Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Криминал » Резонанс » Війна з українською культурою: окупанти вилучають в Мелітополі українські книги

Війна з українською культурою: окупанти вилучають в Мелітополі українські книги

Війна з українською культурою: окупанти вилучають в Мелітополі українські книги

Книги в библиотеке

Російські окупанти продовжують боротися українською мовою та культурою. На тимчасово окупованій території Запорізької області знову зафіксовано випадок вилучення українських книжок під лозунгом так званої «денацифікації».

Редакція inform.zp.ua вирішила пригадати, як російські війська воюють з українською культурою на окупованих територіях.

«Нацистська література»: окупанти вилучають українські книжки з бібліотек Мелітополю

У тимчасово окупованому Мелітополі стало певною тенденцією вилучення українських книжок з місцевих бібліотек. Перший такий випадок у місті зафіксували ще у травні.

Тоді окупанти вилучили книги з історії України. Під конфіскацію підпали й інші українські книги. Замість підручників з історії України та інших українських книжок, вони завезли книги російських істориків.

Натомість окупанти просили кримчан поділитися російськомовними підручниками. Зібрані книжки призначались для навчальних закладів Запорізької та Херсонської областей.

Тепер рашисти знову повернулись до теми українських книжок: 20 вересня стало відомо, що з бібліотек Мелітополя знову вилучили книги українською мовою – ті, що залишались у фондах бібліотек. При цьому окупанти повідомили, що таким чином позбавились «нацистської літератури».

Так, окрім літератури, що стосувалась АТО, росіяни вилучили і дитячі книжки. Такий крок вони аргументували тим, що такі книги «спотворюють історію України й нав’язують нацистські цінності».

Книги 1000 гривен

Лінгвоцид: як рашисти намагаються знищити українську мову в окупації

Окрім вилучення українських книг, окупанти в цілому намагаються викреслити мову та культуру на територіях, які тимчасово зайняли. Про такі випадки заявляв Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

У дослідженнях з лінгвоциду, які опублікував мовний омбудсмен, виявилось, що окуповані частини Запорізької області займають лідируючі позиції з утисків української мови. Найчастіше в цій статистиці вказується Мелітополі.

лингвоцид
Инфографика по случаям лингвоцида на временно оккупированных территориях

У медійній сфері одним з перших кроків окупаційних адміністрацій стали обстріли українських телевізійних веж, вимкнення чи захоплення українських телеканалів. Натомість окупанти запускають своє пропагандистське телебачення.

Лінгвоцид

 Такі приклади мовний омбудсмен зафіксував у Мелітополі, Бердянську та Енергодарі. У Мелітополі одного з місцевих каналів «МТВ Плюс» почав працювати пропагандистський «россия-24». А в Енергодарі створили радіостанцію «Радіо росії».

У Василівці, Дніпрорудному, Бердянську та Мелітополі на в‘їзді до міст окупанти зняли україномовні таблички та встановили замість них російські.

Також окупанти демонтують національну символіку, українські банери, меморіальні дошки загиблим українським військовим, вивіски на приміщеннях органів влади також змінюють на російськомовні.

В агресивній формі окупанти почали нав‘язувати російські освітні програми. Так після того, як виявилось, що здавати дітей в школи з російською програмою хоче лише незначна кількість батьків, то рашисти почали погрожувати, що почнуть позбавляти батьківських прав тих, хто не відає дітей до шкіл, які захопили окупанти.

Осенние каникулы в школах Запорожья продлили до конца месяца официально

Також у тимчасово окупований Мелітополь завезли вчителів з росії. На такий крок пішли через те, що більшість місцевих освітян не погодились співпрацювати з окупантами. Російських вчителів почали розселяти по квартирах мелітопольців.

В той же час російські військові почали виявляти дітей, які дистанційно продовжують навчатися за українською програмою. Батькам таких дітей погрожують окупанти. На сайти управління освіти Мелітополя та місцевих навчальних закладів були здійснені хакерські атаки.

Всього Тарас Кремінь зафіксував на тимчасово окупованих територіях України понад 100 фактів, які є доказом, що окупаційна влада цілеспрямовано намагається знищити державну мову в різних сферах суспільного життя.

Нагадаємо, ЗСУ в Запорізькій області вдарили по скупченню окупантів та техніки. За декілька діб українські військові здійснили декілька подібних ударів. Як наслідок у окупантів є втрати «живої сили» і техніки.