Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Північне сяйво над Запоріжжям: фотограф зафільмував незвичне явище на небі

Північне сяйво над Запоріжжям: фотограф зафільмував незвичне явище на небі

Північне сяйво над Запоріжжям: фотограф зафільмував незвичне явище на небі

Північне сяйво над Запоріжжям. Фото: Ігор Лавров

У Запоріжжі 10 травня пізно ввечері можна було побачити червоне сяйво на небі. Це було північне сяйво, яке бачили також в США, Канаді, Англії, Румунії, Молдові та багатьох інших країнах Європи.

Запорізький фотограф Ігор Лавров сфотографував незвичне природне явище.

“Це природне явище є результатом викиду корональної маси, що стався на Сонці в період з 8 по 9 травня. Частинки сонячного вітру взаємодіють з магнітним полем землі і верхніми шарами атмосфери і ми бачимо це в небі”, — пояснює астроном з Харкова Володимир Кажанов.

Як писав раніше Inform.zp.ua, 10 травня Землю накрила потужна магнітна буря, яка триватиме три дні. 

Під впливом магнітних бур на Землі можуть спостерігатися сильні геомагнітні шторми, які можуть викликати різноманітні аномалії у роботі електричних систем, супутників, а також спричиняти красиві явища, такі як північне та південне сяйво.

Хоча деякі люди можуть відчувати вплив магнітних бур, більшість науковців стверджують, що більшість цих впливів є невеликими та не становлять значної загрози для здоров’я.

Нагадаємо, рідкісне рожеве полярне сяйво в Україні спостерігали і наприкінці квітня 2023 року. Тоді світіння в небі бачили жителі Київської, Львівської, Чернігівської, Черкаської та Рівненської областей, а також на Волині.

Також у ніч на 1 травня в низці областей, зокрема Запорізькій, бачили яскравий спалах в небі. Деяким людям вдалося зафільмувати небесне явище, яке в мережі назвали метеоритом.

У науковців існує два припущення про небесне явище, яке бачили запоріжці нещодавно вночі. Але дослідники впевнені, що об’єкт був космічного походження.