Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Кримінал » Резонанс » Евакуація в Запорізькій області. Що приховують окупанти під вивезенням людей

Евакуація в Запорізькій області. Що приховують окупанти під вивезенням людей

Евакуація в Запорізькій області. Що приховують окупанти під вивезенням людей

Эвакуация людей

Російські окупанти і колаборанти в Запорізькій області 5 травня оголосили евакуацію населення з територій, які знаходяться в 50-70 кіллометрах від лінії фронту.

Окупаційна влада планує “тимчасово перемістити” близько 70 тисяч жителів з 18 населених пунктів вздовж лінії фронту.

За словами міського голови Мелітополя Івана Федорова, підготовка окупантами до евакуації йшла більше двох тижнів. Примусово вивозять поки тільки дітей. Але всіх охочих виїхати транспортують автобусами навіть вночі.

Окупанти евакуюватимуть людей з населених пунктів Тимошівка, Смирнівка, Тарасівка, Орлянське, Молочанськ, Куйбишеве, Пришиб, Токмак, Мала Білозерка, Василівка, Велика Білозерка, Дніпрорудне, Михайлівка, Кам’янка-Дніпровська, Енергодар, Пологи, Кінські чвари, Розівка.

Та аналітикам команди “evocation.info” стало відомо, що насправді окупанти збираються евакуювати значно більшу кількість населених пунктів, а саме 29. Скоріше за все, окупанти приховують реальні масштаби евакуації, щоб не сіяти паніку серед населення.

Без паніки все ж не обійшлося

Місцеві жителі повідомляли, що в Пологах окупанти їздили з гучномовцями й оголошували евакуацію. В деяких населених пунктах людей закликали виїжджати, залякуючи нібито “обстрілами ЗСУ”.

Продуктові магазини під російським брендом закрилися в Мелітополі та Бердянську. Власник втік з Мелітополя в рамках евакуації окупантів. Раніше російські магазини відкрили в окупованих містах в приміщеннях українських торгових мереж. Напередодні закриття в магазинах оголосили знижки на більшість товарів.

Як повідомляє мер Мелітополя, у місті комп’ютери і сервери окупаційного паспортного столу вже почали вивозити. А біля будівлі окупаційної військової поліції помітили, як палять документи. У мелітопольській лікарні інтенсивних методів лікування достроково виписують пацієнтів з травматології.

У тимчасово окупованому Енергодарі евакуювали поранених російських військових з місцевої лікарні. Там же закриваються відділення гінекології й операційна. 

Фото: соратник главы Никопольской РВА.
В Энергодаре закрываются отделения в местной больнице
Фото: соратник главы Никопольской РВА

Нещодавнім оголошенням про евакуацію населення рашисти спровокували в місті якщо не паніку, то близькі до неї настрої. Особливо у людей, які отримали російські паспорти, – зазначив міський голова Енергодару Дмитро Орлов.

Частину людей, бажаючих виїхати, завантажили в автобуси. Частина виїхала на власному автотранспорті. Пальне на заправках скінчилось. Банкомати не працюють або працюють з великими обмеженнями, і зняти гроші фактично немає де. Інтернет частково зник. А от ціни на продукти та медикаменти помітно підскочили. 

Першими закрили паспортні столи та низку управлінь так званої «адміністрації». Вивезли документи та обладнання. 

Тим часом гауляйтер Запорізької області Євгеній Балицький у звичному вже стилі запевнює, що “панікі нєт”, та все працює у нормальному режимі: комендатури, поліція, комунальні служби.  А колаборант Рогов обіцяє всім евакуйованим сухпайки, відпочинок на морському узбережжі, триразове харчування та 10 тисяч рублів на кожного.

Днями в мережі з’явилося ось таке фото черги на КПП Чонгар по дорозі від Мелітополя до Криму. Люди на легкових авто стояли в очікуванні мінімум по 5 годин. Зате військові та власники спецперепусток – поза чергою. Вантажівки з награбованим – в окремій черзі. 

Куди вивозять людей

Команда аналітиків evocation.info повідомляє, що найчастіше людей вивозять в Кирилівку, а також міста Приморськ і Бердянськ біля Азовського моря.

Стало известны, куда оккупанты массово эвакуируют людей в Запорожской области
evocation.info

В соцмережах також можна побачити дописи людей, які погодилися на евакуацію до Бердянська, та натомість автобусами їх вивозили до Маріуполя чи навіть на територію рф.

Гауляйтери та саме місцеве населення тимчасово окупованих територій стверджують, що так звана евакуація не є примусовою наразі.

Фото: Центр журналістських розслідувань

На фото — підготовлені окупантами автобуси, ймовірно, для «евакуації» дітей у Розівці. 

Операція “Прикриття”: навіщо окупанти оголосили евакуацію

Якщо розмірковувати досить примітивно й вірити російським загарбникам, то людей вивозять нібито для того, аби “вберегти від масованих обстрілів ЗСУ”. Але як стверджують наші військові, евакуація людей для окупантів – це банальна можливість прикритися цивільним населенням та продовжити мародерити на окупованих територіях “без зайвих очей”.

За повідомленнями з Генштабу ЗСУ, окупанти крадуть майно місцевих жителів на тимчасово окупованих територіях Запорізької області. Вони займаються цим під виглядом евакуації населення в регіоні. У Михайлівці зафіксували евакуацію всього майна разом зі співробітниками окупаційної адміністрації. Вивозили все це на викрадених у місцевих жителів автомобілях. У Дніпрорудний прибули 15 автобусів для евакуації колаборантів. Разом з цим російські війська грабують магазини з оргтехнікою і викрадають машини.

В Мелитополь завезли российских мобилизованных из Владивостока
Оккупанты. Иллюстративное фото.

Автобуси з евакуйованими частіше за все їдуть на Бердянську Косу. Людей розселяють там, де скупчення військових.

У Бердянській міській військовій адміністрації стверджують, що мають свідчення, які вказують на те, що ця евакуація цивільних могла бути прикриттям.

У Токмаку у батьків вимагали щось на кшталт довіреності на дитину — дітей саджали в окремі автобуси.  Жінок та невелику кількість чоловіків — до іншого автобуса. При цьому, з цивільними була лише третина автобусів, а решта — з військовими росіянами.  

Мирне населення заїхало до Бердянська, а армію загарбника повезли в бік Маріуполя. Є підстави вважати, що окупанти під прикриттям живого щита вивозили своїх солдатів.

Ворог не збирається просто так тікати з ТОТ Запорізької області, а тим паче з Енергодара чи Мелітополя, вважає військкор Богдан Мірошников.

Оккупанты

Наталя Гуменюк заявила, що окупанти евакуюють цивільних українців до Бердянська, а особливо дітей у такій кількості, щоб прикрити ними свої війська:

Вони виявляють псевдотурботу і намагаються евакуювати людей глибше — туди, де облаштовують свої рубежі оборони, і, відповідно, намагаються розташувати й по-новому розгорнути там підрозділи й прикритися місцевими мешканцями. Ми спостерігаємо, що вивезені люди в такий спосіб наповнюють ці місця, де ворог намагається розташувати свою техніку й підрозділи.

Окупанти під виглядом відпочинку вивозять дітей з окупованої частини Запорізької області до Криму під виглядом лікування чи санаторного відпочинку до Криму, заявив й очільник ОВА Юрій Малашко під час брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

Евакуація населення на тимчасово окупованих територія Запорізької області може бути пасткою окупантів. Таким чином вони можуть заманювати ЗСУ наступати там, де їм вигідно. Таке припущення висловив керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко в ефірі 24 каналу.

Експерт вважає, що на евакуацію окупантів у Запорізькій області не варто звертати уваги. Очікуючи контрнаступу ЗСУ, рашисти можуть таким шляхом заманювати українських військових наступати там, де їм вигідно.

Вони не знають напрямків ударів. Зараз росіяни промацують всю лінію фронту. Також це все пов’язано з тим, що це сигнал для місцевого населення, що окупаційна влада начебто турбується про їхню безпеку, – вважає Мусієнко.

Свідчення про формування “живого щита” з цивільного населення на Косі в Бердянську має й офіцер ЗСУ, полковник Анатолій Штефан “Штірліц”.

Черговий, підступний крок ворога. Вони знову прикриваються дітьми та жінками, яких примусово звозять на віджаті бази відпочинку на узбережжі.Але напередодні, на більшість таких баз заїхали представники окупаційної влади, силові відомства та командні пункти терористів.

Офіційно повідомляю, що підрозділи Сил оборони не ведуть вогонь в місця де є цивільні люди. Скоріш за все, терористи готують провокацію з обстрілом об’єктів на яких знаходяться жінки та діти.

Єдиний шанс зберегти життя – виїхати самостійно

Українців, які залишаються на тимчасово окупованих територіях, закликають виїжджати у більш безпечні регіони.

Нещодавно Inform.zp.ua публікував найкоротший маршрут для виїзду з Бердянська та інших тимчасово окупованих міст Запорізької області. Виїзд можливий через територію Росії.