Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Кримінал » Резонанс » Справу про розкрадання гуманітарної допомоги у Запоріжжі “зливають”? Новий етап розслідування скандальної історії

Справу про розкрадання гуманітарної допомоги у Запоріжжі “зливають”? Новий етап розслідування скандальної історії

Справу про розкрадання гуманітарної допомоги у Запоріжжі “зливають”? Новий етап розслідування скандальної історії

Фото: СБУ

30 серпня 2022 року у Запоріжжі детективи НАБУ та СБУ проводили обшуки у міськраді, обласній військовій адміністрації, складських приміщеннях та у житлових приміщеннях можливих причетних осіб до розкрадання гуманітарної допомоги. За майже півтора року слідства винних у справі не знайшли та не покарали.

Inform.zp.ua пояснює, що сталося з розслідуванням про розкрадання гуманітарної допомоги у Запоріжжі.

Слідкуємо за руками

У квітні 2022 року на сайті “Польського радіо” вийшла стаття із заголовком “Запорізькі волонтери питають у місцевих органів влади, де гуманітарна допомога від Польщі”. В ній йде мова про те, що Запоріжжя мало отримати 85 вагонів гуманітарної допомоги. Запорізька обласна військова адміністрація не повідомила про отримання вантажу. На відсутність інформації щодо отримання гуманітарної допомоги з Польщі в Запорізькій області звернув увагу краєзнавець, екскурсовод, у минулому журналіст Роман Акбаш. Він розповів, що не побачив жодного звіту з розвантаження допомоги.

Скріншот з видання “Польське радіо”

Далі згадки про можливе розкрадання гуманітарної допомоги, що надходила в Запоріжжя від західних партнерів, звучали від колишньої нардепки від фракції “Слуга народу” Юлії Яцик. Вона стверджувала, що  до міста надійшло 330 вагонів гуманітарної допомоги. У цій справі Яцик звинувачувала колишнього керівника Запорізької обласної військової адміністрації Олександра Старуха та його заступницю Злату Некрасову. У відповідь на такі повідомлення колишня заступниця керівника ОВА Некрасова заявляла, що не причетна до махінацій з гумдопомогою та звинувачувала Яцик у розкраданні. Пізніше у мережі з’явилося відео бійки чиновниці Некрасової та нардепки Яцик. Після того, як стало зрозуміло, що кулаками справу не вирішити, до розслідування підключилися правоохоронці.

Злата Некрасова (зліва), Юлія Яцик (справа) Колаж Inform.zp.ua

Після обшуків НАБУ та СБУ у міськраді та обласній військовій адміністрації парламент створили тимчасову комісію з розслідування використання гуманітарної допомоги. Очолив її народний депутат від “Слуги Народу” Сергій Козир.

Комісія працювала на початку жовтня 2022 року у Запоріжжі. Вже у квітні 2023 року Спецкомісія Верховної Ради завершила розслідування. Зібрану за пів року інформацію опублікували в проміжному звіті, його також передали правоохоронцям.

За словами Козиря, комісія знайшла підстави відкривати кримінальні провадження і шукати винних. 

Винних не знайшли?

Через майже півтора року слідства справу передали до Національної поліції.

“У грудні 2023 року підслідність у вказаному кримінальному провадженні визначено за Головним слідчим управлінням Національної поліції”, — про це йдеться у відповіді Національного антикорупційного бюро на інформаційний запит “Телеграфу”.

Відповідь на запит виданню “Телеграф”

Видання пише, що передача справи до Головного слідчого управління Нацполіції свідчить, що доказів причетності до розкрадання посадових осіб Запорізької ОВА чи Офісу президента в НАБУ так і не знайшли.

А відсутність серед фігурантів справи державних посадовців автоматично призвело до зміни підслідності та передачі матеріалів у поліцію.

Нагадаємо, головних підозрюваних у справі з розкрадання гуманітарної допомоги – колишнього очільника Запорізької ОВА Олександа Старуха та його заступницю Злату Некрасову звільнили. Остання ж своє звільнення не вважає законним й оскаржує його.