Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Що зміниться в Запоріжжі з 1 березня: пенсії, виплати ВПО, перехід на “літній час”

Що зміниться в Запоріжжі з 1 березня: пенсії, виплати ВПО, перехід на “літній час”

Що зміниться в Запоріжжі з 1 березня: пенсії, виплати ВПО, перехід на “літній час”

З березня для запоріжців відбудуться зміни в нарахування пенсій та виплат для внутрішньо переміщених осіб. Окрім того, традиційно Україна перейде на “літній час” в кінці місяця.

Індексація пенсій

В Україні в березні відбудеться індексація пенсій, тому виплати зростуть майже на 8%.

пенсионеры

Середня пенсія зросте до 5717 грн, тобто збільшиться на 322 грн. Рішення щодо третої за час повномасштабної війни індексації ухвалили на засіданні уряду.

Перерахунок мінімальних пенсій

Також з 1 березня 2024 підвищать мінімальні пенсійні виплати деяким пенсіонерам:

  • одержувачам мінімальної пенсійної виплати (пенсіонери з малим страховим стажем) – з 2520 грн до 2725 грн;
  • пенсіонерам у віці до 70 років зі стажем 30/35 відповідно у жінок/чоловіків – з 2760 грн до 2980 грн;
  • непрацюючим пенсіонерам у віці від 65 до 70 років зі стажем 30/35 відповідно у жінок/чоловіків, пенсіонерам у віці понад 80 років зі стажем 20/25 відповідно у жінок/чоловіків – з 3120 грн до 3370 грн;
  • пенсіонерам у віці від 70 років зі стажем 30/35 відповідно у жінок/чоловіків – з 3000 грн до 3240 грн.

Виплати для ВПО зміняться

З 1 березня 2024 більшості переселенцям перестануть виплачувати грошову допомогу. Лише окремі категорії ВПО будуть отримувати виплати від держави у розмірі 2-3 тис. грн й надалі, а решті доведеться подати нову заяву. 

З 1 березня виплати автоматично подовжать на 6 місяців  виключно для найбільш вразливих категорій громадян:

  • пенсіонерів, розмір пенсії яких станом на початок року не перевищує чотири прожиткових мінімуми (9444 грн);
  • осіб з інвалідністю I та II групи;
  • дітей з інвалідністю віком до 18 років;
  • тяжкохворих дітей;
  • дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;
  • батьків-вихователей та прийомних батьків.

Всі інші мають змогу звернутися з заявою для подовження надання виплат на пів року у разі погодження. Подавати заяву можливо вже зараз, для цього необхідно звернутися до управління соціального захисту за місцем проживання.

Выплаты ВПО
Виплати ВПО / Выплати ВПО

При цьому новою категорією отримувачів виплат стануть особи, які повернулися в Україну. Після призначення державної допомоги вони зобов’язані звернутися до центру зайнятості та протягом двох місяців працевлаштуватися. Якщо цього не зробити, виплати скасують.  

Після подання нової заяви з 1 березня зможуть отримувати допомогу такі категорії:

  • вагітні жінки після 30-го тижня вагітності;
  • малолітня дитина, яка прибула в нову громаду без супроводу законного представника;
  • особи, які втратили працездатність, але не мають права на пенсійну виплату та /або отримують державну соціальну допомогу (якщо середньомісячний сукупний дохід на одну особу в такій сім’ї не перевищує 9444 грн);
  • особи працездатного віку, які не працюють, але зареєструвалися в центрі зайнятості, і при цьому в сім’ї є діти, які відвідують садочки або навчальні заклади;
  • особи, які доглядають за особою з інвалідністю I групи, дитиною з інвалідністю до 18 років, особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, особою, яка досягла 80-річного віку, або за тяжкохворою дитиною.

Також додаткову допомогу зможуть далі отримувати батьки, які не мають можливості працювати, доглядаючи дітей. Важливо, щоб сукупний дохід на одного члена сім’ї на місяць не перевищував 9444 грн. Ще однією умовою для отримання допомоги є проживання території, де ведуться чи можливі бойові дії. Тобто жителі Запорізької області та Запоріжжя можуть подати таку заявку: 

  • особи працездатного віку, які не працюють і доглядають за дитиною до 14 років;
  • родини, у яких виховується троє і більше дітей до 18 років.

Старт реєстрації на НМТ

З 14 березня починається реєстрація на проходження основної сесії Національного мультипредметного тесту. Вона триватиме впродовждо 11 квітня включно.

До 15 квітня зареєстровані зможуть змінювати свої дані у персональному кабінеті. А саме: зміна предмету на вибір чи населеного пункту в Україні / за кордоном, де вони бажають пройти НМТ.

Ілюстративне фото

Для тих, не зміг зареєструватися під час основного періоду із поважних причин чи отримали відмову, 10–15 травня буде можливість зареєструватися для проходження НМТ на додаткову сесію. У цьому випадку зміни даних можна буде внести до 19 травня.

З 8 травня для зареєстрованих учасників основних сесій НМТ з’явиться можливість завантажити зі своїх персональних кабінетів запрошення із датою, часом і місцем проведення НМТ. Про інформацію щодо проведення тестування учасники додаткових сесій дізнаються з 8 липня.

Інформацію про результати основних сесій НМТ за шкалою 100–200 балів буде розміщено в персональних кабінетах до 2 липня, додаткових сесій – до 26 липня.

Перехід на “літній” час

За попередніми повідомленнями, перехід на “літній час” у 2024 році відбудеться згідно з встановленим розкладом, і жодних скасувань в Україні не передбачено.

Детальніше про те, коли точно слід чекати переведення годинників на літній час у 2024 році. Законодавство України визначає це питання, і вже у 1996 році Кабінет Міністрів ухвалив постанову, що визначає обов’язковість зміни годин вдвічі на рік. Так, в кінці жовтня застосовується зимовий час, а в останню неділю березня — літній час.

У 2024 році переведення годинників на літній час відбудеться 31 березня о 3:00 ранку, коли годинники слід перемістити на 1 годину вперед.

Сегодня ночью запорожцы перейдут на "летнее время"
Иллюстративное фото

Хоча ініціатива скасувати переведення годинників висувається майже щороку, включаючи обговорення у 2023 році, наразі жодних офіційних рішень не прийнято. Часто наголошується на можливих негативних впливах на здоров’я, але на рівні закону скасування поки немає, і перехід на літній час 2024 року відбудеться як завжди.

Важливо відзначити, що практика переведення годинників не є унікальною для України. Приблизно 70 країн світу мають свій зимовий та літній час, але в той же час близько 100 країн або ніколи не застосовували цю практику, або вже відмовились від неї.

Сучасні гаджети вміють враховувати зміни в часі автоматично, тому це необхідно робити вручну лише на механічних годинниках.

Раніше Inform.zp.ua писав, скільки доведеться заплатити запоріжцям в березні за світло, опалення, газ, воду та вивезення сміття.