи, а вже далі – вмикають повітряну тривогу. Тому мені, як мамі, спокійніше, коли моя дитина поруч, біля мене в такі тривожні та небезпечні хвилини”.

Також жінка поділилася й зауваженнями, щодо укриттів в школах:

“Я би обрала навчання в підземній школі, аніж вдома чи в шкільному укритті. Питання безпеки мають бути враховані під час проєкту такого будівництва. Вона має бути побудована по всім нормативам воєнного часу. Якщо норми безпеки будуть на високому рівні,  я погоджусь аби моя дитина відвідувала такого роду навчальний заклад”.

Головна умова – укриття

На початку навчального року до змішаної форми навчання допустили всього 10 шкіл та профтехів, решта навчальних закладів продовжували уроки дистанційно. Головною умовою для проведення такого формату стала наявність надійних бомбосховищ. Такі заклади також додатково перевіряють ДСНС та профільний департамент ЗОВА.

На сьогодні кількість закладів, які переведуть на змішаний формат збільшилась до 24-х. Департамент освіти та науки Запорізької міської ради 26 березня опублікував перелік освітніх закладів, які перейдуть на нову форму навчання. В списку знаходяться гімназії, ліцеї та школи з 7 районів Запоріжжя.

На необхідності будівництва укриттів у школах Запоріжжя наголошував й президент Володимир Зеленський наприкінці листопада, коли приїжджав до Запоріжжя. Гроші на укриття Уряд виділив ще у квітні – 1,5 млрд гривень.

“З боку ОВА має бути регулярний моніторинг безпекової ситуації в громадах. Залежно від рівня загроз ухвалюватимуть рішення про формат навчання: очний, онлайн чи змішаний”, – зазначав очільник Уряду Денис Шмигаль ще в серпні минулого року. 

Але натомість не всі заклади освіти в Запоріжжі та області мають власні надійні укриття. 

“Попри численні заклики пришвидшити роботу, не всі відповідальні особи належно поставились до своїх обов’язків – в деяких установах є ризик порушити встановлений термін відновлення сховищ. Нагадую всім керівникам закладів освіти, що основною вимогою для переведення закладів у змішаний формат роботи є наявність, облаштованість та належний стан укриття”, – наголошував восени голова ЗОВА Юрій Малашко.

Окрім державної субвенції, роботи виконують за кошти міського бюджету Запоріжжя, допомагають також й міжнародні організації.

В Запорізькій обласній військовій адміністрації відповіли журналістам Inform.zp.ua на запит про кількість відремонтованих укриттів та вартість ремонтів.

Станом на січень 2024 року, за кошти місцевого бюджету та інших джерел фінансування придбали обладнання для укриттів у 72 школах та 24 дитсадках Запоріжжя, на загальну суму 27276,903 тис. грн.

Субвенція з державного бюджету покрила облаштування безпечних умов у 20 школах області (17 з яких – у Запоріжжі). Всі роботи по облаштуванню безпечних умов за кошти субвенції завершили у грудні 2023 року.

Редакція Inform.zp.ua надіслала запит Департаменту освіти та науки Запорізької міської ради, щоб дізнатися кількість укриттів в школах, які ще планують облаштувати. На момент публікації матеріалу відповіді ми не отримали. 

Якими мають бути укриття в школах

Державна служба з надзвичайних ситуацій розробила рекомендації щодо організації укриттів у об’єктах фонду захисних споруд цивільного захисту персоналу та дітей (учнів, студентів) закладів освіти.

Серед головних вимог є те, щоб укриття розміщуватися в підвальному (підземному) приміщенні, на цокольному чи на першому поверсі, або поруч з закладом освіти.  Також укриття мають бути забезпечені електроживленням, штучним освітленням, системами водопроводу та каналізації. Важливим є те, щоб було не менше ніж два евакуаційні виходи.

В укриттях також мають бути:

  • місця для сидіння (лежання);
  • місткості з питною водою (одна особа/2 л на добу); 
  • контейнери для продуктів харчування; 
  • виносні баки для нечистот, що щільно закриваються (для неканалізованих будівель і споруд); 
  • резервне штучне освітлення (електричні ліхтарі, свічки, гасові лампи тощо) та електроживлення; 
  • первинні засоби пожежогасіння (відповідно до встановлених норм); 
  • засоби надання медичної допомоги; 
  • засоби зв’язку та оповіщення (телефон, радіоприймач, інтернет, рекомендовано встановлення Wi-Fi пристроїв);
  • шанцеві інструменти (лопати штикові та совкові, ломи, сокири, пилки, ножівки тощо).

Крім того, однією з вимог є дотримання правила не менше метра на людину.

Варто зазначити, що відповідно до законодавства, укриття передбачають саме ховати дітей та педагогів на час небезпеки. Формат найпростіших укриттів не передбачає можливість проводити в них навчання учнів. 

Відповідно до рекомендацій МОН, в укритті можна проводити уроки. Це в першу чергу залежить від того, чи є зручні умови (парти та стільці) в укритті, чи достатньо там освітлення. І чи не будуть учні з різних класів заважати один одному.

Підземні школи в Запоріжжі: необхідність чи примха?

Очільник Запорізької ОВА Іван Федоров анонсував будівництво підземних шкіл Запоріжжя ще в лютому 2024 року.

“До 1 вересня у різних районах Запоріжжя з’являться дві підземні школи. Сьогодні ми ведемо перемовини з нашими міжнародними партнерами, щоб вони профінансували цей проєкт”, – зазначив він.

Для редакції Inform.zp.ua Іван Федоров розповів, що в Запоріжжі планується побудувати щонайменше три підземні школи. Заклади будуть розташовані у центрі міста, а також у Бородинському та Комунарському районах.

Будівництво хочуть розпочати у травні цього року й завершити до 1 вересня. Американська архітектурна компанія Gensler буде брати участь у створенні таких закладів у Запоріжжі. Зокрема вони розроблять дизайн майбутніх освітніх закладів.

Проте в законодавстві України питання підземних шкіл чітко не врегульоване. До них не має вимог та правил використання. Наразі такі школи будують в Харківській області, проте формат навчання в таких закладах буде залишатися змішаним. 

В коментарях під постами Inform.zp.ua розгорнулись баталії. Деякі люди вважають введення підземних шкіл у Запоріжжі – доцільним рішення, інші ж бачать в цьому загрозу.