Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Верховна Рада ухвалила закон про англійську мову: що це означає для запоріжців

Верховна Рада ухвалила закон про англійську мову: що це означає для запоріжців

Верховна Рада ухвалила закон про англійську мову: що це означає для запоріжців

Ілюстративне фото

Верховна Рада України вчора, 4 червня, у другому читанні ухвалила закон про застосування англійської мови в Україні. Цей закон зобов’язує деяких працівників володіти англійською.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк. 

Законопроект про англійську мову в Україні проголосували 236 народних депутатів. Новий закон закріплює статус англійської як однієї з мов міжнародного спілкування в Україні. Також громадяни повинні володіти англійською, якщо обіймають такі посади:

  • Осіб, які працюють на держслужбі категорії А, Б і В. За знання на рівні не нижче B2 для них будуть передбачені надбавки 10% до окладу;
  • Голів місцевих адміністрацій, їхніх заступників;
  • Військовослужбовців-контрактників офіцерського, сержантського і старшинського складу;
  • Поліцейських середнього та вищого складу Нацполіції, прокурорів, співробітників митних і податкових органів. На час воєнного стану вимоги для військовослужбовців і поліції не встановлюються.

Також за словами Железняка, що відбулося голосування щодо поправки до закону про бюджетну підтримку для кінотеатрів за демонстрування англомовних фільмів. Поправку підтримали 226 депутатів.

Англійську обов’язково викладатимуть у старших групах дитсадків, у середній школі, ПТУ та університетах.


Раніше ми писали, що Верховна Рада підтримала законопроєкт про застосування англійської мови в Україні. Новий закон зобов’язує володіти англійською мовою певних держслужбовців, а також працівників екстреної допомоги.

В Запоріжжі працюють над запровадженням програми розвитку української мови. Серед запропонованих ініціатив: безкоштовні мовні курси, перейменування вулиць, полиці з українськими книжками.

В Запоріжжі розпочали підготовку втілення Програми забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя Запоріжжя на 2024-2030 роки.

Раніше Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь повідомляв, що у Запоріжжі досі немає мовної програми.

Запоріжці створили петицію, яка пропонує затвердити на міському рівні цільову програму популярізації української мови.